Planico 1979 sta zaznamovala Armin Kogler in Axel Zitzmann. Foto: MMC RTV SLO
Planico 1979 sta zaznamovala Armin Kogler in Axel Zitzmann. Foto: MMC RTV SLO

Drugič je Planica gostila svetovno prvenstvo v poletih leta 1979. Iztek letalnice je zaradi vremenskih nevšečnosti zalila voda, a tekmovanje ni bilo ogroženo. Zlate medalje so se veselili Avstrijci.

Sorodna novica 1972: Pred več kot 60.000 gledalci prvi okronan Steiner

Snega je bilo dovolj in poskusni poleti so minili brez težav. Prvi svetovni prvak Walter Steiner je bil le gledalec. Začetno mirnost je zamenjala skrb, ki jo je prineslo slabo vreme. Prvi dan tekmovanja sta zaznamovala dež in močna odjuga. Dolino pod Poncami je zalila voda. Ta je vdrla tudi v iztek letalnice, poplavila velik del prireditvenega prostora in povzročila nemalo škode. Svoje je dodal še veter in nastope so morali večkrat prestaviti.

To je bilo prvenstvo dveh skakalcev. V ospredju je bil izjemen dvoboj med Avstrijcem Arminom Koglerjem in Vzhodnim Nemcem Axlom Zitzmannom. Ta je bil na koncu velikanski osmoljenec. Že prvi dan bi se lahko vpisal v zgodovino kot svetovni rekorder. Navdušil je navijače s 179 metri, kar je bilo tri metre več od takrat tri leta starega rekorda Avstrijca Innauerja. Jezen je zapustil iztek, toda pri doskoku zaradi sile ni imel nikakršnih možnosti za obstanek na smučeh.

Zitzmann je vodil po prvem dnevu tekmovanja, Kogler je bil drugi. V tretji in četrti seriji pa je Avstrijec napadel. Takratna pravila so od štirih skokov upoštevala točke najboljših dveh in povprečje daljav vseh štirih serij. Zapleten sistem tekmovanja, v katerem je zmagal Kogler, Zitzmann pa končal kot poraženec. Kogler je v nedeljo letel kar 20 metrov dlje kot Vzhodni Nemec in postal svetovni prvak. Zitzmanna je ugnal za 5,5 točke.

To je bil poraz, ki je takrat pretresel skakalni svet. Še posebej se je težko takrat sprijaznil s tem legendarni vzhodnonemški trener Reinhard Hess. Vodilni pri Fisu so že naslednje prvenstvo čez dve leti v Oberstdorfu spremenili sistem točkovanja. Tretji je bil Poljak Pjotr Fias.

Za jugoslovansko reprezentanco prvenstvo ni bilo najbolj uspešno. Najboljši je bil takrat 17-letni mladenič iz Ljubljane Primož Ulaga. Zasedel je 26. mesto. Mesto za njim je bil takrat najboljši član reprezentance Bogdan Norčič. Leto 1979 je Norčič začel z drugim mestom v Garmischu, na domačem prvenstvu pa je nastopil pod pričakovanji. Vasja Bajc je bil 31, Zdravko Bogataj pa 41.

Vzhodnonemški tabor je na koncu le dobil nekaj zadovoljstva. Klaus Ostwald je na prvenstvu opravljal vlogo predskakalca. Izkoristil je svoj trenutek, poletel je 176 metrov in izenačil svetovni rekord. Obenem je pokazal svoj talent za letenje, ki ga je nadgradil štiri leta pozneje, ko je v Harrachovu postal svetovni prvak.

Svetovno prvenstvo v poletih – Planica 1979