Slovenija je po štirih zaporednih zmagah v nedeljo izgubila z Madžarsko, še vedno pa ostaja v igri za polfinale. Veliko bo odvisno od navdiha Deana Bombača, ki je v nedeljo igral zelo malo. Foto: EPA
Slovenija je po štirih zaporednih zmagah v nedeljo izgubila z Madžarsko, še vedno pa ostaja v igri za polfinale. Veliko bo odvisno od navdiha Deana Bombača, ki je v nedeljo igral zelo malo. Foto: EPA

Slovenski rokometaši so v nedeljo proti Madžarom doživeli prvi poraz na letošnjem evropskem prvenstvu, ki je malce otežil slovenski preboj v polfinale, odnesel pa ni še ničesar. Z dvema zmagama (Portugalska, Norveška) je boj za medalje zagotovljen, morda bo dovolj tudi ena zmaga. Norveško bo težko premagati, zaključno žogo za Stockholm bodo imeli Slovenci v Malmö Areni zato v torek, ko se bodo ob 16. uri pomerili s Portugalsko. Prenos bo na TV SLO 2. Portugalci presenečajo, v Trondheimu so iz boja za medalje izločili Francoze, v Malmöju pa so kar za deset golov premagali Švede. A Slovenija vendarle igra konstantneje in je favorizirana, igralci pa obljubljajo, da se bodo po porazu spet predstavili v zmagoviti luči.

Ljubomir Vranješ:
Ljubomir Vranješ: "Dobro se bomo morali odzvati na njihovo igro sedem na šest, ob tem bodo tudi Portugalci izjemno motivirani, saj imajo še vedno možnosti za preboj v polfinale." Foto: EPA

Portugalce le zmaga drži v igri za polfinale
"Naša prva naloga bo, da zaustavimo napad Portugalcev. V tem segmentu igre so zares sijajni, predvsem gibanje njihovih igralcev v napadu, ob tem pa so tudi zelo kreativni, tako kot mi. Upam, da ne bodo imeli svojega dne, tako kot so ga imeli na dvoboju s Švedi. Dobro se bomo morali odzvati na njihovo igro sedem na šest, ob tem bodo tudi Portugalci izjemno motivirani, saj imajo še vedno možnosti za preboj v polfinale," je povedal selektor Slovenije Ljubomir Vranješ, ki bo lahko vsaj v obrambi računal na Darka Cingesarja.

Iz skupine I v polfinale Hrvaška in Španija
Po dveh tekmah v drugem delu prvenstva v skupini II vodi Norveška s šestimi točkami, Slovenija in Madžarska jih imata po štiri, Portugalska in Islandija po dve, Švedska pa je brez točk. Medtem ko je v skupini II še precej odprto, si je v skupini I Hrvaška že zagotovila polfinale, najverjetneje tudi Španija. V igri so tudi aprilske kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu. Če bodo Slovenci tretji v skupini II, bi bilo bolje, da v skupini I tretje mesto osvojijo Nemci, ki so že uvrščeni v olimpijske kvalifikacije.

Sorodna novica Madžari v drugem polčasu s preobratom strli Slovence
Vranješ priznal, da bi moral prej zamenjati vratarja

Bombač: Kakovost je na naši strani
Slovenski in portugalski rokometaši so se nazadnje pomerili v kvalifikacijah za EP 2018 na Hrvaškem. V Lizboni so se razšli z neodločenim izidom 26:26, v Kopru pa so Slovenci slavili z 28:18. "Pred nami je izjemno težka naloga. Oboji smo v podobnem položaju, tudi zanje bo torkova tekma za biti ali ne biti. Kakovost je na naši strani in zdaj imamo priložnost dokazati, da smo pravi," napoveduje Dean Bombač.

Ključna bo obramba
Portugalski rokomet dobro pozna Igor Žabić, ki se zaveda, da bo treba v obrambi igrati bolje kot na tekmi z Madžarsko. "Že v času igranja za Sporting iz Lizbone sem se lahko prepričal o kakovosti portugalskega rokometa. Na reprezentančnem prizorišču resda niso bili še na rokometnem zemljevidu, iz leta v leto pa so napredovali, kar je vidno že na letošnjem evropskem prvenstvu. Portugalska ima v svoji igri tudi padce, a gre za zelo kakovostno reprezentanco. Ključnega pomena bo naša igra v obrambi. Če zaustavimo tekmečev napad in njihove napake kaznujemo iz nasprotnih napadov, potem bosta dve točki, ki jih zelo potrebujemo, naši."

Zarabec: Portugalce lahko stremo s hitro igro

Skupina II, torek ob 16.00:
PORTUGALSKA - SLOVENIJA
Ob 18.15:
NORVEŠKA - ISLANDIJA
Ob 20.30:
MADŽARSKA - ŠVEDSKA

Sreda ob 16.00:
PORTUGALSKA - MADŽARSKA
Ob 18.15:
NORVEŠKA - SLOVENIJA
Ob 20.30:
ISLANDIJA - ŠVEDSKA

Lestvica:                             
NORVEŠKA       3  3 0 0 +16  6 točk   
SLOVENIJA      3  2 0 1  +4  4        
MADŽARSKA      3  2 0 1   0  4        
ISLANDIJA      3  1 0 2  -6  2        
PORTUGALSKA    3  1 0 2  +1  2        
ŠVEDSKA        3  0 0 3 -15  0        
                                      
Prvouvrščeni ekipi se uvrstita v pol- 
finale, tretja igra za 5. mesto.