V zadnjem delu priprav pred začetkom sezone v St. Moritzu je poudarek na tekmovalnem pristopu.
V zadnjem delu priprav pred začetkom sezone v St. Moritzu je poudarek na tekmovalnem pristopu. "Tekme se bližajo, vse skupaj bo vedno bolj tekmovalno, česar se veselim," pravi Ilka Štuhec. Foto: Reuters

Saas Fee je postal drugi dom slovenske alpske smučarke, ki je tam našla najboljše možnosti za treninge v danih razmerah. V ekipi poudarjajo, da so bili treningi glede na razmere v svetu dobri, res pa je, da je odhod v Cooper Mountain v ZDA odpadel.

"Imeli smo dober trening v poletnem času, večino časa smo preživeli v Saas Feeju, dva kampa smo imeli tudi v Zermattu in Davosu. Zdaj treniramo na nižji nadmorski višini, kjer je več umetnega snega, razmere pa so zahtevnejše, s čimer želimo simulirati različne okoliščine, do katerih pride tudi na tekmah," je o pripravah povedal trener Stefan Abplanalp.

Zadnji del priprav poudarek na simulaciji tekme

"Ilka letos v priprave ni vstopila poškodovana, zato smo lahko normalno začeli delati, kar je zelo dobrodošlo. Zdaj gremo na raven tekmovalnosti, razmere nam dopuščajo raznolikost treningov – skoki, hitrejši deli, grbine, različna svetloba na progi, različne podlage. Veseli smo, da lahko izkoristimo takšne možnosti, kajti letos resnično nič ni enostavno in veliko je neznank," je dodal švicarski strokovnjak.

Na treningih iščejo primerjave s švicarsko reprezentanco. "V zadnjem delu bo poudarek na simulaciji tekme, kar pomeni manj voženj in vrhunske ponovitve. Skratka, bolj tekmovalno in napadalno. Kljub nekaj neznankam se začetka sezone zelo veselim. Upam, da vsi v ekipi ostanemo zdravi in z nastopi ne bomo imeli težav. Sem zelo motivirana, saj želim pokazati, kaj znam," je dejala zdajšnja dvakratna svetovna prvakinja v smuku.

S spremenjenim urnikom se ne obremenjujejo

Pandemija covida-19 za zdaj na treninge pretirano ne vpliva: "Moje priprave ne glede na situacijo potekajo relativno normalno. Seveda v kabinski žičnici, vlaku, sedežnici itd. uporabljamo zaščitno opremo, držimo razdaljo in nasploh pazimo, da ne vstopamo v potencialne tvegane situacije."

S spremenjenim urnikom sezone se v ekipi Štuhčeve ne obremenjujejo, saj nanj ne morejo vplivati. Sezona se bo začela v St. Moritzu, kjer je slovenska šampionka osvojila prva zlato medaljo v smuku na svetovnih prvenstvih. Tokrat bosta na tekmah za svetovni pokal na sporedu dva superveleslaloma. Mednarodna smučarska zveza je tekmama 5. in 6. decembra že prižgala zeleno luč.

Prvi smukaški preizkušnji alpskih smučark bosta na sporedu v drugi polovici decembra v Val d'Iseru v francoskih Savojskih Alpah, za tem pa se Štuhčeva z ekipo predvidoma za kratek čas vrača v Slovenijo. Val d'Isere bo gostil tri tekme, smuka 18. in 19. decembra ter superveleslalom 20. decembra.