Peter Prevc je v Planici v svoji karieri že večkrat navduševal, za zdaj pa se letos na tekmah še ni znašel, saj je osvojil le 36 točk. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Peter Prevc je v Planici v svoji karieri že večkrat navduševal, za zdaj pa se letos na tekmah še ni znašel, saj je osvojil le 36 točk. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Brata, ki sta v karieri v svetovnem pokalu že stala skupaj tudi na prvi in drugi stopnički, sta tedaj do srebrne snežinke poletela v Oberstdorfu skupaj z Anžetom Semeničem in Jernejem Damjanom, ki tokrat nista dobila mesta v ekipi. Tudi skakalna asa iz Dolenje vasi si bosta morala še priboriti nastop v kvalifikacijah, kjer je v slovenski zasedbi prostora še za tri letalce, konkurira pa peterica (mesto si je že zagotovil Anže Lanišek, op. a.).

Sorodna novica Bertoncelj enega aduta za tekmo že razkril, preostale tri bo po treningih

Gorazd Bertoncelj je z varovanci, ki jih je izbral za svetovno prvenstvo na domači letalnici, v torek treniral na bližnji Bloudkovi velikanki, zatem pa izpostavil dva poskusa Petra Prevca, ki sicer z začetkom sezone ne more biti zadovoljen: "Peter je pokazal dva zelo zanimiva, dobra skoka, in s takimi je lahko tudi uspešen na poletih." Nekdanji svetovni prvak v poletih, ki je z 28 leti najstarejši med slovensko šesterico, je ob tem dodal: "S torkovim treningom sem kar zadovoljen. Tiste napake, ki so se zgodile, vem, zakaj so se zgodile. Tudi potem sem znal prilagoditi, da se niso več zgodile. To je tisto, kar me pred četrtkom pomirja."

Peter ima v vitrini komplet medalj s SP-jev v poletih

P. Prevc in Zajc želita na poletih popraviti vtis z začetka zime

Peter je eden najboljših letalcev vseh časov. Bil je že rekorder vseh treh največjih letalnic na svetu, Kulma, Vikersunda in Planice. V Avstriji je pred štirimi leti kot drugi Slovenec po Robiju Kranjcu postal svetovni prvak, prvič v karieri pa leta 2014 zmagal v svetovnem pokalu, na Norveškem prvi poletel 250 m, hkrati pa trikrat stal na najvišji stopnički, blestel pa je tudi pod Poncami, kjer je na različnih napravah že šestkrat zmagal, od tega dvakrat z ekipo.

"Predvsem se moram zanesti na to, da sem tu že nekaj dosegel, in s to mirnostjo dobiti dobre občutke, da bom lahko že s prvim poletom vse presenetil," je miren pred prvim vrhuncem zime najstarejši izmed bratov Prevc, ki bo seveda v izteku pogrešal navijače, ki jih je v Planici že tokrat razveselil: "Vedno ti navijači dajo nov zagon. Organizatorji so postavili letos zaslone, da se bodo gledalci lahko virtualno priključili, a bo to seveda drugače kot sicer. Po navadi, ko se s kombijem pripelješ, že slišiš množico navijačev. Slišiš jih, ko se pelješ s sedežnico in vedno ti to daje neko zbranost za nastop. Se bomo pa prilagodili, kot smo se letos že nekajkrat."

Na zadnji tekmi skakalne elite v Planici je Domen Prevc zasedel drugo mesto. Foto: Reuters
Na zadnji tekmi skakalne elite v Planici je Domen Prevc zasedel drugo mesto. Foto: Reuters

Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov ima s svetovnih prvenstev v poletih že komplet medalj, saj je ob zlatu s Kulma in srebru iz Oberstdorfa leta 2014 v Harrachovu na posamični preizkušnji poletel še do brona. Po navadi so letalnice na sporedu v poznejšem terminu sezone, tokrat pa bo prvenstvo, ki je prestavljeno iz marca, že po le treh postajah svetovnega pokala: "Bo nekaj novega, a smo se že, kot pravim, na marsikaj prilagodili. Je pa kulisa v Planici izjemna. Sneg pomiri celo naravo in tudi mene, tako se veliko lažje pripravljam za naslednje dni. Kar se tiče vetra, ga po navadi, ko sneži, ni. Takšne razmere so zdaj v Planici. Ozračje je kar mirno, mislim pa, da bo tako tudi ostalo. Bolj kot je mirno, lahko vodstvo tekmovanja nadzoruje dolžino poletov in pripravi dolžine, ki bodo primerne za lepo tekmo."

Letalnica prva Domnova preizkušnja v sezoni

Domen predstavlja največjo neznanko slovenske ekipe, glede na njegove že izvrstne nastope na letalnicah, pa je lahko tudi skriti adut domačih lovcev na daljave. Najmlajši Prevc, ki je letos dopolnil 21 let, namreč v predolimpijski zimi še ni nastopal v svetovnem pokalu: "Dobro bi bilo vedeti, kje točno sem. Zagotovo so skoki na višji ravni, kot so bili. Izboljšujejo se iz dneva v dan, in upam, da bo tako tudi naprej. Vsi si želimo dolgih in lepih poletov, da pokažemo, kar znamo. Rezultatsko pa težko kaj govorim, saj ne vem, kje točno sem in kaj moj dober skok pomeni na tekmi. Recimo z uvrstitvijo med 15 bi bil že zadovoljen."

Sorodna novica Peter Prevc v sanjski zimi na Kulmu ujel tudi zlato snežinko

Na zadnjem treningu je Bertoncelj dejal, da je imel Domen nekaj težav, je bil pa dober njegov zadnji skok. "Ta zadnji je bil v redu, jih je bilo pa v preteklem mesecu že veliko boljših. Pomembno je, da smo testirali opremo, da vemo, kako se lotiti na letalnici. V zadnjem času sem veliko delal na dresih, testiral materiale. V Planici sem imel kar nekaj zelo dobrih treningov, z Janijem Grilcem sem imel tudi veliko treningov moči v dvorani, prav tako sem skakal v Kranju," je povedal letalec z osebnim rekordom 245,5 metra iz Vikersunda, kjer je leta 2019 zmagal, lansko zimo pa končal z drugim mestom v Planici.

Ob tem, da bo zanj prva prava preizkušnja sezone letalnica, pa še pristavil: "Na poletih nikoli nimaš veliko kilometrine. Kar se tiče tekem na 120-metrskih že, ampak so letalnice razred zase. Skoki morajo biti podobni, a so občutki drugi, drugačne so hitrosti, oprema, in mislim, da ne bo težav."