Vincent Kreichmayr je poskrbel za 15. smukaško zmago Avstrije v Bormiu. Foto: AP
Vincent Kreichmayr je poskrbel za 15. smukaško zmago Avstrije v Bormiu. Foto: AP

Pet smukov zime je dalo dva zmagovalca. Prva dva je dobil Kilde, ki je bil nato najboljši tudi na klasičnem v Val Gardeni, na progi Saslong pa je bil na prvem najhitrejši Kriechmayr, ki je bil za konkurenco prehiter tudi v Bormiu. 31-letni smučar iz Linza je slavil 14. v karieri, sedmič v smuku, prvič pa mu je uspelo na slovitem Stelviu, kjer je bil sicer na smuku že drugi pred dvema letoma, lani pa je na superveleslalomu tu zasedel tretje mesto.

Fantastično je, da je za mano najtežja tekma, posrečila se mi je dobra vožnja. Na startu je bilo toliko dobrih športnikov in ni jih lahko premagat.

Vincent Kriechmayr

S številko osem je najprej letvico zelo visoko postavil Crawford. Kanadčan je v zgornjem delu sicer napravil napako, ko se je komaj zadržal na smučeh, toda v nadaljevanju je smučal zelo napadalno. Odličen je bil v spodnjem drsalnem delu, kjer je razvil tudi veliko hitrost in prepričljivo prevzel vodstvo. Toda takoj za njim je startal Kriechmayr, ki je bil v zgornjem delu še natančnejši pri zavojih, nato je imel še hitrejše smuči, malenkost je izgubil le spodaj, kot celota pa je bila njegova predstava odlična, tako da je Crawforda prehitel za štiri desetinke.

25-letnik iz Toronta se je tretjič zavihtel na stopničke, poskrbel pa je za najboljšo kanadsko uvrstitev v Bormiu. 68 stotink je zaostal Kilde, najboljši smukač na svetu, ki pa še čaka na svojo prvo smukaško zmago na Stelviu. Norvežan, ki je 35. v karieri stopil na oder za zmagovalce, je tudi zadnji, ki se je Kriechmayrjevemu času približal na manj kot sekundo. Zaostanki so bili na zahtevni preizkušnji zelo visoki.

Smuk Vincenta Kriechmayrja v Bormiu
Nastop Čatra na smuku v Bormiu

Na startu zaradi gripe oziroma viroze ni bilo dveh odličnih smukačev. Tekmo sta izpustila zmagovalec tega smuka leta 2020 Avstrijec Matthias Mayer in smukaški as Beat Feuz. Švicar, ki je bil na treh smukih v Bormiu na stopničkah, bo januarja končal kariero s tekmami v Wengnu in Kitzbühelu. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Švicar Marco Odermatt, je lani na smuku v Bormiu zaostal zgolj za Dominikom Parisom, tokrat pa pristal tik pod zmagovalnim odrom na četrtem mestu, z zaostankom 1,46 sekunde. S sedmimi zmagami v Bormiu kralj Stelvia, domačin Paris, je bil na desetem mestu daleč od zmage. Se je pa v tej sezoni na svojem terenu prvič zavihtel v najboljšo deseterico.

Kriechmayr prehiter za konkurenco

Nastopil je le en slovenski smučar. Martin Čater je zaostal več kot pet sekund, s čimer je bil pri repu uvrščenih. Na mestu je bil prepočasen za nove točke svetovnega pokala, ki jih v Bormiu sicer še ni osvojil. Prehitel je sedem smučarjev in zasedel 39. mesto. Miha Hrobat zaradi bolečin v hrbtu ni startal.

Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenijedejal, da se jim je že zjutraj "stvar podrla", ko je Miha povedal za bolečine v hrbtu. "Ni mogel smučati niti na ogrevalni progi. Nato je opravil ogled, a je bilo kmalu jasno, da na tako zahtevnem terenu ne bo šlo. Martin pa ni prebil psihološke blokade, ki se pojavi tukaj v Bormiu." Koštomaj ni mogel potrditi, ali bo Hrobat lahko nastopil na četrtkovem superveleslalomu.

Bormio je zadnje prizorišče alpskih smučarjev v letu 2022. V četrtek bo tu še superveleslalom. Po novem letu bo prva preizkušnja slalom v Garmisch-Partenkirchnu, ki bo čez teden dni.

Končni vrstni red:                     
 1. V. KRIECHMAYR      AVT      1:54,68
 2. J. CRAWFORD        KAN        +0,40
 3. A. A. KILDE        NOR         0,68
 4. M. ODERMATT        ŠVI         1,46
 5. R. COCHRAN-SIEGLE  ZDA         1,87
 6. U. KRYENBÜHL       ŠVI         1,88
 7. J. MURISIER        ŠVI         2,17
 8. G. ROULIN          ŠVI         2,18
 9. M. CASSE           ITA         2,24
10. D. PARIS           ITA         2,29
11. D. HEMETSBERGER    AVT         2,39
12. C. ALEXANDER       KAN         2,54
13. F. SCHIEDER        ITA         2,56
...                                    
39. M. ČATER           SLO         5,14
Odstop: Clarey, Ferstl, Bennett ...    
Skupni seštevek (13/40):               
 1. M. ODERMATT        ŠVI          846
 2. A. A. KILDE        NOR          585
 3. H. KRISTOFFERSEN   NOR          385
 4. L. BRAATHEN        NOR          365
 5. V. KRIECHMAYR      AVT          352
 6. J. CRAWFORD        KAN          277
 7. A. PINTURAULT      FRA          270
 8. M. MAYER           AVT          268
 9. Ž. KRANJEC         SLO          245
10. M. FELLER          AVT          240
...                                    
57. M. ČATER           SLO           40
70. Š. HADALIN         SLO           29
74. M. HROBAT          SLO           27
Smuk (5/11):                        
 1. A. A. KILDE        NOR       405
 2. M. ODERMATT        ŠVI       306
 3. V. KRIECHMAYR      AVT       269
 4. J. CRAWFORD        KAN       221
 5. J. CLAREY          FRA       183
 6. M. MAYER           AVT       182
 7. R. COCHRAN-SIEGLE  ZDA       134
 8. D. HEMETSBERGER    AVT       128
 9. B. FEUZ            ŠVI       116
10. M. CASSE           ITA       109
...                                 
36. M. HROBAT          SLO        27
38. M. ČATER           SLO        20