Ilka Štuhec ima lepe spomine na Cortino d'Ampezzo, tam je bila v letih 2017 in 2019 štirikrat na stopničkah tekem v hitrih disciplinah – 29. januarja 2017 je zmagala v superveleslalomu. Druga je bila takrat Sofia Goggia, ki na letošnjem SP-ju zaradi poškodbe ne bo nastopala. Foto: AP
Ilka Štuhec ima lepe spomine na Cortino d'Ampezzo, tam je bila v letih 2017 in 2019 štirikrat na stopničkah tekem v hitrih disciplinah – 29. januarja 2017 je zmagala v superveleslalomu. Druga je bila takrat Sofia Goggia, ki na letošnjem SP-ju zaradi poškodbe ne bo nastopala. Foto: AP

Po današnji preložitvi ženske kombinacije (nov termin je ponedeljek, 15. februarja), se bo prvenstvo tekmovalno odprlo z ženskim superveleslalomom, ki bo v torek, 9. februarja, ob 13. uri (prenos na TV SLO 2). Moško preizkušnjo so prestavili na četrtek (ob 11.30). Na startu bodo tri slovenske predstavnice: Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Meta Hrovat.

Štartna lista:              
  1  M. BASSINO          ITA
  2  P. NUFER            ŠVI
  3  T. TIPPLER          AVT
  4  T. GAUTHIER         FRA
  5  F. BRIGNONE         ITA
  6  S. VENIER           AVT
  7  L. GUT BEHRAMI      ŠVI
  9  C. SUTER            ŠVI
 10  M. SHIFFRIN         ZDA
 11  E. LEDECKA          ČEŠ
 13  K. V. LIE           NOR
 15  P. VLHOVA           SLK
 16  M. GISIN            ŠVI
 17  E. CURTONI          ITA
 18  R. MOWINCKEL        NOR
 19  F. MARSAGLIA        ITA
 26  I. ŠTUHEC           SLO
 30  M. FERK             SLO
 44  M. HROVAT           SLO

V taboru Ilke Štuhec se lahko tik pred tekmo še odločijo, da zaradi slabih Ilka ne bo nastopila, saj je jasno, da je njena glavna disciplina v Cortini sobotni smuk, na katerem bo branila zlato iz Areja. 30-letna Mariborčanka se sicer dobro počuti, čeprav z gležnjem še ni vse v redu.

Na bolečino se je že navadila
"Zadnjih nekaj dni sem kar pomirjena z vsem. Vem, zakaj sem tukaj, kaj moram narediti. S hladno glavo pričakujem, kaj se bo zgodilo. Gre na boljše. Ne morem reči, da me nič na boli. Dejstvo je, da se moram na bolečino navaditi in stisniti zobe."

Razmere v Dolomitih so Ilki Štuhec v zadnjih dneh močno prekrižale načrte. Nekaj dni so nameravali trenirati na snegu, da bi videli, kakšen je prag bolečine v gležnju, zaradi katerega je Štuhčeva izpustila tekmi v Garmisch-Partenkirchnu.

Spet na snegu, a na neutrjeni površini
Danes je bila po 14 dneh tudi med vratci, a na zelo mehkem snegu ter v veleslalomski postavitvi. "Vsekakor je dobro biti nazaj na snegu in skušati napadati. Veselim se jutrišnjega začetka prvenstva. Na Cortino imam lepe spomine in upam, da na tem prvenstvu ustvarimo nove."

Zmagovalni oder superveleslaloma na SP-ju 2019: 1. Shiffrin, 2. Goggia, 3. Suter. Foto: Reuters
Zmagovalni oder superveleslaloma na SP-ju 2019: 1. Shiffrin, 2. Goggia, 3. Suter. Foto: Reuters

Ni pritiska, saj nihče ne "zahteva" medalje
"Kot že rečeno, je pričakovati, da bo bolečina izginila, iluzorno, zato je treba stisniti zobe. Jutri grem v tekmo brez pritiska, razen tistega na zunanjo smučko, kot pravi Štef," je še dodala Štuhčeva, pri čemer je imela v mislih trenerja Stefana Abplanalpa, ki je prepričan, da bo torkov superveleslalom idealna generalka za sobotni smuk.

"Jutri imamo priložnost, da znova začuti hitrost, da nadene startno številko in tekmuje. Trenutno boljše podlage in pogojev, kot je superveleslalomska proga, ne bomo našli. Kot pravi sama, pritiska ni."

Štuhčeva naj bi nastopila na super G-ju

Dvojna predigra Mete Hrovat
Meta Hrovat bo v superveleslalomu na najvišji ravni tekmovala prvič po treh letih, ko je bila še mladinka. Tekmo pričakuje brezskrbno: "Mogoče ni slabo, da svetovno prvenstvo začnem s superveleslalomom, ker imam višja pričakovanja v kombinaciji. Dobro je, da teren preizkusim na dveh tekmah, saj bo to samo plus za veleslalom."

Štuhčeva bo imela startno številko 26, Ferkova bo nastopila 30., Hrovatova pa kot povsem zadnja od nastopajočih s številko 44.

Prva favoritinja je Lara Gut Behrami
Naslov prvakinje bo branila Američanka Mikaela Shiffrin, ki pa v hitrih disciplinah ni tekmovala že več kot eno leto. Velika favoritinja je Švicarka Lara Gut Behrami, ki je bila najhitrejša na zadnjih štirih superveleslalomih v svetovnem pokalu od petih. Čehinja Ester Ledecka je dobila uvodnega.

Kako je bilo v Areju 2019?

Na superveleslalomu svetovnega prvenstva v Areju 2019 je zmagala Mikaela Shiffrin. Srebro je osvojila Sofia Goggia, bron pa Švicarka Corinne Suter. Ilka Štuhec je zaostala za 26 stotink, kar je zadostovalo zgolj za osmo mesto.

Štuhčeva na treningu ni čutila bolečin v gležnju in bo nastopila na super G-ju