Nasmejani Robert Hrgota po petkovih kvalifikacijah, v katerih je bil Anže Lanišek najboljši, Timi Zajc pa tretji. Foto: MMC RTV SLO
Nasmejani Robert Hrgota po petkovih kvalifikacijah, v katerih je bil Anže Lanišek najboljši, Timi Zajc pa tretji. Foto: MMC RTV SLO

Do rekordnega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu je bilo značilno, da je slovenska odprava prvenstvo reševala na eni skakalni tekmi. Po tekmovalno skromnem začetku domačega nordijskega SP-ja, ko so skakalke doživele najslabšo tekmo zadnjih treh sezon, v sprintu v teku ni bilo slovenske polfinalistke in je brez deseterice ostala tudi najboljša slovenska kombinatorka, je pod Poncami zavela skrb, da tudi skakalcem ne bo šlo na prvi preizkušnji.

Samo v eni seriji ni bil na vrhu Slovenec

Vendar je izbrana četverica orlov zaznamovala tako treninge kot kvalifikacije na srednji skakalnici. Če se pogledajo vse štiri serije za trening in same kvalifikacije, sta Anže Lanišek in Timi Zajc dobila kar štiri serije, ob tem pa je še trikrat bil drugi Slovenec med tri. Po izračunu je medalja zelo verjetna, ponuja se priložnost tudi za dve.

Sorodna novica Lanišek stavi na karto sproščenosti, Zajc očitno ni samo za polete

Pričakovanja rastejo, a hkrati so svarilo četrtkove in petkove slovenske zgodbe v Planici. "Meni je všeč, da se dela 'pomp'. Da se medijsko to izpostavlja, ker skoki to potrebujemo," je z nasmeškom odgovoril Robert Hrgota, ki ga prav nič ne moti omenjanje medalje, saj ne nazadnje se na svetovnih prvenstvih skače zgolj za odličja.

Ne ukvarjajo se z zunanjimi dejavniki

"Kar se nas tiče, mislim, da gremo iz dneva v dan. Vemo, česa so fantje sposobni, vemo, kaj lahko naredijo, pokazali so dobre skoke, sploh v Planici. Pripravljali smo se na to. Saj nimam kaj komplicirati: fantje dobro delujejo in tudi na tekmi bodo dobro delovali," je prepričan glavni trener slovenskih skakalcev.

"Ključno je, da se ne ukvarjajo z zunanjimi dejavniki. Vedo, kaj je njihova naloga. Kot gre nekdo v službo, ve, kaj mora narediti, na koncu dneva pogleda, ali je bil dan uspešen. Verjamem, da se bodo ti uspešni dnevi nadaljevali," je svoj pristop vodenja ekipe opredelil Hrgota.

Brez zapovedanih skupnih obrokov

Sobotni urnik bo skorajda identičen petkovemu, saj so ne nazadnje kvalifikacije in tekma ob isti večerni uri. "Dopoldne opravimo aktivacijo. Da fantje zaženejo telesa, opravijo tehnične gibe, s čimer se telo pripravi na popoldne. Sledi počitek in vsak lahko dela, kar sam potrebuje. To je prepuščeno vsakemu posamezniku. Sledi prehod, rutina, ki jo nenehno opravljamo in s tem vzamemo tekmo kot tekmo. Želimo vse pustiti na tekmi, da lahko na koncu rečem, da so fantje dali vse od sebe," je potek dneva pred tekmo na domačem SP-ju opisal glavni trener.

Hrgota slovi kot trener, ki dopušča posameznikom čim več prostora in časa zase. Zato tudi ne prisega in ne zapoveduje skupnih obrokov. "Eni tako zgodaj vstajajo, da je to zame čisto prezgodaj," je napol v šali napol zares odvrnil ter nadaljeval: "Tukaj jim prepuščam svobodo. Ne nazadnje se gledamo že vse leto, tako da, tudi če ima kdo kakšen obrok vsak zase, ni prav nič narobe. Vsak ima svoj ritem in tega zdajle ne bomo spreminjali."

Ve se, kaj je cilj na domačem SP-ju

Vseeno na koncu pod črto na svetovnih prvenstvih, zlasti pa na prvem zgodovinskem domačem SP-ju, ostane eno preprosto merilo uspeha. Odličja. Za Slovenci je v svetovnem pokalu kar uspešna sezona, že dolgo ni imel nihče tako dobre zime, kot jo ima Anže Lanišek. Ob njem je Timi Zajc pokazal, da kot pregovorno izjemen letalec lahko zablesti tudi na mali skakalnici.

Ali bo za selektorja uspeh zgolj medalja? "Veliko stvari se mora vedno poklopiti za kolajno. Od vremenskih razmer do dnevne forme, do sreče in tako naprej. Ampak smo že pred svetovnim prvenstvom rekli, kakšni so naši cilji. Zdaj je glavno, da fantje nadaljujejo na tej ravni, kot so zdaj."

Slovenci v zraku po 17.30

Na sobotni tekmi na 102 metra veliki skakalnici se bo poskusna serija začela ob 16.00, sama tekma s prvo serijo pa ob 17.00. Vsi štirje Slovenci nastopajo ob koncu petdeseterice, po osrednjem tehničnem premoru. Lovro Kos ima številko 33, Žiga Jelar 36, Timi Zajc 43 in Anže Lanišek 48.

Izjava trenerja Hrgote po kvalifikacijah