Timi Zajc je najuspešnejši slovenski športnik domačega svetovnega prvenstva v Planici. Foto: BoBo
Timi Zajc je najuspešnejši slovenski športnik domačega svetovnega prvenstva v Planici. Foto: BoBo

Na 43. svetovnem prvenstvu, prvem na domačih tleh, so slovenski lovci na daljave osvojili tri medalje. Timi Zajc je na Bloudkovi velikanki postal svetovni prvak, kar je ponovil še z ekipo, predtem pa je bil del bronaste mešane zasedbe s srednje naprave. "Ne bi rekel, da so skakalci rešili prvenstvo z zlatima medaljama, saj smo eno dobili že v prvem tednu, ta ni bila le plod moškega dela, ampak tudi ženskega. Dejstvo je, da kar se je zgodilo na koncu, smo si vsi samo lahko želeli. Če bi nam kdo pred prvenstvom ponudil dve zlati in eno bronasto kolajno, bi z veseljem sprejeli. V Oberstdorfu je bil zelo uspešen prvi teden, pa mogoče malo manj drugi, na domačem prvenstvu pa mogoče malo manj prvi, a smo nadgradili z drugim. S tremi medaljami moramo biti zadovoljni," je črto pod prvenstvo potegnil Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo.

Zupančič lani odstopil, a potem našel skupni jezik s SZS-jem

Gorazd Pogorelčnik je vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Pogorelčnik je vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Na svetovnem prvenstvu pred planiškim, ki ga je gostil Oberstdorf, so slovenski skakalci poskrbeli za štiri medalje. Tri so osvojile skakalke, bron pa je na Bavarskem dobil Anže Lanišek. Pod Senčno goro je Ema Klinec postala svetovna prvakinja na srednji napravi, Nika Križnar je bila bronasta na veliki, ekipa pa je bila srebrna. Nato je sledila sanjska olimpijska sezona. V Pekingu se je Urša Bogataj okitila z naslovom olimpijske prvakinje, Nika Križnar ji je na odru družbo delala z bronom, dekleti pa sta prispevali levji delež k zlatu na mešani preizkušnji. Ob tem sta dobitnici olimpijskih kolajn skupni seštevek svetovnega pokala končali na odru za zmagovalke, Slovenija je bila najboljša v pokalu narodov, le na dveh tekmah pa na stopničkah ni bilo nobene Slovenke.

Po zgodovinski sezoni je glavni trener Zoran Zupančič odstopil, kot razlog pa je navedel podcenjujoč odnos do ženskih skokov. Na koncu je s SZS-jem vendarle našel skupni jezik in nadaljeval delo. Poletni del je bil znova zelo uspešen, toda pozimi ni šlo po načrtih. Selektor je pred sezono dejal, da je ekipa še močnejša, kot je bila lani, čeprav je na primer kariero končala prva Slovenka, ki je stopila na najvišjo stopničko tekme svetovnega pokala Špela Rogelj, enako odločitev je sprejela tudi obetavna Jerneja Brecl. Napovedal je še nadgradnjo rezultatov olimpijske zime in naskok na kolajno na vsaki tekmi svetovnega prvenstva. Dekleti, Nika Križnar in Ema Klinec, sta jo osvojili na mešani tekmi, na kateri sta bila Zajc in Lanišek prvi in tretji posameznik preizkušnje, na preostalih treh pa so ostale praznih rok.

Od skakalk pričakovali boljše rezultate

Sorodna novica Zlati snežinki češnji na vrhu torte uspehov pod vodstvom Roberta Hrgote

Na obeh posamičnih tekmah se niso vmešale v boj za medalje, moštveno pa so končale na četrtem mestu: "Glede na to, da je tudi ženski del ekipe na tekmah svetovnega pokala letos že desetkrat stal na odru za zmagovalke, smo v rezultatskem smislu na domačem svetovnem prvenstvu pričakovali več. Prva prelomnica je bila zagotovo poškodba Urše Bogataj. Tam so se začele stvari podirati, a smo se nekako pobrali. Potem je zbolela Nika Križnar, sledila je poškodba Eme Klinec … Situacija v ekipi v smislu zdravstvenega stanja res ni bila optimalna. To je eden razlogov, zakaj ženski del ekipe ni dosegel načrtovanega oziroma želenega."

"Lanska sezona je bila perfektna. Po sezoni smo imeli določene ... ne bom rekel težave, ampak razgovore z glavnim trenerjem reprezentance. Potem smo prišli skupaj. Tudi dekleta so se zelo zavzela zanj. Bolj ali manj vsa. Le tisto dekle, ki je potem končalo kariero, ne, druga pa. Poletna sezona je bila zelo dobra. Ob tem bi, tako kot jih je že trener, izpostavil nove drese, ki na primer za naš način skakanja in tehniko niso optimalni, kot so bili v preteklosti. Dejstvo je, da naša dekleta mogoče skačejo malce manj eksplozivno, bolj s hitrostjo. Na tem področju tehnike bo treba v prihodnje zagotovo narediti določene stvari. Vemo, da so lahko zelo dobre letalke. Načeloma bolje funkcionirajo na večjih skakalnicah in tudi v vzgonskem vetru. Ko pa je hitrost na zaletišču relativno nizka ali ko veter piha precej od zadaj, imamo mogoče ravno zaradi tehnike več težav," je dodal Pogorelčnik.

Po sezoni preverili zaupanje skakalk v trenerski štab

Sorodna novica "Odločitve, za katere bi morali biti kaznovani"

Na vprašanje, ali Zupančič še ohranja zaupanje tekmovalk, je odgovoril: "Malo mi je čudno, da se moramo po dveh zlatih medaljah pogovarjati o takih stvareh. Sezona je dolga še en mesec. Po turneji Raw Air jo dekleta končajo v Lahtiju. Takrat se bomo usedli in videli. Če trenerski štab še uživa zaupanje skakalk, kar je v prvi vrsti najpomembnejše, ne vidim razloga, da ne bi nadaljevali. Če ni tako, pa se bomo mogoče pogovarjali o drugih zadevah. O teh stvareh sicer trenutno ne bi govoril, saj moram najprej govoriti z dekleti, potem s trenerji in nato se bomo odločali o nadaljnjih korakih."

Na čelu s težjo poškodbo Urše Bogataj, ki je padla na silvestrski turneji na Ljubnem, so bile zdravstvene težave zagotovo eden od razlogov, da letošnja sezona ne gre po načrtih. Toda tudi odnosi znotraj reprezentance so domnevno načeti. Zupančič kljub težavam ciljev ni bistveno spreminjal in je še vedno govoril o medalji, toda v Planici se ni izšlo po načrtih. Če so morda razmišljali o šok terapiji z menjavo v strokovnem štabu, je Pogorelčnik še dejal: "V tem trenutki zagotovo ne. Tri tedne pred koncem sezone to ne bi imelo nobenega učinka in ne smisla. Tudi pred domačim svetovnim prvenstvom to zagotovo ne bi bilo primerno. Po sezoni pa bo treba razmisliti tudi o teh stvareh."