Jonna Sundling je razred zase v sprinterskih preizkušnjah na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V Planici in pred dvema letoma v Oberstdorfu je odnesla vsa zlata odličja. Foto: EPA
Jonna Sundling je razred zase v sprinterskih preizkušnjah na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V Planici in pred dvema letoma v Oberstdorfu je odnesla vsa zlata odličja. Foto: EPA
Ekipni sprint (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1ŠvedskaŠvedska
2NorveškaNorveška
3ZDAZdružene države Amerike
8. mestoSlovenijaSlovenija
Ekipni sprint (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1NorveškaNorveška
2ItalijaItalija
3FrancijaFrancija
14. mestoSlovenijaSlovenija

Američanki Jessie Diggins in Julia Kern sta skoraj ves sprint narekovali ritem, še zlasti izkušena Diggins, 21. s klasičnega šprinta, ki je znova dokazala, da gre za res izvrstno tekmovalko prostega sloga. Ves čas je sprintala na vso moč, ničesar ni prepustila naključju, bila je kriva tudi za selekcijo na čelu kolone. Boj za medalje se je odločil tik pred zadnjo predajo, kjer so ameriška, norveška in švedska ekipa pridobile odločilno prednost.

Kern je pritisk na čelu kolone zdržala, a le do zadnjega vzpona, kjer je močno napadla Jonna Sundling in ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred dvema letoma je v Oberstdorfu skupaj z Majo Dahlqvist osvojila naslov, zlato odličje si je tokrat priborila z Emmo Ribom. Drugo mesto sta osvojili Norvežanki Anne Kjersti Kalvå in Tiril Udnes Weng, za zmagovalkama sta zaostali slabi dve sekundi in pol (+2,42), Kern je ciljno črto prečkala z zaostankom 5,33 sekunde.

Ekipni šprint (Ž), 8,4 km:             
 1. ŠVEDSKA                    19:40,7 
    Sundling/Ribom                     
 2. NORVEŠKA                      +2,4 
    Kalva/T.-U. Weng                   
 3. ZDA                            5,3 
    Diggins/Kern                       
 4. NEMČIJA                       22,9 
 5. ŠVICA                         36,7 
...                                    
 8. SLOVENIJA                   1:01,4 
    Urevc/Mandeljc                     
                                       
Ekipni šprint (M), 8,4 km:            
 1. NORVEŠKA                   17:28,1
    Klaebo/Golberg                    
 2. ITALIJA                       +2,5
    De Fabiani/Pellegrino             
 3. FRANCIJA                      16,5
    Jay/Jouve                         
 4. KANADA                        22,9
 5. ŠVEDSKA                       30,6
...                                   
14. SLOVENIJA                   1:27,0
    Črv/Šimenc                        

Izpolnjen cilj Slovenk

Zelo dobro sta nastopili tudi Slovenki Eva Urevc in Anja Mandeljc. Začeli sta sicer nekoliko slabše, v nadaljevanju pa sta stopnjevali ritem in pridno pridobivali mesta, na koncu sta zasedli 8. mesto z zaostankom dobre minute (+1:01,43). Pred dvema letoma je Urevc skupaj z Anamarijo Lampič v ekipnem sprintu sicer osvojila bron.

"Zadovoljni, izpolnili sva cilj. Načrt je bil držati stik s skupino in loviti tekmovalke pred seboj. V drugem krogu sem šla čez svoj limit in sem zato v cilju spustila Čehinjo, ker sem že čutila laktat v nogah. Pred finalom sva se pogovarjali o uvrstitvi od 6. do 8. mesta. Deseterica je bila zagotovo osnovni cilj. Razmere so bile boljše kot včeraj. Končno zimsko vreme, prav prijetno je bilo tekmovati, tokrat brez pripetljajev," je Eva Urevc komentirala finale ženskih parov.

Prepočasen začetek zaradi pomanjkanja izkušenj

Po prvi predaji je bila Anja Mandeljc sicer pri repu, a to ni bil del načrta: "Manjka mi izkušenj s takšnih tekem, kjer startaš z vsemi najboljšimi. Začnem zelo počasi v primerjavi s tem, kako potem tečem. A sem dala vse od sebe, da sva priključili nazaj. Biti med deset ni kar tako, je treba biti zadovoljen s tem."

Sprinterska proga je bila hitrejša kot prejšnje dni, kar je bila posledica ohladitve, medtem ko so novozapadli sneg odstranili. "Res sem tekačica za razdalje, a ko moraš sprint odteči trikrat, to že meji na razdaljo. Tudi večina drugih ekip je imela takšno mešanico parov. Sama disciplina mi je zelo všeč in sem vesela, da sem dobila priložnost," je po nastopu povedala Gorenjka.

Obe slovenski tekačici naslednji nastop čaka v torek na 10 km prosto, kjer imata obe osebno visoka pričakovanja. "Disciplina mi je pisana na kožo, ker je tek na razdaljo v drsalni tehniki, zato imam kar visoka pričakovanja," pravi Urevc. Skoraj identično razmišlja Mandeljc: "To je moja paradna disciplina in imam visoka pričakovanja. Vesela bi bila uvrstitve med trideseterico."

Novi dve zlati kolajni za Norveško v tekih in nordijski kombinaciji

Klæbo silovito pospešil do zlata; Slovenca 14.

Zelo zanimiv je bil tudi moški sprint, v katerem sta se za zlato medaljo na koncu udarili Norveška in Italija. Federico Pellegrino je na zadnjem vzponu napadel vodilnega Johannesa Høsflota Klæba, ki pa je v ciljni ravnini silovito pospešil in razblinil vse italijanske upe v morebitno zlato kolajno. Klæbo je skupaj s Pålom Golbergom torej osvojil naslov prvaka, srebro sta osvojila Italijana Pellegrino in Francesco De Fabiani, tretja sta bila Francoza Renaud Jay in Richard Jouve.

Šimenc po trebušni gripi ni bil tako hiter kot v četrtek

Slovenska dvojica Vili Črv in Miha Šimenc se je borila po najboljših močeh, na koncu sta osvojila 14. mesto. Za zmagovalno norveško dvojico sta zaostala za minuto in 27 sekund.

"Težava je, ker sem včeraj prebolel trebušno gripo. Ves dan sem preležal v postelji. Smola. Vesel sem, da sem se toliko sestavil, da sem šel na start. Že na ogrevanju sem čutil, da se niti približno ne počutim tako kot pred posamičnim sprintom," je Šimenc pojasnil, zakaj tokrat ni tako hitro tekel kot v četrtek, ko pa ga je podrl sotekmovalec in mu preprečil, da bi se v zaključku potegoval za preboj v polfinale.

"Osnovni cilj je bil uvrstitev v finale. Nato pa v njem nisva imela najbolj optimalnih tekov. Iz položaja sva potegnila, kar sva lahko. Želela sva si kakšno mesto višje. Škoda za njegove prebavne težave, kar se je zagotovo poznalo," je dejal Vili Črv, za katerim je glavnina nastopov na domačem SP-ju.


Ekipni šprint (Ž)

Ekipni šprint (M)