V sezoni 2015/16 je bil Peter Prevc razred zase, kar je potrdil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih. Foto: EPA
V sezoni 2015/16 je bil Peter Prevc razred zase, kar je potrdil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih. Foto: EPA

Med 15. in 17. januarjem 2016 je 24. svetovno prvenstvo v poletih gostil Kulm. Na avstrijski letalnici, ki leži med vasicama Tauplitz in Bad Mintterndorf, je bil v vlogi glavnega favorita Peter Prevc. Tedaj 23-letni skakalni as iz Dolenje vasi v Selški dolini v tisti zimi ni imel prave konkurence, na severozahod avstrijske Štajerske pa je prišel kot vodilni skakalec svetovnega pokala in na krilih velikega slavja na novoletni turneji, ko je po Primožu Peterki postal drugi Slovenec z osvojenim zlatim orlom.

Sorodna novica Leta 2012 na Norveškem okronan kralj poletov Robert Kranjec

Najstarejši iz skakalne družine Prevc je že pred šampionsko zimo večkrat dokazal, da gre z izjemnega lovca na daljave. Dvakrat je do takrat v vitrino postavil mali kristalni globus za seštevek svetovnega pokala v poletih, leto pred svetovnim prvenstvom na Kulmu je v Vikersundu kot prvi človek poletel prek 250 m, bil z 248,5 m tedaj aktualni rekorder planiške letalnice, dobre spomine pa je imel tudi na avstrijsko letalnico, kjer se je še pred njeno prenovo leta 2014 prvič v karieri v svetovnem pokalu zavihtel na najvišjo stopničko.

Slovenski dan na Kulmu

Na Kulmu, kjer je branil bron s svetovnega prvenstva v poletih iz Harrachova na Češkem, kjer je leta 2014 zaostal le za Nemcem Severinom Freundom in Norvežanom Andersom Bardalom, je blestel ves konec tedna. Goran Janus je v Avstrijo popeljal peterico, ob nosilcu rumene majice še svetovnega prvaka izpred štirih let Roberta Kranjca, Jurija Tepeša, Anžeta Laniška in Andraža Pograjca, ki je po serijah za trening v internih kvalifikacijah reprezentance ostal brez mesta med četverico, ki si je nato v kvalifikacijski seriji poskušala zagotoviti mesto na tekmi. Slovenci so bili na prologu prvenstva razpoloženi. Kranjec je kvalifikacije končal na drugem mestu, Tepeš na tretjem, Lanišek pa na desetem. Prevc je bil na tekmo uvrščen neposredno, a se mu kvalifikacijski poskus ni posrečil, saj je pristal pri 188,5 m, je pa zato blestel predtem na obeh treningih, ko je bil z 225 in 235,5 m obakrat najdaljši.

Sorodna novica Letalnica proti skakalnici je kot ferrari proti katrci

Dober četrtkov obet je Prevc v petek potrdil z 224,5 m v poskusni seriji, nato pa je v uvodnem dejanju boja za kolajne pristal kar pri 243 m, s čimer je postavil nov rekord Kulma. Kot je tudi sam dejal po koncu dneva, je bil polet celo predolg, saj ni mogel narediti telemarka in tako si večje prednosti pred Kennethom Gangnesom, ki je poletel 236 m, ni priboril. Norvežan je v drugi seriji s poletom 216 m celo prehitel slovenskega orla, ki je z 213,5 m v težkih razmerah, ko je začelo snežiti, za Gangnesom zaostal 1,3 točke. Blizu sta bila tudi domači adut Stefan Kraft in še en Norvežan Johann Andre Forfang.

V soboto je pod hrib Kulmkogel priromala množica slovenskih navijačev, ki so skupaj z avstrijskimi ljubitelji letenja na smučeh pripravili izvrstno vzdušje, podobno planiškemu. Dan je Prevc odprl z 221,5 m v poskusni seriji, Gangnes pa je za njim z 238 m napovedal, da bo težko premagljiv. Pri doskoku je Norvežan sicer padel, na srečo pa jo je odnesel brez posledic. Tako se je obetal izjemen boj za zlato medaljo, Prevc pa je najboljše prikazal takrat, ko je bilo najbolj potrebno. Najprej je z 240 m napadel Forfang, a ga je padec oddaljil od boja za kolajne. Kraft je z 226,5 m zadržal tretje mesto, nato pa je sledila letalna perfekcija. Prevc je z 244 m še enkrat popravil kulmski rekord, po izkušnjah z dneva poprej pa je šel na vse ali nič in pri tako ekstremni daljavi celo tvegal s telemarkom, ki je skakalnemu velemojstru tudi uspel. 238,5 m Gangnesa je bila premalo in Prevc je za dobre tri točke prevzel vodstvo. Četrto serijo, ki si jo je kljub vodstvu želel tudi Prevc, je preprečil veter in tako je bil Peter kot drugi Slovenec po Kranjcu leta 2012 okronan za svetovnega prvaka v poletih.

Sorodna novica 2010: Ammann v Planici kronal popolno sezono

"Bil je lep dan. Morda je bilo malce čudno, ko v zabojniku izveš, da si svetovni prvak. Vesel sem, da mi je uspel tak polet in sem obstal na nogah ter izničil razliko do Gangnesa. Zelo sem zadovoljen," je po veliki zmagi povedal Prevc, ki je v izteku največje naprave v Avstriji slavil z množico slovenskih navijačev. Nekaj tisoč jih je pripotovalo že deset dni predtem v Bischofshofen, kjer so proslavili osvojitev zlatega orla, slovensko rajanje, ki je vrhunec doživelo z glasnim petjem Zdravljice na podelitvi, pa se je tako nadaljevalo tudi na Kulmu: "Bilo je čustveno. Kar zmrazilo me je, ko sem poleg instrumentala himne slišal še vokalno izvedbo od navijačev. Lepo je, da jih je toliko prišlo in da se jim skakalci lahko oddolžimo, saj smo bili vsi Slovenci med 12. Vesel sem, da imajo skoki toliko podpore. Razmerje zastav je bilo 1:1 v korist Slovenije (smeh)."

Prevc pristal pri novem rekordu – 244,0 m

Slovenci so s svetovnim prvakom, devetim Tepešem, desetim Kranjcem in 12. Laniškom bili v najožjem krogu favoritov tudi za zlato medaljo na ekipni preizkušnji, toda Tepeš in Lanišek, ki sta za pričakovanji zaostala že v prvi seriji, sta razočarala v zadnjem dejanju svetovnega prvenstva, ko sta zmogla le 157 in 157,5 m, česar ni mogel nadomestiti niti Prevc, ki je bil prepričljivo najboljši posameznik moštvene tekme. Zbral je več kot 22 točk več od drugega najboljšega, poletel pa je 228 in 238 m.

Sorodna novica Rekord ima Vikersund, a največkrat se je več kot 250 m letelo pod Poncami

Sezono je najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov nadaljeval v enakem ritmu, kot je nastopal na Kulmu. Že šest tekem pred koncem si je po Peterki kot drugi Slovenec zagotovil veliki kristalni globus. V nepozabni zimi prave konkurence ni imel, ko je postavil številne mejnike. Sezono je končal z rekordnimi 2303 točkami in 15 zmagami, kar 22-krat se je zavihtel na stopničke, boj za kristalni globus pa je dobil z najvišjo prednostjo, saj je prvega zasledovalca Freunda prehitel kar za 813 točk. Imeniten je bil zaključek sezone v Planici, kjer so bile poleg ekipne tekme na sporedu še tri posamezne preizkušnje, dve je dobil Prevc, eno pa Kranjec, ki je v izteku Letalnice bratov Gorišek poskrbel tudi za veliko slavje Prevčeve popolne sezone. Tretjič zapored je Peter sezono končal tudi z malim kristalnim globusom za najboljšega letalca zime.