Slovenske rokometašice so dobile velik aplavz kljub porazu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice so dobile velik aplavz kljub porazu. Foto: www.alesfevzer.com

V Stožicah se je zbralo 5648 gledalcev, kar je rekord na ženskih reprezentančnih tekmah. Slovenske rokometašice so prikazale novo srčno in bojevito predstavo, po hudem boju pa so na koncu morale priznati premoč osemkratnim evropskim, štirikratnim svetovnim in dvakratnim olimpijskim prvakinjam.

Elizabeth Omoregie je vse tri zadetke dosegla v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Elizabeth Omoregie je vse tri zadetke dosegla v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranke črnogorskega strokovnjaka Dragana Adžića so na na lepi poti, da izboljšajo najboljšo uvrstitev slovensko uvrstitev na zaključnih turnirjih stare celine – deveto mesto z EP-ja na Madžarskem 2004.

Najučinkovitejša je bila Ana Gros s petimi goli. Nataša Ljepoja je prispevala štiri, Valentina Klemenčič, Elizabeth Omoregie in Tamara Mavsar pa po tri gole.

Udaren start Slovenk
Začetek tekme je pokazal, da bodo motivirane Slovenke trd oreh za Norvežanke. V uvodnih desetih minutah so popolnoma zasenčile papirnate favoritinje dvoboja, z granitno obrambo 6-0 in raznovrstno igro v napadu pa so jih prvič na letošnjem turnirju spravile v težave. Pri vodstvu Slovenk s 6:3 je trener Thorir Hergeirsson moral vzeti minuto odmora.

Ana Gros presegla rekord Tanje Oder
Branilke naslova so se nato zbrale. V naslednjih štirih minutah so izenačile na 6:6. Mavsar in Omoregie sta imeli takoj pripravljen odgovor za vodstvo z 8:6. Po nekaj minutah strelske krize so Norvežanke prvič na srečanju povedle v 19. minuti (8:9). Do konca polčasa je potekal enakovreden boj, za slovenski stik z Norvežankami pa je najzaslužnejša 31-letna ostrostrelka Ana Gros, ki je na letošnjem turnirju presegla rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu reprezentančnih golov. Slovenke so se na odmor odpravile z najmanjšim zaostankom (15:16).

Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Norveška
Ana Gros je ob koncu prvega polčasa presegla rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu reprezentančnih golov. Foto: www.alesfevzer.com
Ana Gros je ob koncu prvega polčasa presegla rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu reprezentančnih golov. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke zadnjič vodile v 47. minuti
Tudi v drugem polčasu so dihale za ovratnik Norvežankam. Gostiteljice med 39. in 47. minuto sploh niso prejele gola, blestela je vratarka Maja Vojnović, ki je vstopila na začetku nadaljevanja. Slovenke so zadnjič vodile v 51. minuti, ko je Barbara Lazović zadela za 21:20.

Mork in Reistad izjemni v napadu
Izid je bil zadnjič izenačen na 23:23. V odločilnih trenutkih so Norvežanke uveljavile bogate izkušnje z največjih tekmovanj. Tamara Mavsar bi lahko minuto pred koncem z levega krila znižala na 24:25, a je prestopila in še zadnja priložnost za točko je splavala po vodi. 42-letna Katrine Lunde je nekajkrat odlično posredovala. V napadu sta blesteli Nora Mork (šest golov) in predvsem Henny Reistad (10 zadetkov).

Gros: Imele smo res enkratno priložnost, ki je mogoče ne bomo imele več
"Žal mi je, ker mislim, da smo imele res enkratno priložnost, ki je mogoče ne bomo imele več. Proti Norveški bomo zagotovo še igrale kakšno tekmo, ampak doma, pred domačimi navijači, na domačem prvenstvu tega zagotovo ne bo več, zato mi je še toliko bolj žal. Čaka nas še ena zelo, zelo pomembna tekma. Moramo iti na zmago, drugega nič ne pride v poštev," je povedala Ana Gros.

Največji aplavz je po tekmi pripadel Slovenkam, gledalci so z ovacijami nagradili njihovo novo sijajno predstavo na letošnjem turnirju.

Slovenke po herojski predstavi izgubile proti Norvežankam

Slovenke v polfinale le po sanjskem razpletu
Na večerni tekmi je Švedska ugnala Madžarsko s 30:25. Slovenke morajo v zadnjem krogu v sredo premagati Madžarke, a nato se morata tudi preostala dvoboja med Hrvaticami in Švedinjami ter Dankami in Norvežankami končati po notah izbrank Dragana Adžića.

Sorodna novica Norvežanke favoritinje, a Slovenke še zdaleč ne bodo lahek zalogaj

Slovenija bi se med štiri prebila le v primeru zmage nad Madžarsko ter porazu Danske proti Norveški in remiju ali porazu Švedske proti Hrvaški. V tem primeru bi se Slovenija po številu točk izenačila z Dansko, a je v prednosti zaradi zmage v skupinskem delu v Celju z 28:26.

V primeru enakega števila točk med Slovenijo, Dansko in Švedsko bi slovenska reprezentanca v skupini I osvojila četrto mesto. Proti Švedski je namreč visoko izgubila z 22:33, medtem ko je bila Danska v skupinskem delu boljša od Švedske s 25:23.

Pogovora z Draganom Adžićem in Ano Gros po porazu proti Norveški

DRUGI DEL, skupina I, Ljubljana:
NORVEŠKA - SLOVENIJA 26:23 (16:15)
5648; Gros 5, Ljepoja 4, Klemenčič, Omoregie in Mavsar po 3, Lazović in Zulić po 2, Varagić 1; Reistad 10, Mork 6, Oftedal 4, Wollik 2, Aardahl, Aune, Breistol in Ingstad po 1.

Statistika tekme Norveška - Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Statistika tekme Norveška - Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

MADŽARSKA - ŠVEDSKA 25:30 (15:18)
Klujber 6; Roberts 9, Blohm 6.

Lestvica:                          
NORVEŠKA           4  4 0 0  +24  8
DANSKA             4  3 0 1  +11  6
-----------------------------------
ŠVEDSKA            4  2 0 2  +12  4
SLOVENIJA          4  2 0 2   -4  4
HRVAŠKA            4  1 0 3  -23  2
MADŽARSKA          4  0 0 4  -20  0

Sreda ob 15.30:
MADŽARSKA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 18.00:
HRVAŠKA - ŠVEDSKA

Ob 20.30:
NORVEŠKA - DANSKA