Ronny Ackermann je bil junak zadnjega prvenstva, Hannu Manninen pa si izjemno želi posamične medalje z velikega tekmovanja. Foto: EPA
Ronny Ackermann je bil junak zadnjega prvenstva, Hannu Manninen pa si izjemno želi posamične medalje z velikega tekmovanja. Foto: EPA
Felix Gottwald
Felix Gottwald je lani na olimpijskih igrah v Pragelatu pometel s tekmeci. Foto: Reuters

28-letni Finec je na svetovnih prvenstvih še brez posamične medalje. Leta 1999 je bil v Ramsauu četrti v šprintu, v domačem Lahtiju dve leti zatem pa je 4. mesto zasedel na posamični tekmi. Pred dvema letoma je prišel na svetovno prvenstvo v Oberstdorf kot veliki favorit. V svetovnem pokalu je nanizal kar 8 zmag, potem pa je v Nemčiji doživel pravi polom. Na posamični tekmi je bil deveti, v šprintu pa osmi. Lani na olimpijskih igrah v Pragelatu se je ponovila ista zgodba. 9. in 12. mesto sta bili novi veliki razočaranji.

Je Hannu tokrat ubral drugačno taktiko?
Letos se zdi, da Manninen še ni bil v najboljši formi. Dobil je tekmi v Ruhpoldingu in v Zakopanah. V skupnem seštevku ima 87 točk naskoka pred Norvežanom Magnusom Moanom in Avstrijcem Christophom Bielerjem.

Ackermann in Gottwald sta specialista za velike tekme
Ronny Ackermann, ki je zmagal v svetovnem pokalu v letih 2002 in 2003, je dobil obe posamični tekmi na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Nemec je specialist za velika tekmovanja, prav tako kot Avstrijec Felix Gottwald, ki je bil junak lanskih olimpijskih iger. Iz Torina je odnesel dve zlati in srebrno medaljo.

Slovenska tekmovalca Mitja Oranič in Dejan Plevnik bosta na Japonskem predvsem nabirala izkušnje.

A. G.