Olga Podčufarova je dolgo trenirala v Sloveniji, a nastopa za novo reprezentanco ne bo dočakala. Foto: EPA
Olga Podčufarova je dolgo trenirala v Sloveniji, a nastopa za novo reprezentanco ne bo dočakala. Foto: EPA

Namen nastopa v slovenski reprezentanci je bil resen. Že oktobra 2019 je ruska zveza dovolila prestop Podčufarovi v Slovenijo. Tekmovalka je nato začela trening v Sloveniji, a načrti so dobili drugačen razplet. Novico je na Instagramu potrdila kar tekmovalka sama.

"Kot veste, sem v Sloveniji živela 18 mesecev in čakala na uradno dovoljenje, da nastopim za novo državo. A obrnilo se je tako, da se vračam v Rusijo. Tega ni pričakoval nihče. Ne bom se spuščala v podrobnosti, a lahko povem, da mi zakonodaja v Evropski uniji ne dovoljuje, da končam proceduro za pridobitev državljanstva. S tem možnosti, da bi nastopila za Slovenijo, nimam. Zgodba je bila zame sicer velik izziv, a tudi priložnost za razvoj in osebno rast," tekmovalko povzema tiskovna agencija Tass.

Podčufarova je dejala, da je bil končni razplet nepričakovan tako zanjo kot za slovensko zvezo, saj je po uvodnih dogovarjanjih vse kazalo na dobro sodelovanje. "Zame je to udarec pod pas. Vse sem stavila na to, a se ni izšlo. Sebi sem dokazala, da si kjer koli in v vsakih pogojih želim napredovati kot športnica in kot oseba. Zdaj bom to nadaljevala v Rusiji," še povzemajo športnico.

28-letna Moskovčanka, ki je pred petimi leti prve stopničke v karieri osvojila prav na Pokljuki, je na dovoljenje nastopa za Slovenijo čakala več kot leto dni. V svetovnem pokalu ni nastopila že tri sezone, saj se je po koncu kariere julija 2019 odločila za vrnitev in pozneje za odhod v Slovenijo, kjer so od nje pričakovali poživitev dela v mladi ženski vrsti, ki išče pot do vrhunskih dosežkov, zapletlo pa se je pri dokumentih.