Aleksander Aamodt je lani s precej sreče (zadnje tekme so zaradi epidemije odpadle) osvojil veliki kristalni globus. Letošnjo sezono je začel z odstopom na veleslalomu v Sőldnu. Foto: EPA
Aleksander Aamodt je lani s precej sreče (zadnje tekme so zaradi epidemije odpadle) osvojil veliki kristalni globus. Letošnjo sezono je začel z odstopom na veleslalomu v Sőldnu. Foto: EPA

"Imam blažje simptome, a se dobro počutim. Optimističen sem in menim, da bom hitro okreval," je povedal Kilde. Da je okužen s koronavirusom, je zmagovalec lanskega skupnega seštevka svetovnega pokala izvedel po vrnitvi iz Söldna, kjer je bila prejšnjo nedeljo uvodna preizkušnja sezone.

"Aleksander je sledil vsem priporočilom, ko je PREbival v tujini, pa se je vseeno okužil. Je v dobrem stanju, vendar ima simptome bolezni," je dejal zdravnik reprezentance Trond Floberghagen. To je drugi primer okužbe v vrhu svetovnega smučanja, potem ko je bil spomladi pozitiven Alexis Pinturault.

Moj cilj ni, da bi imel tako fantastično kariero kot Henrik, ampak, da bi imel boljšo. Ne grem na štart zato, da bi bil drugi, ampak tekmujem zato, da sem najboljši.

Lucas Braathen

Naslednja preizkušnja v koledarju svetovnega pokala bo paralelni veleslalom v Lechu 14. novembra, sledita pa veleslaloma v Val d'Iseru 5. in 6. decembra. Ameriška turneja je letos odpovedana.

Preostali člani norveške smučarske reprezentance so bili na testiranju po vrnitvi domov iz Avstrije negativni, odmeva pa intervju Lucasa Braathena, ki je za enega od domačih spletnih medijev povedal, da Henrika Kristoffersena ne šteje za moštvenega kolega, ampak za tekmeca:

"Oba sva Norvežana, ampak on ima svojo ekipo s trenerjem in fizioterapevtom, preostali pa treniramo v ločeni ekipi. Ni mi na razpolago in jaz nisem njemu. Je zgolj tekmec."

20-letni Braathen, ki je očitno zelo samozavesten, je tudi potrdil, da ga po presenetljivi uvodni zmagi v Söldnu zanimajo le najvišja mesta: "Moj cilj ni, da bi imel tako fantastično kariero kot Henrik, ampak, da bi imel boljšo. Ne grem na start zato, da bi bil drugi, ampak tekmujem zato, da sem najboljši."

Ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin bo izpustila še paralelno tekmo v Lechu in sezono začela 21. in 22. novembra, ko bosta v Leviju dva slaloma. "Vse bolje gre. Rehabilitacija in fizioterapija potekata po načrtu, novembra se bom vrnila. Takšen je moj načrt," je dejala trikratna dobitnica velikega kristalnega globusa, ki na ledeniškem uvodu v Söldnu ni nastopila zaradi težav s hrbtom.