Dean Bombač je do zdaj prvenstvo odigral odlično, v polfinalu bo veliko odvisno od njega. Foto: EPA
Dean Bombač je do zdaj prvenstvo odigral odlično, v polfinalu bo veliko odvisno od njega. Foto: EPA

"Šokterapija z menjavo selektorja je pozitivno vplivala na reprezentante," nam je povedal Pungartnik, strokovni komentator TV SLO in nekdanji odlični rokometaš, leta 2004 srebrn na EP-ju. "Zgodil se je miselni preskok, igralci so dobili voljo, začeli razmišljati pozitivno. Kar so govorili, so tudi uresničili. Lačni so uspeha, Ljubomir Vranješ pozna zakonitosti velikih tekmovanj in na letošnjem turnirju Slovenija raste iz tekme v tekme. Poraz z Madžari jih ni potolkel, tako kot se je to pogosto dogajalo na prejšnjih prvenstvih. Prepričan sem, da bodo znali proti Španiji pokazati svojo najboljšo igro. Čeprav Slovenija ne bo v vlogi favorita, bi se bilo nesmiselno ustaviti pred vrati raja. Ko si tako daleč, se ne ustaviš," pred današnjim dvobojem s Španijo, ki ima na tem EP-ju šest zmag in remi s Hrvaško, velikopotezno razmišlja Pungartnik.

Ljubomir Vranješ ni imel veliko časa, da reprezentanco pripravi na evropsko prvenstvo, toda opravil je veliko delo in fantom vlil zmagovalno miselnost. Foto EPA
Ljubomir Vranješ ni imel veliko časa, da reprezentanco pripravi na evropsko prvenstvo, toda opravil je veliko delo in fantom vlil zmagovalno miselnost. Foto EPA

Španci imajo izkušnje, toda zmaga lahko tudi mladost
Kako se lotiti Španije, izkušene reprezentance, vajene velikih tekem? Pungartnik: "Španci ne igrajo kot Norvežani s tempo igro vseh 60 minut ne glede na razliko, ampak igrajo umirjeno, tudi v obrambi pogosto prekinjajo igro. Mali slovenski plus je, da imamo hitre igralce, medtem ko so Španci že v poznih rokometnih letih in za nekatere igralce je to zadnje veliko tekmovanje. V vratih imajo Pereza de Vargesa, ki je bil trikrat izbran za igralca tekme, v napadu
Alexa Dušebajeva, ampak nima smisla izpostavljati posameznikov. Lahko ti vratar ubrani 15 strelov, ampak če obramba ne igra, boš izgubil za en gol, saj ste videli, kako je bilo na tekmi Portugalska ‒ Madžarska. Slovenci imajo zmagovalno miselnost, na zadnjem tekmovanju so Špance premagali in če bodo Slovenci 100-odstotni, bo Španija težko parirala naši tempo igri, niso pa drvarji, ki bi lomili v obrambi."

Vranješ navdušen, ko je analiziral špansko igro
Alex Dušebajev je z 29 goli prvi španski strelec na letošnjem EP-ju. Foto: EPA
Alex Dušebajev je z 29 goli prvi španski strelec na letošnjem EP-ju. Foto: EPA

Tislja navdušila predvsem Ferlin in Bombač
Tone Tiselj, ki je izbrano vrsto vodil na domačem prvenstvu leta 2004 in osvojil srebrno medaljo, je za STA kot ključno izpostavil tekmo s Švedsko v predtekmovanju. "Moram reči, da so me Slovenci navdušili. Ključna tekma tega prvenstva je bila tekma z domačinko Švedsko. Na to tekmo so stavili in po njej je bilo vse lažje." Tiselj je bil velik kritik prejšnjega selektorja Vujovića, medtem ko Vranješa zelo ceni: "Igralcem je dal nasmeh na obraz, da igrajo sproščeno, da so veseli, ker so skupaj, in da živijo kot ena velika družina." Tiselj je izpostavil dva igralca, ki v preteklosti nista imela tako velike vloge. "To sta vratar Klemen Ferlin in Dean Bombač, ki je dobil vlogo vodje na igrišču v tej reprezentanci, kar si po statusu v vrhunskem klubu, kot je Pick Szeged, tudi zasluži." Pohvalil je tudi Blaža Janca, ki je po njegovem mnenju ob Blagotinšku in Mačkovšku ključni mož obrambe slovenske reprezentance.

Za finale danes ob 20.30

Polfinalna tekma med Španijo in Slovenijo se bo danes v Stockholmu začela ob 20.30. Spremljali jo boste lahko na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202.

Sorodna novica Kdo v finale: slovenska kreativnost in mladost ali španske izkušnje?

Hrvaški se je bolje izogniti
Leopolda Jerasa, ki je Slovenijo leta 2000 popeljal do 5. mesta na EP-ju in do olimpijskega nastopa v Sydneyju, slovenska igra preseneča: "Odlični so tako v obrambi kot tudi v napadu, kjer so zelo raznovrstni in imajo odgovore na vse scenarije. To se redko vidi. Dobro, obe krili malo manj uporabljamo, zato je zanimivo, da tekmo vseeno dobivajo zunanji igralci. Užival sem na vseh tekmah, razen ob porazu z Madžari, kjer je bila igra v drugem polčasu precej raztrgana. Vsak, ki pride na igrišče, doda svoje. Ekipa je močna, vratar Klemen Ferlin hladnokrven. Za vratarje je pomembno, da ne podležejo evforiji." V polfinalu je po mnenju Jerasa Španija ugodnejši tekmec kot Hrvaška. "Meni se Španci niti ne zdijo tako zelo močni. Na prejšnjih velikih tekmovanjih so bili prepričljivejši. Lažje jih je premagati kot Hrvate, ki so, ko je najbolj treba, najbolj samozavestni." Tako Jeras kot Tiselj sicer menita, da je do zdaj največ pokazala Norveška.