"Lahko potrdim, da bo na koledarju Fisa decembra letos, nekje v drugi polovici v obdobju do božiča. Marca 2021 bo na letalnici seveda še tradicionalni finale svetovnega pokala," je dejal Tomi Trbovc iz organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki ga bo leta 2023 gostila Planica.

Planica bi morala med 19. in 22. marcem letos gostiti svetovno prvenstvo v poletih, a je to zaradi pandemije novega koronavirusa odpadlo. Zdaj bo potekalo v drugi polovici decembra. Foto: www.alesfevzer.com
Planica bi morala med 19. in 22. marcem letos gostiti svetovno prvenstvo v poletih, a je to zaradi pandemije novega koronavirusa odpadlo. Zdaj bo potekalo v drugi polovici decembra. Foto: www.alesfevzer.com

Trbovc je še enkrat potrdil, da bodo vstopnice, kupljene za marčevsko prireditev, veljale tudi decembra.

Čezmejno sodelovanje s Trbižem?
SZS in organizacijski odbor sta sicer v torek predstavila napredek pri organizaciji svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki ga bo dolina pod Poncami gostila leta 2023. "Trenutno je v ospredju specifikacija programa, ki mora biti usklajen tudi z drugimi prireditvami zaradi TV-prenosov. Vse bližje je tudi uresničitev čezmejnega sodelovanja s Trbižem, kjer naj bi se začeli 30- in 50-kilometrski tekmi v smučarskem teku," je razkril Trbovc.

Trbovc je dodal, da bi moral biti sestanek koordinacijske skupine, v kateri sodelujejo s predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) ter podjetja Infront, ki skrbi za trženjske in TV-pravice, sicer v Ljubljani, ukrepi zaradi pandemije koronavirusa pa so prireditelje prisilili v videokonferenco.

Ni veliko odprtih vprašanj
Kot pravi, v sami organizaciji veliko odprtih vprašanj ni. "Pozimi smo obiskali tiste ljudi in prireditve, za katere smo presodili, da so pomembni za organizacijo Planice. Manjka le dokončen dogovor s predstavniki Furlanije - Julijske krajine in lokalnimi oblastmi v Trbižu o sodelovanju pri SP-ju. To je bilo predvideno zdaj med SP-jem v poletih, a bo moralo počakati, da se zadeve normalizirajo. Tudi organizacijski odbor v vseh svojih delih počasi dobiva dokončno obliko."

Fis zadovoljen z napredkom
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je bila po njegovih besedah zelo zadovoljna z napredkom organizacije SP 2023 na vseh ključnih področjih, kamor ob športnem delu spadajo tudi promocija, delo z mediji, logistika, spremljevalni program in prireditveni prostor ter seveda vprašanje nastanitev. Za to velja veliko zanimanje tudi v sosednjih Italiji in Avstriji. Največje breme pa bo na Kranjski Gori, pa tudi v širši regiji na Gorenjskem.

Nalog je kljub prihajajoči pomladi veliko. Poročila Fisu bodo sicer morala počakati na jesen, saj je Fis med drugim odpovedal tudi majski kongres, zato pa bo trenutno največji zalogaj, da se ustrezno pripravi snežna zaloga za decembrske in marčevske tekme v prihodnji sezoni.

Promocija Planice v Oberstdorfu
V Planici čakajo tudi na dokončen dogovor z nemškim Oberstdorfom, ki bo SP v nordijskem smučanju gostil februarja prihodnje leto, Planica pa se bo tam promovirala. Oblika promocije je odvisna tudi od možnosti na prostoru za podelitve kolajn na Bavarskem. Odgovore si slovenski prireditelji zato želijo čim prej.