Simon Ammann je v letu 2010 osvojil dve olimpijski zlati medalji, veliki kristalni globus in naslov prvaka v poletih. Foto: EPA
Simon Ammann je v letu 2010 osvojil dve olimpijski zlati medalji, veliki kristalni globus in naslov prvaka v poletih. Foto: EPA

V izteku so se zbrali mnogi znani obrazi, med njimi je bil tudi legendarni košarkar Vlade Divac. Že dan pred bojem za medalje je šampanjec odprl Roar Ljökelsöy. Norvežan, ki je leta 2004 v Planici osvojil naslov svetovnega prvaka, je prav tu končal svojo športno pot.

To je bilo leto izjemnega Švicarja Simona Ammanna. Na olimpijskih igrah v Vancouvru se je veselil obeh posamičnih naslovov prvaka. Na svetovno prvenstvo v Planico je pripotoval z velikim kristalnim globusom zmagovalca svetovnega pokala. Številni so dvomili, da bo tako prepričljiv tudi na letalnici. Še enkrat je premagal vso konkurenco.

Ammann je vodil že po prvem dnevu, zlato medaljo pa je kronal z najdaljšim poletom prvenstva. V zadnji seriji je pristal pri 236,5 metra, kar je bil drugi najboljši izid vseh časov. Na koncu je slavil z več kot 25 točkami naskoka pred branilcem naslova, Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem in Norvežanom Andersom Jacobsenom.

Ta je za štiri desetinke prehitel največjega osmoljenca prvenstva Adama Malysza. Poljak je vodil po prvi seriji, bil na drugem mestu še pred zadnjim poletom, ko je skočil le 211,5 metra, 16 manj od Jacobsena. Tako je v svoji bogati karieri ostal brez medalje na svetovnih prvenstvih v poletih.

V slovenski reprezentanci je blestel Robert Kranjec, ki je s petim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini svetovnih prvenstev v poletih v Planici. "Ni sicer medalja, ki sem si jo po tihem želel, a je peto mesto vseeno lep uspeh," je takrat razlagal Kranjec. Od medalje je bil oddaljen več kot 20 točk. Že čez dve leti je v Vikersundu postal svetovni prvak. Drugi najboljši Slovenec je bil Jernej Damjan na 25. mestu.

Ammannu je v izteku skakalnice čestital tudi prvi prvak v poletih, rojak Walter Steiner, ki je v Planici po 38 letih spet lahko slavil švicarsko zmago. "Walter Steiner je moj vzornik na področju poletov. Krasno je, da je tu. Nisem ga videl še tako ganjenega. To si bom za vedno zapomnil," je razlagal presrečni Ammann.

Na ekipni tekmi so prepričljivo slavili Avstrijci. Skoraj za sto točk so ugnali Norvežane, tretji so bili Finci. Slovenska reprezentanca je zgolj z razpoloženim Kranjcem zasedla šesto mesto. V ekipi so bili še Robert Hrgota, Jurij Tepeš in Jernej Damjan.

Svetovno prvenstvo v poletih – Planica 2010