Laibach. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Laibach. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so zapisali pri Smučarski zvezi Slovenije, bo skupina Laibach za slovesnost ob odprtju pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi Oj, Triglav, moj dom.

K sodelovanju so povabili še številne druge znane glasbenike – pevko Severo Gjurin, pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

"Z odgovornostjo in častjo se veselimo letošnjega velikega odprtja Planice. Predstavili bomo del naše kulture in pokazali, kako lepo je, kadar na odru sodelujejo različne generacije," je o glasbenem nastopu dejal Sašo Avsenik, vnuk Slavka Avsenika. Njegov ansambel bo na odprtju med drugim zaigral tudi slovenske klasične melodije – skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje in Na Golici, manjkala pa ne bo niti skladba Planica, Planica. Na odru se jim bo pridružil zborček Glasbene šole Bučar.

Na prireditvi bodo nato udeleženci lahko ob glasbenih ritmih DJ Umeka pozdravili nosilce nacionalnih zastav vseh 65 sodelujočih reprezentanc.

Glasbenim izvajalcem se bodo na odru pridružili tudi plesalci pod vodstvom Mihe Krušiča, plesalci folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hip hopu plesne šole Bolero in plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Zbrane bodo nagovorili Johan Elias, predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije in OK Planica Enzo Smrekar. Slovesnost boste lahko spremljali na TV Slovenija.

Scenarist in režiser prireditve je Miha Krušič, slovesnost pa bosta povezovala Igor E. Bergant in Bernarda Žarn. Slovesnost ob odprtju se bo začela v torek simbolično ob 20.23, neposredni prenos lahko od 20. ure naprej spremljate na drugem programu Televizije Slovenija.