Jaqueline Mourao in Lucija Medja sta bili najhitrejši v kvalifikacijah. Foto: Reuters
Jaqueline Mourao in Lucija Medja sta bili najhitrejši v kvalifikacijah. Foto: Reuters

To je bil po treningih prvi tekmovalni nastop na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, kjer se bodo za odličja prvič merili v četrtek.

Pred 18-letno Medjo je bila s prednostjo sedmih sekund le 47-letna Brazilka Jaqueline Mourao, tretja je bila Islandka Gigja Bjornsdottir s 34,4 sekunde zaostanka. V kvalifikacijah so nastopile tekmovalke, ki nimajo dovolj točk, da bi se lahko neposredno udeležile tekme.

"Tekmovalno sem odprla svetovno prvenstvo za našo ekipo. Pomembna je bila uvrstitev med prvo deseterico, da se uvrstiš na tekme na razdaljah. Imela sem prednost, ker sem startala predzadnja. Tako sem ves čas vedela, da je razlika majhna. Brazilko sem skušala ujeti, a mi ni uspelo," je povedala Medja.

Članica blejskega kluba je ocenila, da je največ izgubila v največjem vzponu: "Kmalu po startu je spust, tu sem vodila za pet sekund, kar pomeni, da sem imela izjemno dobro pripravljene smuči. Moja največja želja je, da nastopim v skiatlonu, to sva načrtovala tudi s trenerjem, bom pa videla, kako se bodo odločile preostale naše tekmovalke glede nastopov na razdaljah in kje bom dobila priložnost. Bilo pa je zelo težko na progi, v Planici je običajno bolj hladno, danes pa je bilo sončno in za ta letni čas zelo vroče."

Moški so se pomerili v kvalifikacijah na 10 kilometrov, najhitrejši je bil Islandec Albert Jonsson.

Eva Urevc in Miha Šimenc glavna slovenska aduta v sprintu