Mimohod s slovensko zastavo, ki jo je nosil Peter Prevc. Foto: BoBo
Mimohod s slovensko zastavo, ki jo je nosil Peter Prevc. Foto: BoBo

Športnike in navijače je prvi nagovoril Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze, ki je tudi uradno odprl svetovno prvenstvo v Planici. "Planica živi in diha s temi športi. Spomnim se lanskih poletov, ko se je zbralo 60.000 ljudi. Zdaj smo tukaj pripravljeni na več. Želimo navdušiti svet in praznovati šport. Velik aplavz za Slovensko smučarsko zvezo, za predsednika Enza Smrekarja, za vse prostovoljce. Brez vas vsega tega ne bi bilo," je med drugim dejal Eliasch.

"Oj, Triglav, moj dom" v priredbi Laibacha z gosti

Sledil je pozdrav predsednika slovenske vlade Roberta Goloba, ki je svetovno prvenstvo v Planici razglasil za največji športni dogodek v zgodovini države. "Dobrodošli v Sloveniji. Gre za največji športni dogodek v zgodovini Slovenije. Naj si svet zapomni Planico po fantastičnem vzdušju. Planica je naš ponos. Ne imenujemo se kar tako zeleno srce Evrope," je dejal Golob.

"Danes pišemo novo poglavje bogate zgodovine smučarskih tekmovanj v Planici. Zahvalil bi se FIS-u za zaupanje, vladi Republike Slovenije za podporo, vsem vam navijačem pa za strast. V prihodnjih dneh bomo priča velikim dosežkom atletov, ki bodo dali na tekmovanju vse od sebe. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici," je dodal predsednik SZS-ja Enzo Smrekar.

Balet in ansambel Saša Avsenika

Navdušili Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek

Med 130 nastopajočimi na odprtju SP-ja so bili tudi skupina Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek, ob čigar ritmih je potekal mimohod nosilcev zastav vseh 66 sodelujočih reprezentanc. Slovensko je vihtel Peter Prevc.

Skupina Laibach je za slovesnost odprtja SP pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi Oj, Triglav, moj dom. K sodelovanju so povabili še številne druge znane glasbenike, pevko Severo Gjurin, pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Ansambel Saša Avsenika, vnuka legendarnega Slavka Avsenika, je zaigral slovenske klasične melodije, skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje in Na Golici, manjkala pa ni niti Planica, Planica. Na odru je bil tudi zborček Glasbene šole Bučar.

Glasbenim izvajalcem so se na odru pridružili še plesalci pod vodstvom Mihe Krušiča, člani folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hiphopu iz plesne šole Bolero ter plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Slovensko zastavo na odprtju vihtel Peter Prevc

Pričakujejo od 150 do 200 tisoč gledalcev

43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je na skrajni severozahod države pripeljalo kar 2000 športnikov in članov spremljevalnih ekip iz 66 različnih držav, zaradi česar je Planica 2023 najmnožičnejši vrhunski športni dogodek v Sloveniji.

V smučarskih skokih, teku na smučeh in nordijski kombinaciji se bo za čim višje uvrstitve potegovalo tudi 33 Slovenk in Slovencev, med katerimi je največje breme pričakovanj po medaljah na skakalcih in skakalkah. Prireditelji pričakujejo, da bo SP v Planici pritegnil od 150 do 200 tisoč obiskovalcev.

V sredo ogrevanje, v četrtek delitev prvih medalj

S sredo se bo začelo tudi dogajanje na tekmovalnem področju, najprej s kvalifikacijami prvih tekaških preizkušenj, zvečer pa še s kvalifikacijami za prvo skakalno tekmo, žensko posamično na srednji skakalnici. Prve medalje se bodo delile v četrtek: v sprintu klasično tako za moške kot ženske in nato še skakalkam.

Pogovor s Petrom Prevcem po odprtju SP-ja v Planici

16 milijonov evrov vreden SP

Za Planico 2023 se je akreditiralo približno 2000 predstavnikov medijev. Svetovno prvenstvo ni velik zalogaj le z organizacijskega vidika, temveč tudi s finančnega. Organizatorji so od FIS-a za SP prejeli dobrih 12,6 milijona evrov, skupni proračun prireditve pa je blizu 16 milijonov evrov.

"Do tega zneska lahko pridemo le s prodajo vstopnic in tako imenovanih VIP-vstopnic ter določenih pravic, ki smo jih od mednarodne agencije Infront odkupili nazaj. To malho je treba še napolniti, polnili jo bomo do zadnjega," je napovedal generalni sekretar prvenstva Tomaž Šušteršič. Ob tem je pojasnil, da so pravice za trženje na SP-ju v lasti FIS-a, ki jih je s pogodbo odprodal mednarodni trženjski in medijski agenciji.

Sorodna novica Alpe Adria Green: Zelena Planica zgolj reklama brez vsebine
Enzo Smrekar in Ema Klinec o odprtju SP-ja v Planici

Zelena Planica ali prazne obljube?

Država je k prvenstvu pristopila z več finančnimi viri. Ob tem je odkupila tudi zelo pomemben trženjski paket, ki bo omogočil izpostavljanje in prepoznavnost blagovne znamke I feel Slovenia. Poleg tega je organizatorjem na voljo tudi Nordijski center Planica, za katerega se sicer plačuje najemnina. Tudi vse stroške, povezane s pripravo centra za SP, bo krila država.

Zveza organizatorjev Zelena Planica 2023 je deležna pritožb glede nespoštovanja trajnostnih in okoljevarstvenih zavez. Veliko prahu so dvignila začasna parkirna mesta za potrebe prvenstva v bližini krožišča v Ratečah. Na obtožbe in inšpektorske preglede, ki so potrdili, da sta dve od štirih parkirišč na zavarovanih območjih, so pri OK-ju Planica odgovorili, da po dogovoru z odvetniki ne bodo javno komentirali zadeve.

Odprtje v Kranjski Gori spremljali tudi norveški skakalci

Vstopnica zagotavlja brezplačen prevoz v Planico

Prireditelji sicer zagotavljajo, da se bo izvajalo približno 20 ukrepov za zmanjšanje učinka prireditve na okolje. Vsak, ki bo imel vstopnico ali akreditacijo, bo imel omogočen brezplačen prevoz z vlakom od koder koli iz Slovenije do Jesenic in od tam naprej z avtobusi organizatorja do vstopne točke v Ratečah. Ob tem so Slovenske železnice zagotovile dodatne vlake iz Ljubljane in Nove Gorice proti Jesenicam in nazaj.

V javnosti so veliko negodovanja sprožile visoke cene vstopnic, kar so ob slabi predprodaji nato reševali s tako imenovanimi družinskimi vstopnicami, ki pa so na voljo le za družine s po štirimi ljudmi. Na koncu so sredi februarja začeli prodajati še cenejše popoldanske vstopnice, s katerimi OK Planica odkrito nagovarja ljubitelje smučarskih skokov. Vse skakalne tekme, z izjemo mešane ekipne, bodo namreč potekale pod žarometi po 17. uri.

Sorodna novica Planica 2023 – tik pred zdajci

Pod Ponce mogoče le peš iz Ledin

Ker je tudi mobilnost del zelene zaveze, bo prometni režim pred in zlasti med SP-jem drugačen kot običajno v času smučarskih poletov. Pod Ponce bo mogoče priti le peš. Vstopno točko so prestavili nekoliko nižje, v Rateče oziroma na območje Ledin in od tam naprej prometa, razen zelo omejenega števila, ne bo.

Za obiskovalce to pomeni, da bodo organizirano prišli iz Kranjske Gore ali od kod drugod, izstopali pa bodo v Ledinah. Od tam naprej je približno 1,5 km pešpoti do tekmovalnih aren.

Organizatorji pričakujejo, da se bo v dveh tednih v Planici zvrstilo do 200 tisoč gledalcev. Obetajo se tudi visoki obiski predsednikov vlad in kronanih glav, zato bo Planica tudi diplomatsko-politični dogodek.

Vzporedno konference in koncerti, za konec Siddharta

Prvenstvo bodo spremljale tudi štiri dodatne prireditve. Konferenca v marketingu v športu Sporto bo na sporedu v sredo, 22. februarja, dan pozneje bo t. i. menedžerska konferenca, 1. marca trajnostna konferenca v sodelovanju z nevladno organizacijo Umanotera, 2. marca pa sledi še gospodarska konferenca z javno agencijo Spirit.

Športno dogajanje bo zaokrožil tudi bogat spremljevalni program, obljubljajo prireditelji, med njimi bodo nastopili Šank rock, Xequtifz, Avseniki, Tabu, King Foo, Peter Lovšin in španski borci ter za veliki finale Siddharta v soboto, 4. marca, tik preden pade zastor nad prvenstvom.

Celotno slovesnost ob odprtju si lahko ogledate v spodnjem videu!

Planica, Planica - svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju: odprtje