Predsednik FIS-a Johan Eliasch je bil osrednji gost konference Sporto, ki je v sredo potekala v Planici na prvi tekmovalni dan nordijskega svetovnega prvenstva. Foto: Twitter/@SportoConf
Predsednik FIS-a Johan Eliasch je bil osrednji gost konference Sporto, ki je v sredo potekala v Planici na prvi tekmovalni dan nordijskega svetovnega prvenstva. Foto: Twitter/@SportoConf

Ob izvolitvi za predsednika FIS-a pred letom in pol je Johan Eliasch napovedal obsežne spremembe, še ambicioznejši program je predstavil na rednih volitvah pred slabim letom, ko so kongres protestno zapustili delegati številnih tradicionalnih zimsko-športnih velesil.

FIS je zaostajal pri trženju

"Vedno sem bil navdušen ljubiteljski športnik, ukvarjal sem se z različnimi športi, s smučanjem sem povezan že 30 let. FIS je dobro organiziran, a je zaostajal v trženjskem smislu," je o tem, zakaj se je odločil za kandidaturo za predsedniško mesto, dejal Eliasch.

A veliki načrti za posodobitev in spremembe v Mednarodni smučarski in deskarski zvezi (drugi del zdaj FIS nenehno poudarja, da je pravilno ime zveze navkljub nespremenjeni kratici) se ne izvajajo ravno čez noč. Kljub temu je britansko-švedski milijarder prepričan, da je bilo preteklo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Meribelu/Courchevelu najboljše v zgodovini. Trditev, ki je dvignila marsikatero obrv na Sporto konferenci.

Napredek z drobnimi stvarmi v boju za gledalce

Eliasch je pojasnil, da ima smučarski šport še veliko možnosti za razvoj. Nekaj novosti je bilo ravno na SP-ju v Franciji: letalniki za zanimivejše posnetke kamer, več vmesnih časov, nov grafični prikaz in sledenje časovnih razlik v živo.

"V športu gre za to, da napreduješ in narediš drobne stvari. Lahko bi postali najbolj priljubljen in prepoznaven šport na svetu." Se pa zaveda, da imajo v boju za gledalce veliko konkurence, tudi na športnem področju. "Tekmujemo s številnimi drugimi športi. Moramo biti konkurenčni drugim, ki ponujajo podobne gledalske izkušnje."

Za pritegnitev novih gledalcev je kot zgled omenil formulo ena in njen uspešen medijski projekt Drive To Survive, ki je postal uspešnica na Netflixu in zlasti v ZDA povzročil renesanso zanimanja. Letos je in še bo Netflix v podobnem dokumentarnem slogu predstavil tenis, golf in kolesarstvo. Eliasch zatrjuje, da bo FIS prvi pri podobnem projektu med zimskimi športi.

Čuti športno strast Slovenije

Na vprašanja o tem, kaj prinaša nordijsko prvenstvo v Planici, je najprej pohvalil prireditelje tekmovanja. "Upam, da bo potekalo na izjemni ravni. Slavnostno odprtje je bilo sijajno, okolica je čudovita in idealna za svetovno prvenstvo. Prireditelji so opravili izjemno delo, da so to izvedli. Lepo je videti privrženost, ki jo izžarevajo ljudje, povezani s športom. To je država, ki ima zelo veliko športno strast," je na dušo prirediteljev popihal peti predsednik FIS-a v zgodovini.

Pri nordijcih se išče rešitev za kombinacijo

Planica 2023 je ključna za nordijsko kombinacijo, ki je ostala brez ženskih tekem na ZOI 2026 v Milanu/Cortini. Če bi kombinatorke v Tamarju pokazale, da imajo širok svetovni vrh in ni zmagovalka odločena že vnaprej, bi imel FIS argumente, da še zadnjič poskuša prepričati MOK k spremembi odločitve. A letos je vse tekme svetovnega pokala dobila ista tekmovalka – Norvežanka Gyda Westvold Hansen.

"Nordijska kombinacija ima potencial za razvoj. Poglejte, kaj smo naredili z alpsko kombinacijo, kjer lahko zmaga enkrat specialist za superveleslalom, drugič slalomist." Nordijska kombinacija je edini šport na naslednjih zimskih olimpijskih igrah, kjer ne bodo tekmovale ženske, zaradi česar je za ZOI 2030 ogrožen nastop tudi kombinatorcem.

FIS ni podjetje, a mora tako delovati

Kot uspešen poslovnež in strasten smučar je prišel na vrh Heada, z vrha katerega je odstopil, takoj ko je nasledil Gian Franca Casperja, ki je pred njim vodil FIS kar 23 let. Na konferenci Sporto je priznal, da je vedno bil izvršni direktor, ki je vodil in usmerjal delo ter ni samo delil nalog, a je vedno hkrati tudi iskal in postavljal ljudi, ki so nadaljevali njegovo delo.

Za Eliascha ni dvoma, da je šport in posel mogoče oziroma celo nujno združiti: "Kot zveza delujemo za športnike, in to je osnova. Nismo poslovneži, vendar moramo razmišljati poslovno. Nismo politična organizacija, se pa zavedamo različnih stališč. In nismo samo srednjeevropska organizacija, razmišljamo globalno."

Sajenje in zaščita dreves FIS-ovi emisijski kuponi

V športni javnosti odmeva pismo več kot 200 smučarjev iz različnih FIS-ovih športov, ki so vodstvo zveze pozvali k odločnejšemu boju proti podnebnim spremembam in h korakom za okoljsko vzdržnost športa, ki je najbolj ogrožen zaradi dviga temperatur in pomanjkanja snežnih padavin.

"Sajenje dreves in zaščita deževnega pragozda so projekti, ki jih FIS že izvaja, in to so naši nekakšni emisijski kuponi," je poudaril Eliasch, ki je prepričan, da se lahko s tovrstnimi ukrepi FIS najbolje odkupi za vsa potovanja in potrošeno energijo med tekmovanji.

Planica ob začetku SP-ja znova kaže svoj pravljični obraz, a tudi na začetku doline Tamar ni več snega na drevesih in prisojnih travnikih. Ob napovedanem poslabšanju vremena upajo, da bo bolj kot dež padal sneg in pričaral z nižjimi temperaturami pravo februarsko podobo Planice. Foto: www.alesfevzer.com
Planica ob začetku SP-ja znova kaže svoj pravljični obraz, a tudi na začetku doline Tamar ni več snega na drevesih in prisojnih travnikih. Ob napovedanem poslabšanju vremena upajo, da bo bolj kot dež padal sneg in pričaral z nižjimi temperaturami pravo februarsko podobo Planice. Foto: www.alesfevzer.com

Planica kot zgled za svet, slaba statistika Maribora

Ob tem je poudaril, da seveda se mora vse smučanje prilagajati naravi, tudi s spremembami v koledarju. "Lahko prihranimo kar nekaj snega, če se bolj posvetimo, kdaj in kje je običajno dovolj naravnega snega oziroma so vsaj pravi pogoji za izdelavo umetnega," je v pogovoru po nastopu dejal Eliasch in poudaril Planico kot primer doline, ki je ustvarjena za zimske športe in kar je Sloveniji uspelo izkoristiti z gradnjo Nordijskega centra.

"In zdaj imate tukaj prvo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju z izredno naravno kuliso," je Eliasch v sončni Planici ponovil, da so to podobe zimskega športa, ki jo želijo pri FIS-u podati v svet.

O usodi Zlate lisice v Mariboru ni želel dati otipljivega odgovora, razen da statistika izpeljanih tekem na predvidenem prizorišču pove svojo zgodbo in da je Kranjska Gora ne samo alpsko, temveč tudi nordijsko središče, saj je tam nastanjenih nekaj reprezentanc in osebja ter tudi FIS-ovi zaposleni.

Eliasch za TV SLO: Začetek sezone teden dni pozneje

V pogovoru za Televizijo Slovenijo je med drugim tudi potrdil, da se bo naslednja sezona vsaj v alpskem smučanju začela teden dni pozneje, a se tudi teden dni pozneje končala, saj običajno snega po smučiščih prej primanjkuje decembra kot marca.

Eliasch: Zimske sezone se bodo začele pozneje in tudi končale se bodo pozneje