Kljub neuresničenim načrtom na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem in poškodbah, s katerimi se je soočala v karieri, 31-letna Mariborčanka cilja visoko. Sezono bo Ilka Štuhec začela že 5. novembra na novi progi, dolgi kar štiri kilometre, s startom v švicarskem Zermattu in ciljem v Cervinii v Italiji.

Njena ekipa je sicer pogled za prihodnjo sezono umerila proti svetovnemu prvenstvu v Meribelu, na katerem bo na ženskem smuku 11. februarja kot zmagovalka dveh naslovov svetovne smukaške prvakinje ciljala na vrhunske uvrstitve.

Nove smuči, serviser, trener ...

V njenem štabu so po koncu minule sezone sledile velike spremembe. Med drugim je zamenjala proizvajalca smuči: švicarsko hišo Stöckli je zamenjala za avstrijskega proizvajalca Kästle.

Z novimi smučmi je zadovoljna. "Občutki so zelo dobri. Začela sem pridobivati samozavest, bolj uživam v smučanju, seveda je treba biti tudi hiter, na tem vedno delamo, sem zelo zadovoljna s smučmi, tudi podpora je zelo dobra," je na petkovi novinarski konferenci v Mariboru dejala Ilka Štuhec.

Ilka Štuhec z novimi smučmi dobila dodaten motiv pred novo sezono

Mama zdaj tudi v trenerski vlogi

Po koncu minule sezone se je razšla s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom. Mesto glavne trenerke v ekipi Ilke Štuhec je prevzela njena mama Darja Črnko, ki ob tem opravlja še naloge vodje ekipe, kot pomočnik glavne trenerke se je ekipi pridružil "trenerski vajenec", Ljubljančan Marko Vukičević. Slednji je v zadnji sezoni tudi sam tekmoval, sicer pod srbsko zastavo.

"Ilkino smučanje je na višji ravni kot lani, še vedno so nihanja, zaenkrat smo naredili to, kar smo načrtovali, gremo proti vrhunskemu nivoju," je dejala Darja Črnko in nadaljevala: "Ilka je znova prava na smučeh, njena telesna govorica je prava, na prejšnjih smučeh ni bilo tistega soglasja med Ilko in smučko, kar je bil tudi glavni razlog, ki je pripeljal do zamenjave."

Serviserja Avstrijca Rolanda Schneebergerja je priskrbel novi opremljevalec smuči, na katerega je prešla tudi češka zvezdnica Ester Ledecka. Za fizioterapijo v ekipi še naprej skrbi Tina Kobale.

Kar 42 dni priprav v Argentini in Čilu

Ekipa Štuhčeve se je pred kratkim vrnila iz večtedenskih priprav v Argentini in Čilu, kmalu pa sledi zadnji pripravljalni sklop na evropskih ledenikih pred prvo tekmo. Pred tem smučarko čaka še deset dni kondicijskih priprav doma.

"Nostalgično se je bilo vrniti v Južno Ameriko. Bilo je res super. Sem zelo vesela, da smo imeli to možnost, ki smo jo tudi izkoristili, kamp je bil dolg 42 dni, delala sem dobro, uživala sem pri vsem skupaj, je minilo hitro," je o pripravah dejala Mariborčanka.

Smuk novembra na ledeniku je ne prepriča

Novega smuka pod Matterhornom ne pričakuje s prav prevelikim navdušenjem. "Vsekakor gre za nekaj novega, drugačnega, zanimivega. Ne vem pa, če bi lahko rekla, da sem ravno hudo navdušena. Novembrski pogoji na ledeniku so lahko zelo muhasti. Zaradi nove tekme nismo spremenili programa priprav, nato sledi mesec premora do novih tekem," je dejala Ilka Štuhec.

V prihajajoči sezoni se bo predvsem osredotočila na smuk, startala bo tudi na kakšnem od superveleslalomov. Veleslalom, ki ga sicer trenira, pa ni na prioritetni listi smukaške šampionke iz 2017 in 2019.

Štuhec ni prepričana v izvedbo smuka pod Matterhornom