Žan Kranjec je še na zadnjem veleslalom sezone nosil majico vodilnega. Foto: EPA
Žan Kranjec je še na zadnjem veleslalom sezone nosil majico vodilnega. Foto: EPA

Žan Kranjec je odlično začel sezono, na prvih petih tekmah je vselej končal v prvi peterici in nosil majico vodilnega v disciplini. V Naebi je bil nato deveti, v Hinterstoderju pa 13., s čimer je v skupnem seštevku padel na četrto mesto, a še vedno ima možnost za globus.

Pred njim je trojica, a vodilni Henrik Kristoffersen ima le 30 točk več, kar pomeni, da bi bil v primeru zmage na koncu v seštevku najmanj drugi.

MestoSmučarDržavaTočke
1.Henrik KristoffersenNorveška394
2.Alexis PinturaultFrancija388
3.Filip ZubčićHrvaška368
4.Žan KranjecSlovenija364

V soboto bo na sporedu veleslalom, v nedeljo pa slalom, obe tekmi bosta zaradi koronavirusa organizirani brez gledalcev. Ogledali si ju boste seveda lahko v neposrednih prenosih na TV Slovenija 2, Valu 202 in naši spletni strani.

Vitranški slalom bo dal tudi zmagovalca slalomskega seštevka. Kristoffersen je na vrhu s 552 točkami, Francoz Clement Noel zaostaja le dve točki, v troboju pa je še Švicar Daniel Yule, ki ima 57 točk manj.

V ospredju troboja za naslov zmagovalca moškega seštevka zime in naslednika Avstrijca Marcela Hirscherja so Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, Pinturault in Kristoffersen.
Čeprav je v domačem Kvitfjellu z drugim mestom na zadnjem smuku prevzel mesto vodilnega, pa se mora zgoditi manjši čudež, da bo Kilde v Kranjski Gori obranil mesto vodilnega v skupnem seštevku in osvojil veliki kristalni globus.

Oba izzivalca sta namreč specialista za veleslalom in slalom, tako Pinturault kot Kristoffersen pa sta v Kranjski Gori že stala na odru za zmagovalce, tudi na najvišji stopnički in to večkrat, in obema vitranška strmina zelo ustreza.

Razlika med Kildejem (1202 točk) in Pinturaultom (1148) pred zadnjima moškima tekmama sezone znaša 54 točk, Kristoffersen (1041) na tretjem mestu skupno pa za vodilnim rojakom zaostaja 161 točk.

Pinturault je bil v Kranjski Gori osemkrat na stopničkah, Kristoffersen pa je kot tretji najuspešnejši tekmovalec v zgodovini Vitranca devetkrat stal na zmagovalnem odru slovenskega tekmovanja za svetovni pokal. Oba imata v Kranjski Gori po dve zmagi. Kilde je bil doslej v Kranjski Gori najboljši 15. pred tremi leti na veleslalomu.

Boj Pinturaulta in Kildeja v Kranjski Gori za veliki kristalni globus