Jure Dolenec, ki v tej sezoni Lige prvakov bolj malo igra v dresu Barcelone, si je še kako želel, da bi Slovenija prek Španije prišla v veliki finale, toda Španci so si ob polčasu priigrali pet golov prednosti in v drugem delu razen na koncu precej suvereno nadzorovali tekmo. Dolenec je bil s sedmimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: EPA
Jure Dolenec, ki v tej sezoni Lige prvakov bolj malo igra v dresu Barcelone, si je še kako želel, da bi Slovenija prek Španije prišla v veliki finale, toda Španci so si ob polčasu priigrali pet golov prednosti in v drugem delu razen na koncu precej suvereno nadzorovali tekmo. Dolenec je bil s sedmimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: EPA

Ni šlo. Španija je v polfinalu slavila s 34:32 (20:15). Srce je hotelo, toda Španci so večji del drugega polčasa držali prednost štirih, petih golov. Slovenci so se na koncu prebudili, prišli le na gol zaostanka, toda 13 sekund pred koncem je po (pre)dolgem španskem napadu Alex Dušebajev odpravil dvome o zmagovalcu. Španci bodo v nedeljo na tekmi s Hrvaško poskušali ubraniti naslov, Slovence pa že jutri ob 18.30 (TV SLO 2) v Stockholmu čaka dvoboj za bron proti Norveški.

Izjava Ljubomirja Vranješa po porazu

Ljubomir Vranješ: "Težko je reči kar koli. Španci so bili boljši v prvem polčasu, to je treba priznati. Imeli smo težave v obrambi. Na koncu smo imeli priložnost, borili smo se, toda naredili smo preveč napak. Pomembno je, da se fantje niso predali, borili so se vseh 60 minut. Težko bo pripraviti glavo za dvoboj z Norvežani, a moramo najti energijo za jutrišnjo tekmo."

Blaž Janc: "Odlično smo odprli tekmo, povedli z 2:0, potem pa naša obramba ni bila na pravi ravni. Križali so nas, zlahka dosegali zadetke na postavljeno obrambo ali po protinapadih. Zadnjih deset minut smo le odigrali tako, kot znamo. Vsaj predali se nismo, na to sem ponosen. Nismo obupali niti v enem trenutku, kar kaže, kako veliko srce imamo. Norvežani so sicer odigrali dva podaljška, a so vseeno v prednosti v primerjavi z nami, ker smo mi igrali večerno tekmo in bomo imeli kratko noč. Ampak – jutri ne bo izgovorov, vse bomo naredili za medaljo."

Jure Dolenec: "Nismo igrali dobro. Imeli smo svoje priložnosti, ampak v prvem polčasu smo res slabo igrali v obrambi. Razočaran sem. Izgubili smo kar nekaj žog, vedeli smo tudi, kako nevarni so iz protinapadov. Če bi pokazali najboljšo igro, bi imeli možnosti za finale, toda bili smo daleč od tega."

Sorodna novica Španci ustavili Slovence: v soboto za bron z Norvežani

Blaž Blagotinšek: "V obrambi nismo naredili tistega, kar smo se dogovorili. Izgubljali smo žoge v ključnih trenutkih, zgrešili nekaj zicerjev. Zadnjih deset minut smo stopili na plin, ničesar nismo mogli več izgubiti. Malo je zmanjkalo. Časa za regeneracijo ne bo, seveda pa bomo naredili vse za medaljo. Tudi Norvežani so dotolčeni, bili so favoriti turnirja."

Borut Mačkovšek: "Težko bom to prebolel. Vrhunsko smo odprli tekmo, prvih pet minut mislim, da sploh niso dosegli gola. Potem pa so Španci zadeli vse in pobegnili predaleč. Če bi bila tekma pet minut daljša, mislim, da bi jih lahko strli. Na tem EP-ju smo prišli morda celo dlje, kot smo upali. Ne smemo biti zdaj potrti, a jutri ne smemo zapraviti priložnosti za medaljo."

Nik Henigman: "Prvi polčas ni bil na ustrezni ravni. Prejeti 20 golov, to je res preveč. S Švedi smo na vsej tekmi prejeli 26 golov. Drugi polčas smo dali 120 odstotkov, če tako rečem, kar blizu smo bili, a je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Smo pa sami krivi za poraz, tudi v napadu je bilo preveč napak."