Najboljša trojica. Foto: EPA
Najboljša trojica. Foto: EPA
Jarl Magnus Riiber je s svojo osmo zlato kolajno postal najboljši nordijski kombinatorec v zgodovini svetovnih prvenstev. Norvežani so dobili vseh pet tekem nordijskih kombinatorcev v Planici. Foto: EPA
Jarl Magnus Riiber je s svojo osmo zlato kolajno postal najboljši nordijski kombinatorec v zgodovini svetovnih prvenstev. Norvežani so dobili vseh pet tekem nordijskih kombinatorcev v Planici. Foto: EPA

Z zaostankom več kot minuto je bil drugi Norvežan Jens Luraas Oftebro, tretje mesto pa je osvojil branilec naslova in vodilni v svetovnem pokalu Avstrijec Johannes Lamparter.

Riiber je prepričljivo vodil že po polovici tekme, ko je poletel kar 147 metrov daleč, kar je nov rekord naprave. Priboril si je 36 sekund prednosti pred Japoncem Rjoto Jamamotom, Lamparter je bil peti, Oftebro pa šesti.

Riiber s popolnim SP-jem

"Moj skok je bil izjemen. 147 metrov in rekord skakalnice. Noro, bile so idealne razmere, čutil sem kako me nese in nese. Tudi pristal sem popolnoma suvereno," se je smejalo novemu rekorderju Bloudkove velikanke, ki je imel ob zajetni prednosti nato v teku enostavno nalogo.

"Vedel sem, da imam nekaj sekund pred svojimi tekmeci. V prvih treh krogih sem dal vse in samo užival v zadnjem krogu. S temi štirimi zlatimi medaljami so zdaj postavljene vse zdravstven težave, ki sem jih imel med sezono," je 25-letnik iz Osla zaključil svoj popolni SP v Planici. Norveški mediji se odkrito sprašujejo ali bi Riiberja mikal prestop med skakalce, a tem najuspešnejši športnik 43. nordijskega svetovnega prvenstva v trenutkih zmagoslavja ni želel razpredati.

Od Slovencev je po skoku najbolje kazalo Maticu Garbajsu, ki je bil na 22. mestu, v 10-kilometrskem teku je nazadoval na 42. mesto.

Nebleščeča forma Slovencev

"Vesel sem prijateljev, navijačev in družine, ki so me prišli spodbujat. Nastop pa ni bil tako dober. Bil sem bolan, še včeraj sem ležal. Skušal sem se pripraviti. Na skakalnici je še nekako šlo, v teku pa nato nisem mogel pokazati vsega," je po tekmi povedal Garbajs.

Foto: AP
Foto: AP

Prehitel ga je tudi trenutno najboljši slovenski kombinatorec Gašper Brecl, ki je bil po skoku na 26. mestu, tekmo pa je kot najboljši Slovenec končal na 37. mestu. Matija Zelnik je bil 45.

"Dal sem vse od sebe. A s tekom ne morem biti preveč zadovoljen. Na žalost forma ni bila blesteča in s tem se moram sprijazniti. Takšno je bilo celo prvenstvo, ampak iz tega se je treba kaj tudi naučiti," pa je po zadnjem nastopu pod Ciprnikom povedal Brecl.

Riiber in Andersson zlata v Planici

Nordijska kombinacija, velika naprava + 10 km teka

Končni vrstni red

Končni vrstni red:                     
 1. J. M. RIIBER     NOR       23:42,6 
 2. J. L. OFTEBRO    NOR       +1:01,4 
 3. J. LAMPARTER     AVT        1:04,7 
 4. K. ILVES         EST        1:09,0 
 5. S. RETTENEGGER   AVT        1:10,2 
...                                    
37. G. BRECL         SLO        6:09,1 
42. M. GARBAJS       SLO        7:36,4 
45. M. ZELNIK        SLO        8:53,4 

Po skokih

Skoki:                 daljava  Razlika
 1. J. M. RIIBER  NOR  147,0      0:00 
 2. R. JAMAMOTO   JAP  140,0     +0:36 
 3. K. ILVES      EST  137,0      1:02 
 4. J. SCHMID     NEM  131,0      1:24 
 5. J. LAMPARTER  AVT  130,0      1:26 
...                                    
22. M. GARBAJS    SLO  122,5      3:16 
26. G. BRECL      SLO  120,0      3:33 
41. M. ZELNIK     SLO  105,0      5:16