Simen Hegstad Krüger je oplemenitil uspeh s svetovnega prvenstva 2021, ko je bil v tej disciplini srebrn. Foto: Reuters
Simen Hegstad Krüger je oplemenitil uspeh s svetovnega prvenstva 2021, ko je bil v tej disciplini srebrn. Foto: Reuters

Omenjena kategorija je spet minila v znamenju Norvežanov. Na drugem mestu je Harald Oestberg Amundsen zaostal le 5,3 sekunde, tretji je bil branilec naslova Hans Christer Holund, ki je zaostal 24,6 sekunde.

  PLANICA, smučarski teki             
                                      
15 km prosto (M):                     
 1. S. H. KRUEGER       NOR    32:17,4
 2. H. O. AMUNDSEN      NOR       +5,3
 3. H. C. HOLUND        NOR       24,6
 4. J. H. KLAEBO        NOR       25,5
 5. W. POROMAA          ŠVE       48,9
 6. S. ROETHE           NOR       52,8
 7. I. ESTEVE ALTIMIRAS AND     1:08,1
 8. F. MOCH             NEM     1:17,0
...                                   
38. M. ŠIMENC           SLO     2:51,7
49. M. LIČEF            SLO     3:23,6
67. V. ČRV              SLO     4:43,0
73. J. MULEJ            SLO     5:24,3

Na četrtem mestu je končal Norvežan Johannes Hoessflot Klaebo, ki je ostal brez medalje – tokrat se mu je zmagovalni oder izmuznil za devet desetink sekunde. Klaebo ostaja pri treh osvojenih medaljah v Planici: dve zlati in srebrna. Norveško premoč je s šestim mestom dopolnil Sjur Roethe.

29-letni Krüger je šel na progo s številko 44 in moral je počakati kar 20 tekmovalcev, preden je v cilj prišel tudi Amundsen. "To je bilo malce bolj razburljivo, kot imam to rad. Vesel sem, da mi je na koncu ostalo nekaj prednosti. Res sem se ga bal," je dejal dvakratni svetovni prvak.

Šimenc zadovoljen
Slovenske barve so zastopali Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv in Jošt Mulej. Šimenc je bil tokrat 38. (+2:51,7), Ličef 49. (+3:23,6), Črv 67. (+4:43,0), Mulej pa 73. (+5:24,3).

"Mislim, da mi je šlo kar precej dobro. Tihi cilj je bil okoli 30. mesta, mislim, da sem malo čez, okoli 40. pričakujem, da bom. Sem zelo zadovoljen, v bistvu je to moja najboljša tekma v teku na 15 km. Zelo sem vesel, da mi te predstave uspevajo doma na svetovnem prvenstvu," je za TV Slovenija povedal Šimenc, ki je zelo zadovoljen s časovnim zaostankom. "To je bolje, kot sem pričakoval. Že šestouvrščeni je za zmagovalcem zaostal minuto. Razlike so res ogromne. Morda se za koga tri minute sliši veliko, za tiste, ki trenirajo, pa je jasno, da sem naredil napredek."

"Morda sem bil v drugem krogu malo prepočasen, a to je zelo dvorezen meč. Če bi bil hitrejši, bi me lahko tudi odrezalo. Vesel sem, da sem tako dobro nastopal tukaj, kjer toliko ljudi dela s srcem, kjer so navijači. Želim jim dati nekaj nazaj. Vem, da do medalje na morem, a lahko na progi pustim svoje srce, svoje noge in to sem danes naredil," je še povedal 27-letni tekmovalec iz Logatca.

Priznal je, da je imel majhno prednost v poznavanju proge, pa tudi v dejstvu, da ga je prehitel Finec Perttu Hyvärinen, ki je dolgo skrbel za višji ritem.

V nedeljo bo Šimenc presenetljivo nastopil tudi na maratonu. "To bo zgolj užitek, še enkrat pa bom nastopil za navijače. Bo pa to tudi zame dober trening, saj imamo potem pred nadaljevanjem sezone nekaj prostih dni in čas za počitek." Pred tem bo na sporedu še štafeta.

"Današnja tekma je bila lažja, če primerjam s skiatlonon, sem pa bistveno manj zadovoljen s tekmo. Malo se bojim, da je forma popustila. Moram pa biti optimističen do konca prvenstva je še kakšna tekma," je povedal Miha Ličef.

Novi dve zlati kolajni za Norvežane