Petra Majdič in Ivan Hudač sta formo tempirala za Saporo. Foto: RTV SLO/A. V.
Petra Majdič in Ivan Hudač sta formo tempirala za Saporo. Foto: RTV SLO/A. V.
Peter Žonta
Peter Žonta se za nastop na Japonskem še bori. Foto: EPA

Najboljša slovenska športnica leta 2006 ima največ možnosti za medaljo že na prvi tekmi, ko bodo tekačice nastopile v klasičnem šprintu. Majdičeva se nekoliko pritožuje nad snegom, saj se ji je lani zaradi slabe priprave prog pogosto udiralo. Z vrhunsko uvrstitvijo se spogleduje tudi na zadnji tekmi, ko bo tekla na 30 km s skupinskim štartom prav tako v klasiki.

Majdičeva v napovedih dopušča skoraj vse
Čeprav je tiha želja medalja, je Majdičeva za uspeh napovedala izboljšanje najboljših izidov do zdaj na velikih tekmovanjih (6. mesto). "Prireditelji tekem gredo v ekstreme. Teki na distanci so resnično težki, medtem ko so sprinti lahki, tako da zmagujejo celo 'outsiderke', me, ki smo boljše na distanci, pa nimamo možnosti. Lahko si povsem v ospredju, lahko pač ne. Odvisno je, ali tečeš po notranji progi, kakšen je žreb in podobno. Bomo videli," je rahlo skrivnostna Majdičeva.

Smučarji skakalci imajo kljub vihravi (beri: slabi) sezoni za svetovno prvenstvo še vedno visoke cilje: na vsaki tekmi naj bi se vsaj eden uvrstil med prvih deset, v ekipni konkurenci pa med prvih šest.

Peti skakalec še ni znan
Nastop v deželi vzhajajočega sonca imajo že zagotovljen Rok Benkovič, Jernej Damjan, Primož Pikl in Rok Urbanc. Trener Ari-Pekka Nikkola bo v četrtek izbral zadnjega potnika med Robertom Kranjcem in Petrom Žonto. Direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga opozarja, da v Saporu tekmovanja pogosto kroji vetrovno vreme.

Optimizem v ekipo je prineslo tretje mesto Jerneja Damjana v Willingenu, česar se zaveda tudi Nikkola: "Menim, da je Jernejev uspeh za vse fante dokaz, da vidijo, da se tako dobro lahko skače, in dobra motivacija za svetovno prvenstvo."

Slovenci bodo po borni sezoni le stežka ponovili uspehe iz Oberstdorfa, od koder so prinesli dve medalji s srednje naprave (Benkovič zlato, ekipa pa bron).

C. R.