Najboljše kombinatorke letošnjega SP-ja v Planici (z leve proti desni): Nathalie Armbruster, Gyda Westvold Hansen in Haruka Kasai. Foto: EPA
Najboljše kombinatorke letošnjega SP-ja v Planici (z leve proti desni): Nathalie Armbruster, Gyda Westvold Hansen in Haruka Kasai. Foto: EPA
Srednja skakalnica + tek na 5 km (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Gyda Westvold HansenNorveška
2Nathalie ArmbrusterNemčija
3Haruka Kasai
12. mestoEma VolavšekSlovenija
26. mestoSilva VerbičSlovenija
29. mestoTeja PavecSlovenija
Končni vrstni red:                    
 1  G. W. HANSEN  NOR          14:27,1
 2. N. ARMBRUSTER NEM            +0:11
 3. H. KASAI      JAP             0:15
 4. I.-M. HAGEN   NOR             0:29
 5. J. KASAI      JAP             0:51
...
12. E. VOLAVŠEK   SLO             1:37
26. S. VERBIČ     SLO             4:40
29. T. PAVEC      SLO             5:17

Skakalni del:          daljava  Razlika
 1  G. W. HANSEN  NOR   91,0      0:00 
 2. N. ARMBRUSTER NEM   98,0     +0:20 
 3. H. KASAI      JAP   96,5      0:28 
 4. J. KASAI      JAP   94,5      0:30 
 5. A. SIEFF      ITA   94,0  isti čas 
...                                    
 7. E. VOLAVŠEK   SLO   91,0      0:52 
17. T. PAVEC      SLO   77,5      2:04 
19. S. VERBIČ     SLO   79,0      2:38 
Ema Volavšek je bila s skokom zelo zadovoljna. Foto: EPA
Ema Volavšek je bila s skokom zelo zadovoljna. Foto: EPA

Volavšek, ki je na edinem treningu v treh serijah skočila 85, 90 in 89,5 metra, je najboljše prihranila za skakalni del tekme, saj je doskočila pri 91 metrih in zasedla 7. mesto po skakalnem delu.

Za vodilno Norvežanko je pred tekaškim delom zaostala za 52 sekund. Teja Pavec je doskočila pri 77,5 m in je bila 17. (+2:04), Silva Verbič (79,0 m) je bila 19. (+2:38).

Na vrhu je imela Westvold Hansen 20 sekund naskoka pred drugouvrščeno Nemko Nathalie Armbruster (98,0 m), tretjeuvrščena Japonka Haruka Kasai (96,5 m) je zaostajala še osem sekund več.

V tekaškem delu je nato navdušila predvsem Norvežanka Ida Marie Hagen, ki je skakalni del končala na 11. mestu z zaostankom 1:08. Kot blisk se je pognala proti cilju, po polovici tekme je nadoknadila že več kot 40 sekund v primerjavi z rojakinjo Westvold Hansen.

Na polovici zadnjega, drugega kroga je za prvim mestom zaostajala le še za 13,5 sekunde. Vseeno ji je v zaključku na zadnjem vzponu zmanjkalo moči, na koncu je ostala celo brez kolajne. Westvold Hansen je ubranila naslov svetovne prvakinje v nordijski kombinaciji, drugo mesto je osvojila Armbruster, tretja je bila Haruka Kasai. Enak vrstni red kot na skakalnem delu, torej.

Volavšek zadovoljna s skokom, s tekom ne

Ema Volavšek je na koncu osvojila 12. mesto, za zmagovalko je zaostala za dobro minuto in pol (+1:37,5). Verbič je tekmo končala na 26. mestu (+4:40), Pavec je bila 29. (+5:17). "Poznalo se je, da sem imela z vsem težave zadnji mesec. Nisem pokazala niti malo dobrega teka, ne vem, kaj se je zgodilo. Sem pa vsaj izboljšala uvrstitev z zadnjega svetovnega prvenstva," je v prvem odzivu za Televizijo Slovenija povedala Volavšek, ki je bila pred dvema letoma v Oberstdorfu 20.

Poudarila je pomen nastopa na domačem SP-ju: "Zelo lepo je tekmovati doma z navijači. Škoda je, ker imamo samo eno posamezno tekmo. Če imaš slab dan, nimaš druge priložnosti." Slab tekaški dan je slovenski kombinatorki prinesel najslabši izid zime, saj je bila na sedmih posamičnih tekmah svetovnega pokala vedno uvrščena med 6. in 10. mestom.

Sledenje Norvežanki Hagen se ni obrestovalo

"Že od štarta se nisem najboljše počutila, ampak nisem mislila, da bom izgubila toliko mest. Po navadi v teku napredujem. Po načrtu sem začela bolj umirjeno, ker je težka proga, sploh prvi klanec, ampak če sem začela tako, potem nisem nič kaj dodala. S skokom sem res zadovoljna, s tekom ne," je po nekaj predaha in premisleka razmišljala 20-letnica iz Vrha pri Želimljah.

Na prvem klancu jo je ujela Norvežanka Hagen, ki je bila najhitrejša v teku, a se je ob preboju z 11. do drugega mesta iztrošila in na koncu ostala brez medalje. "Mogoče sem res skušala iti za njo, ampak je bila prehitra zame. Sem mislila, da bo prišla na stopničke, a ji očitno ni uspelo," je potrdila, da sledenje prehitri Norvežanki ni bila najboljša odločitev, a po drugi strani je bila to njena velika priložnost, da se s pomočjo preseli v osrednji zasledovalni skupini, kjer sta bili na voljo dve odličji.

"Brez izjeme!" Nordijske kombinatorke zahtevajo nastop na zimskih olimpijskih igrah. Foto: AP

Brez izjeme – kombinatorke zahtevajo olimpijski nastop

Pred startom so nordijske kombinatorke z visoko prekrižanimi palicami opozorile, da se jih zapostavlja in pušča brez nastopa na zimskih olimpijskih igrah. Z geslom "Brez izjeme" želi FIS z glasom tekmovalk prepričati MOK, da si premisli. Zaradi domnevne nekonkurenčnosti in premajhne razširjenosti je namreč nordijska kombinacija edini zimski šport, ki bo v Cortini/Milanu 2026 zastopan samo z moškimi športniki. Odločitev, ki je razburila zlasti Norveško, ki odločno lobira za spremembo odločitve. Ob tem je ogrožen celo obstoj celotne nordijske kombinacije, saj naj bi ta šport črtali iz programa za ZOI 2030.

Medalje so šle v tri države, med deseterico so bile športnice iz petih različnih držav, med petnajsterico pa iz sedmih. Raznolikost, ki ni ravno pogosta v večini preostalih zimskih športov. A po drugi strani je Gyda Westvold Hansen to zimo dobila prav vse tekme, tako v svetovnem pokalu kot zdaj na SP-ju v Planici, in to navkljub padcu med tekom.

Ema Volavšek ne ve, kaj se je zgodilo na teku
Skok Eme Volavšek na tekmi kombinatork
Pogovor z Emo Volavšek

Nordijska kombinacija (Ž)