Federica Brignone ima zdaj enako število zmag za svetovni pokal kot Maria Walliser in Michaela Dorfmeister, kar jih uvršča na 17. mesto na večni lestvici. S 25 zmagami je najuspešnejša Italijanka. Foto: AP
Federica Brignone ima zdaj enako število zmag za svetovni pokal kot Maria Walliser in Michaela Dorfmeister, kar jih uvršča na 17. mesto na večni lestvici. S 25 zmagami je najuspešnejša Italijanka. Foto: AP

33-letna Italijanka je bila na predzadnjem superveleslalomu sezone, drugem v dveh dneh na norveškem olimpijskem prizorišču, korak pred konkurenco. Čeprav je smučala v zahtevnih razmerah, v slabi vidljivosti v srednjem in spodnjem delu, je s progo opravila izvrstno. V vseh odsekih je bila med najboljšimi in na koncu je za 61 stotink prehitela Laro Gut-Behrami. Švicarka je bila le v enem predelu boljša od zmagovalke. Tretje mesto je zasedla Ester Ledecka, ki je zaostala za 79 stotink. Čehinja, sicer izjemna deskarka, je devetič stopila na oder za zmagovalke, prvič po več kot dveh letih.

Brignone je zmagala 25. v karieri, desetič v superveleslalomu, četrtič pa je bila najhitrejša v letošnji sezoni. Po nastopu je za televizijsko postajo ORF dejala, da ni videla do naslednjih vratc, a je progo dobro izpeljala zaradi natančnega jutranjega ogleda. V skupnem seštevku se je zavihtela na drugo mesto pred Mikaelo Shiffrin. Američanka se bo po padcu v Cortini v karavano vrnila prihodnji teden, ko bosta v Åreju tekmi v tehničnih disciplinah.

Na zanesljivi poti k velikemu kristalnemu globusu je Lara Gut-Behrami, ki ima šest tekem pred koncem 326 točk prednosti. 32-letna Švicarka, ki je že 15. v sezoni prismučala na stopničke, je v dobrem položaju tudi v boju za globus v superveleslalomu, v katerem ima zdaj pred Avstrijko Cornelio Hütter, tokrat sedmo, 69 točk naskoka, Brignone pa zaostaja 74 točk. Gut-Behrami vodi tudi v seštevku smuka in veleslaloma.

Zmagovita vožnja Federice Brignone na drugem superveleslalomu v Kvitfjellu

Ilka Štuhec je po odličnem smučanju v soboto, ko je bila osma, tokrat zasedla 19. mesto in tretjič letos prišla do superveleslalomskih točk. Hitra je bila v zgornjem delu, potem pa je veliko izgubila v tehnično zahtevnih drugem in tretjem odseku. V spodnjem delu je bila znova bolj konkurenčna, ob prihodu v cilj pa je z zaostankom 2,64 prišla na 16. mesto. Do konca so jo prehitele še tri smučarke. Z novimi 12 točkami se je prebila na 26. mesto v skupnem seštevku discipline, kar pa je premalo za uvrstitev na finalno tekmo te zime. Tako bo v Saalbachu Mariborčanka smučala le v smuku.

Vremenske razmere so v Kvitfjellu organizatorjem povzročale veliko preglavic. Tako sta bila odpovedana oba smukaška treninga, zato so spremenili spored in izpeljali dva superveleslaloma. Sobotnega, na katerem je bila najboljša Lara Gut-Behrami, brez težav, zato pa je nedeljsko tekmo znova motila megla.

Zaradi slabe vidljivosti predvsem v srednjem in spodnjem delu so tekmo večkrat prekinili. Prvič so jo že po treh tekmovalkah. Po več kot pol ure se je nadaljevala, a le za osem smučark. Po nastopu Federice Brignone in Marte Bassino je sledila nova prekinitev. Tokrat je bil premor krajši, vendar so pred novo daljšo prekinitvijo nastopile le štiri, po Lari Gut-Behrami pa so znova tekmo prekinili za dalj časa.

Naslednji konec tedna sta v Åreju na Švedskem na sporedu veleslalom in slalom, potem pa sledi le še finale sezone v Saalbachu v Avstriji.

Končni vrstni red:                     
 1. F. BRIGNONE         ITA     1:37,30
 2. L. GUT-BEHRAMI      ŠVI       +0,61
 3. E. LEDECKA          ČEŠ        0,79
 4. K. V. LIE           NOR        0,85
 5. L. MACUGA           ZDA        0,90
 6. S. VENIER           AVT        1,26
 7. C. HÜTTER           AVT        1,27
 8. A. RÄDLER           AVT        1,33
 9. A. ROBINSON         NZL        1,34
10. R. MOWINCKEL        NOR        1,56
...                                    
19. I. ŠTUHEC           SLO        2,64
Skupno (33/39):                        
 1. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI        1594  
 2. F. BRIGNONE       ITA        1268  
 3. M. SHIFFRIN       ZDA        1209  
 4. P. VLHOVA         SLK         802  
 5. S. GOGGIA         ITA         792  
 6. S. HECTOR         ŠVE         780  
 7. C. HÜTTER         AVT         768  
 8. M. BASSINO        ITA         660  
 9. S. VENIER         AVT         631  
10. M. GISIN          ŠVI         611  
...                                    
33. I. ŠTUHEC         SLO         222  
48. A. BUCIK          SLO         151  
55. N. DVORNIK        SLO         120  
61. A. SLOKAR         SLO         101  
Superveleslalom (8/9):               
 1. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI         540
 2. C. HÜTTER         AVT         471
 3. F. BRIGNONE       ITA         466
 4. S. VENIER         AVT         330
 5. K. L. LIE         NOR         227
 6. M. PUCHNER        AVT         262
 7. S. GOGGIA         ITA         237
 8. M. BASSINO        ITA         215
  . R. MOWINCKEL      NOR         215
10. R. MIRADOLI       FRA         193
...                                  
26. I. ŠTUHEC         SLO          60