Nova smukaška svetovna prvakinja Švicarka Corinne Suter, ki je nasledila Ilko Štuhec (2017 in 2019) in Tino Maze (2015). 26-letnica iz Schwyza ima že štiri odličja s svetovnih prvenstev, v svetovnem pokalu pa ima tri zmage in skupno 13 uvrstitev na stopničke. Foto: AP
Nova smukaška svetovna prvakinja Švicarka Corinne Suter, ki je nasledila Ilko Štuhec (2017 in 2019) in Tino Maze (2015). 26-letnica iz Schwyza ima že štiri odličja s svetovnih prvenstev, v svetovnem pokalu pa ima tri zmage in skupno 13 uvrstitev na stopničke. Foto: AP

To je zgodba o dekletu, ki se pred tekmo pogosto samo uleže na sneg in posluša glasbo. Rada ima Celine Dion, denimo. Potrebuje svoj mir, da se sprosti in pripravi na vožnjo.

Sorodna novica Ilka Štuhec smukaško krono predala Corinni Suter
Zlati smuk Švicarke Suter v Cortini

Ko sem se po dveh medaljah na svetovnem prvenstvu v Åreju prvič pogovarjal s Corinne Suter, ni bilo težko ugotoviti, da se pred kamerami ne počuti posebej udobno. Lani v Zauchenseeju, po njeni prvi zmagi v svetovnem pokalu, se je malce sprostila le ob vprašanju o njenem serviserju, Slovencu Andreju Perovšku: "Izvrstno se ujameva. Miren je, pred tekmo nikoli ni nervozen. Podobna sva. Skupaj res lahko veliko doseževa."

Po včerajšnji zmagi je bila v pogovorih – sploh s tujimi novinarji – znova redkobesedna. "Zame je celo dobro, da ni okrog svetovnega prvenstva takšnega cirkusa kot navadno," je bila iskrena po smukaški tekmi. "To me dela nervozno. Pritisk, ki si ga naložim sama, je več kot dovolj velik. S tega vidika je trenutna situacija – brez gledalcev, z omejenim številom poročevalcev na prizorišču – zame celo ugodna." Niti pod masko ne more skriti sramežljivega nasmeška.

Če pa ti uspe priti mimo te skromnosti, spoznaš zelo zanimivo dekle.

Po končani srednji šoli je jeseni leta 2013 opravljala prakso v hotelu v domačem Schwyzu. Ob tem je tudi trenirala in tekmovala. Vse to je bilo preveč stresno zanjo, zato so jo trenerji umaknili s tekmovanj. Ko se je pozimi vrnila, je na mladinskem svetovnem prvenstvu 2014 osvojila zlato medaljo v smuku in superveleslalomu, dodala je prvo mesto v smukaškem in superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Dve sezoni pozneje je že bila deveta v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Na naslednji velik korak pa je nato čakala tri leta, do dveh medalj na svetovnem prvenstvu 2019.

"Ko peljem 120 km/h, poskusim iti še bolj v prežo, da lahko grem še hitreje," slikovito opisuje svojo veliko strast. "To je mešanica hitrosti in popolne osredotočenosti." Nič čudnega torej, da je eden njenih najljubših odsekov v smučarskem cirkusu Tofanaschuss, najznamenitejši del proge v Cortini d'Ampezzo. Na smukaški tekmi je včeraj tam vozila s 135 km/h. "Občutek, ko oddrviš v globino prek majhnega skoka, je res mega. Zares občutiš pospešek."

Z reprezentančno kolegico Jasmine Flury sta pred leti naredili spisek, kaj še želita narediti v življenju. Lani poleti je Corinne obkljukala skok z elastiko na jezu Verzasca, ki oskrbuje hidroelektrarno. Še vedno pa med neizpolnjenimi željami ostaja nekaj zelo posebnega. "Ko sem na seznam napisala, da želim poleteti v vesolje, se Jasmine kar ni mogla nehati smejati," razlaga Suterjeva. "Še danes se mi smeji zaradi tega. Ampak to je res moja velikanska želja."

Strošek turističnega poleta v vesolje se ta hip meri v milijonih evrov, tako da bo za zdaj ostala pri bolj dosegljivih ciljih. Pri smučarskih ne preskakuje stopnic, dosega jim postopoma. "Danes je brez dvoma najboljši dan v moji karieri," je dejala včeraj po svoji prvi zlati medalji na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. "Bilo je prekrasno. In še vedno težko dojamem." Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je obakrat osvojila medaljo v smuku in superveleslalomu. Dosežek, ki je doslej uspel samo še legendarni Lindsey Vonn, ki je leta 2007 osvojila dve srebrni medalji v hitrih disciplinah, leta 2009 pa obe zlati.

O globusih, njeni ljubezni do živali, hribih in potovanjih pa morda kdaj drugič.