Ilka Štuhec bi sicer te dni trenirala na snegu, a je v času pandemije doma, kjer krepi kondicijo. Foto: BoBo
Ilka Štuhec bi sicer te dni trenirala na snegu, a je v času pandemije doma, kjer krepi kondicijo. Foto: BoBo

Pandemija novega koronavirusa je zarezala tudi v rutino svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. Če bi bile razmere drugačne, bi marca in aprila iskala najboljše ledenike in smučišča za testiranje opreme in nabiranje smučarskih kilometrov. Trenutno čaka, da se življenje vrne v normalo. Na razmere gleda pozitivno. "Imam ogromno časa za kondicijo," je pojasnila v telefonskem pogovoru za STA.

Tudi jaz počnem vse to, za kar drugače nikoli nimam časa. Od pospravljanja doma po stanovanju do tega, da pregledujem omaro, da se znebim stvari, ki jih ne potrebujem več. Večkrat vse skupaj očistim, ker pač imam čas in sem veliko doma ter se nabira svinjarija.

Ilka Štuhec

Zaradi epidemije so v Sloveniji tako kot drugje v Evropi ustavljene vse organizirane športne dejavnosti v dvoranah in na prostem. Športniki so prisiljeni skrbeti za kondicijo doma, za štirimi stenami svojih stanovanj. Čas osamitve nekateri športniki preganjajo z igranjem videoigric, družbenimi omrežji, pospravljanjem, beljenjem hiš, kuhanjem.

Od pospravljanja do čiščenja
"Tudi jaz počnem vse to, za kar drugače nikoli nimam časa. Od pospravljanja doma po stanovanju do tega, da pregledujem omaro, da se znebim stvari, ki jih ne potrebujem več. Večkrat vse skupaj očistim, ker pač imam čas in sem veliko doma ter se nabira svinjarija," je svojo vsakodnevno rutino v obilici časa, ki ji je nepričakovano na voljo, opisala najboljša slovenska alpska smučarka v hitrih disciplinah. "Potem preživljam zelo veliko časa z nečakinjama. Pa tudi s Pepo, mojo psičko, tako da smo z družino skupaj," je še dodala najhitrejša Slovenka, ki je bila v trenutku pogovora doma z mamo Darjo Črnko.

Doma nabira kondicijo
Brezdelje za vrhunskega športnika seveda ne pomeni ležanja na kavču, kar bi si lahko mislili ljudje: "Doma vzdržujem kondicijo – po navodilih kondicijskega trenerja Janija Grila, ki me trenutno le usmerja. Ker za zdaj še ni jasno, kdaj bom lahko šla smučat, tako da imam ogromno, ogromno časa za kondicijo. Trenutno sploh ne 'paničarimo'. Delam, kar lahko. Lahko gonim sobno kolo, grem na veslaški ergometer, vadim z utežmi, doma lahko delam vaje tudi za ravnotežje ... skoraj vse. Dogovoriva se, kaj bom delala, in potem to naredim." Za zdaj kondicije še ne vzdržujeta hkrati, v živo prek internetnih aplikacij: "Tako ekstremno to še ni. Pove mi, kaj moram narediti, če potrebujem kakšno pomoč, prosim mamo ali koga od domačih. Načeloma pa vem, kaj moram delati. Vem, kako naj bi to bilo videti, imam že kakšno izkušnjo ali dve, nimam pa težav z motivacijo, da se mi ne bi dalo ali pa kar koli. Z veseljem v bistvu to vsak dan počnem, ker nimam veliko drugega za delati."

Štuhčeva je dvakrat osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku. Foto: Reuters
Štuhčeva je dvakrat osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku. Foto: Reuters

Vprašanje, kdaj se bo lahko vrnila na sneg
Meseci po koncu sezone so za vrhunskega smučarja zelo pomembni, ker je to čas za dodatne ure na snegu, iskanje izboljšav in smernic za novo sezono. Zdaj je to vse zaradi novega koronavirusa odpadlo. "Kdaj bomo lahko začeli smučati, nimam pojma. Odvisno, kako, kdaj in kje se bodo odprli ledeniki oziroma smučišča. Zdaj bi smučali do konca, preprosto, dokler ne padeš dol, skoraj vsak dan znova, da nabereš število vrat, ponovitev, da testiraš opremo, vse to, ampak žal to zdaj ne gre. Ne vem, ali bomo to počeli pozneje ali sploh ne. V bistvu, hvala bogu, o tem ne odločam sama," je povedala Štuhčeva.

Verjamem, da res bijejo trenutno največjo bitko in se borijo na vse pretege. Mislim, če je to, da smo doma, največ, kar jim lahko pomagamo, je to še najmanjša cena, ki jo moramo plačati.

Ilka Štuhec o zdravstvenih delavcih

V čakanju, da mine pandemija
"Razmere so takšne, kakršne so, in vsi moramo potegniti iz tega nekaj pozitivnega. Resda pozneje tega ne bomo mogli nadoknaditi, a dejstvo je, da bomo vsi začeli z istega. Ni pomembno, ali so to Avstrijci, Švicarji, Italijani ali sem to jaz. Kakor koli, nihče zdaj ne more smučati. Vsi bomo na istem. Če ostanem mirna, če vem, da bo vse O. K. ... Lani tudi ob tem času nisem smučala zaradi poškodbe, tako da vem, da se da ravno tako. Naredili bomo maksimalno, kar bomo lahko. Čakamo, da mine ta čas," razmišlja Štuhčeva o trenutnih razmerah. Vsak teden se sicer enkrat ali dvakrat sliši s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom, da mu pove, kaj dela, kako je s kondicijo, in da malo poklepetata.

V tem trenutku najpomembnejša stvar – zdravje
Štuhčeva ima tudi sporočilo za vse ljudi, navijače, ljubitelje smučanja in športa: "Tako kot vedno moramo paziti nase in zdaj še toliko bolj tudi na druge. Nihče ni v tem sam. Vsi smo skupaj, in bolj ko bomo pridni, bolj ko se bomo dejansko pazili, prej bo to vse mimo." Navdušujejo jo tudi zdravstveni delavci: "Verjamem, da res bijejo trenutno največjo bitko in se borijo na vse pretege. Mislim, če je to, da smo doma, največ, kar jim lahko pomagamo, je to še najmanjša cena, ki jo moramo plačati. Seveda mi manjka, da bi lahko normalno trenirala, normalno počela stvari, ki bi jih, ampak mislim, da je v tem trenutku najpomembnejša stvar zdravje. Če si zdrav, imaš v bistvu že skoraj vse, in tega se moramo zavedati ter se paziti, ko bo mimo, pa potem vsak po svoje začeti znova graditi," je sklenila dvakratna svetovna prvakinja v kraljevski disciplini.