"Čaka nas veliko dela. A vidim pripravljenost za trdo delo na vseh straneh. Igralci so motivirani, vsaj tako jim vidim v očeh. Reprezentanca ima velik potencial za rast, zato sem se tudi odločil, da sprejmem ta izziv. Vidim, kaj bi se dalo napraviti s temi igralci. Imam veliko volje in motiv," je nadaljeval 46-letni Vranješ, ki je v Zreče prispel v petek popoldne, potem ko je v četrtek zvečer še vodil svoj Kristianstad v švedskem prvenstvu.

Ljubomir Vranješ na novinarski konferenci v Zrečah. Levo direktor reprezentance Uroš Mohorič, desno pa predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Ljubomir Vranješ na novinarski konferenci v Zrečah. Levo direktor reprezentance Uroš Mohorič, desno pa predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Vranješ: Tudi če bi imel veliko časa, bi bilo težko
Vranješ "ne joka" ob tem, da časa za priprave ni veliko: "Tudi če bi imel veliko časa, ne bi bilo lahko. Včasih je bolje imeti manj časa. Imamo igralce, ki imajo veliko volje. Brez nje ne moremo nič. Skupaj s s strokovnim štabom in igralci bom poskušal v teh osmih dneh nekaj napraviti. Naš prvi cilj je seveda, da se prebijemo iz skupine v drugi del. Imamo dobre možnosti, da smo prvi ali drugi v skupini."

Do 2. januarja spisek 16 igralcev

Vranješ je na sklepne priprave povabil 24 igralcev. Spisek bo do novega leta skrčil na 16 imen: "Moja rokometna filozofija je, da nikogar ne prečrtam, dokler ga ne vidim na treningu. Od 2. januarja naprej bom osredotočen na 16 izbranih. In kdor koli bo izbran, bo dal srce za to državo."

Vranješ: Lahko bom govoril samo v enem jeziku, ne pa v treh naenkrat, kot sem moral na Madžarskem

Vranješ: Blaž Janc izstopa, a še ni dosegel vrhunca

Vranješ je zatrdil, da bo lahko združeval delo v Kristianstadu z delom v slovenski reprezentanci: "Ni lahko, a nisem več v Bundesligi. Švedska liga namreč ni tako naporna kot Bundesliga, to lahko rečem. Drugi razlog, zakaj sem sprejel to delo, pa je, da lahko z igralci govorim v enem jeziku, ne pa, da moram naenkrat govoriti v angleškem, španskem in nemškem jeziku. Takšno izkušnjo sem imel na Madžarskem in bilo je zelo težko. Torej je prednost, da lahko govorim samo v enem jeziku. Ko je treba, je v meni balkanska kri, a po drugi strani tudi švedska mirnost. Skratka, mislim, da imam vse tisto, kar je potrebno za slovenskega selektorja. Tudi slovenski igralci mi ustrezajo po igralski plati in značajsko."

Bobinac: Reprezentanci ne bom postavljal tekmovalnih ciljev
Predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac je ponovil, da reprezentanci glede na okoliščine ne bo postavljal visokih tekmovalnih ciljev. "Želim si le, da se v teh 14 dneh kar najbolje pripravi in da igra lepo. In če bo tako, potem tudi izid ne bo izostal."

Šest igralcev pride po novem letu
Prvi ciklus priprav bo potekal do ponedeljka (30.). Sledila bosta dva dneva počitka, reprezentanca pa se bo nato v Zrečah znova zbrala v četrtek, 2. januarja, ko se bo ekipi pridružila tudi šesterica: vratarja Urban Lesjak in Urh Kastelic, krilni igralec Simon Razgor ter zunanji igralci Miha Zarabec, Dean Bombač in Nejc Cehte.

Vranješ med prvim nagovorom reprezentance ob začetku petkovega večernega treninga v Zrečah. Foto: www.alesfevzer.com
Vranješ med prvim nagovorom reprezentance ob začetku petkovega večernega treninga v Zrečah. Foto: www.alesfevzer.com

Pripravljalni tekmi s Severno Makedonijo in Črno goro
Slovenijo prihodnji konec tedna čakata dve pripravljalni tekmi. V petek, 3. januarja, se bo v Slovenj Gradcu pomerila s Severno Makedonijo, dan pozneje, 4. januarja, pa bo v Trbovljah igrala še s Črnogorci. Slovenija bo na Švedsko odpotovala v sredo, 8. januarja.

Za uvod 10. januarja proti Poljski
Slovenci se bodo na evropskem prvenstvu v Göteborgu v prvem delu pomerili s Poljsko (10. januar), Švedsko (12.) in Švico (14.). Iz skupine napredujeta najboljši dve reprezentanci.