Foto: Reuters
Foto: Reuters

Paal Golberg je najboljši tekač v tej sezoni na razdalji, kar je demonstriral tudi tokrat z izjemnim zaključkom. V cilj je prišla sedmerica, kjer pa je imel največ moči Golberg, ki je opravil z vsemi sprinterji. Johannes Klaebo je bil torej drugi, tretji pa Šved William Poromaa.

Johannes Klaebo je bil tekaška številka 1, osvojil je namreč pet medalj. Foto: Reuters
Johannes Klaebo je bil tekaška številka 1, osvojil je namreč pet medalj. Foto: Reuters

Tekma se je začela predvidljivo, dolgo je namreč skupaj tekla skupina 34 tekmovalcev. Selekcija se je začela nekje na polovici tekme, ko je močneje pritisnil prav Golberg, kar je pomenilo, da je v ospredju ostala 13-erica, nekaj km pozneje sta odpadla še dva. Na 40. kilometru je zaostal Italijan Federico Pellegrino, tri kilometre pozneje pa je padel njegov rojak Francesco De Fabiani, ki si je zlomil palico, kmalu zatem pa je popustil še Francoz Theo Schely.

Niskanen precej povišal tempo
Štiri kilometre pred ciljem se je na čelu postavil Finec Iivo Niskanen (ki je izjemen v tej tehniki, a ne blesti v sprintu), močno je povišal tempo, zaradi katerega sta stik izgubila še Didrik Toenseth in Jens Burman.

Norvežan Golberg dobil kraljevsko disciplino v Planici

Golberg ni več dovolil presenečenja
V zadnjem kilometru je v boju za medalje ostala še sedmerica, Golberg si je hitro nabral nekaj metrov prednosti in ni dovolil Klabu, da bi se lahko vrnil v boj za 10. zlato medaljo na SP-jih, na koncu je komaj ubranil boj za drugo mesto.

Vse zlate medalje za Norveško
Norvežani so s tem potrdili svojo premoč, saj so dobili vseh šest moških tekem v smučarskih tekih.

Miha Ličef je osvojil 39. mesto, Jošt Mulej 45., Miha Šimenc pa je odstopil v 7. kilometru.

Golberg v silovitem finišu osvojil zlato na 50 km
Finiš maratona v Planici

SP v Planici, 50 km klasika, skupinski štart

 1. P. GOLBERG        NOR    2:01:36,4
 2. J. KLAEBO         NOR         +1,0
 3. W. POROMAA        ŠVE          1,2
 4. C. HALFVARSSON    ŠVE          1,6
 5. M. L. NYENGET     NOR          6,2
 6. I. NISKANEN       FIN          9,4
 7. D. TOENSETH       NOR         11,6
 8. J. BURMAN         ŠVE         42,7
 9. T. SCHELY         FRA         54,3
10. F. PELLEGRINO     ITA       1:46,2
...                                    
39. M. LIČEF          SLO      10:11,3
45. J. MULEJ          SLO      20:08,7
Miha Šimenc je odstopil.     
Simbolna predaja zastave za konec SP-ja

S simbolno predajo organizatorske zastave Trondheimu, ki bo čez dve leti kot naslednji gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, se je danes zaključilo svetovno prvenstvo v Planici.

Organizatorsko zastavo je predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in organizacijskega odbora Planica 2023 Enzo Smrekar predal ekipi Trondheim 2025 z županjo mesta Rito Ottervik na čelu. Smrekar je Trondheimu zaželel veliko uspehov pri organizaciji, ob tem pa se je zahvalil vsem sodelujočim pri izvedbi letošnjega prvenstva.

S tem je padel zastor na največji športni dogodek v Sloveniji letos in največje tekmovanje v zimskih športnih od osamosvojitve. V Planici je v 11 dneh nastopilo okoli 2000 športnikov iz 64 držav, ki so se potegovali za 24 kompletov medalj.

Po številu medalj je daleč pred vsemi končala Norveška, ki je na koncu osvojila 27 medalj, od tega 12 zlatih, 10 srebrnih in pet bronastih. Drugo mesto je pripadlo Švedski s štirimi zlatimi, tremi srebrnimi in petimi bronastimi medaljami, tretje pa Nemčiji s tremi zlatimi, šestimi srebrnimi in tremi bronastimi. Slovenija je z dvema zlatima in eno bronasto medaljo zasedla četrto mesto na lestvici.

Dolino pod Poncami je v enajstih dneh tekmovanj po podatkih organizatorjev obiskalo okoli 63.000 gledalcev.

Smrekar predal zastavo FIS-a organizatorjem SP-ja v Trondheimu