Ogled novozasnežene proge. Foto: MMC RTV SLO
Ogled novozasnežene proge. Foto: MMC RTV SLO

"Mi smo imeli progo včeraj že narejeno, tekmovalci so imeli odličen trening. Potem pa je ob štirih zjutraj začelo snežiti in do poldneva je v cilju zapadlo 20, na vrhu pa tudi do 40 cm novega snega, ki ga bomo morali zdaj vsega odstraniti," pojasni, da je novozapadli sneg, ki so se ga tako razveselili številni rekreativni smučarji, njim povzročil le dodatno delo.

Na vrhu je zapadlo 40 cm novega snega. Foto: MMC RTV SLO
Na vrhu je zapadlo 40 cm novega snega. Foto: MMC RTV SLO

Ko zapade toliko snega, ga ni mogoče odstraniti z delavci, ampak lahko le strojno, zato si bodo pomagali z ratraki. Kot je izračunal Vidic, bodo morali s proge odstraniti več kot 20.000 kubičnih metrov snega. Ob tem debelo pogledamo.

"Ah, to ni nič. Pred šestimi leti smo ga morali 100.000. To je, predstavljajte si, deset nogometnih igrišč z en meter debelo snežno odejo," v smehu z roko zamahne vodja tekmovanja in spomni na leto 2014, ko je Kranjska Gora pred olimpijskimi igrami v Sočiju nadomestno gostila mariborsko Zlato lisico.

"Čez noč je zapadlo en meter in pol snega, pa smo ga do jutra s petimi ratraki spravili s proge," pripoveduje, kako so slalomsko tekmo nato uspešno spravili pod streho.

Glede na vremensko napoved jim jo je vreme danes zadnjič pošteno zagodlo. "Jutri bomo potem vso progo polili z vodo, upamo, da bo držala napoved -8 stopinj Celzija v noči iz sobote na nedeljo in potem bomo imeli tekmo pripravljeno," pripoveduje vodja tekmovanja, ko se med ogledom proge prebijamo po razriti strmini.

Letos zaradi Žana Kranjca pričakujejo seveda največ slovenskih gledalcev. "Zaradi uspehov Filipa Zubčića bo najbrž tudi veliko Hrvatov, ker ni več Marcela Hirscherja, bo najbrž Avstrijcev letos nekoliko manj, Italijani pa tudi niso tako spredaj, da bi se borili za najvišja mesta," razmišlja Vidic.

Za zdaj vse tako, kot mora biti

Na gledalce torej v tem trenutku računajo, saj za zdaj namreč vse priprave za 59. Pokal Vitranc potekajo po načrtih, so zagotovili na dopoldanski novinarski konferenci.

Hkrati so prihod napovedali vsi glavni zvezdniki reprezentanc, ki se borijo za kristalne globuse, saj je bila izvedba finala sezone v Cortini d'Ampezzo odpovedana. Po zagotovilih organizatorja tekmi v Kranjski Gori (vsaj trenutno) nista v nevarnosti.

Skupna novinarska konferenca organizatorjev in zdravstvenih delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Skupna novinarska konferenca organizatorjev in zdravstvenih delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi koronavirusa so se namreč pojavila ugibanja o izvedbi tekem, možen scenarij je sicer tudi ta, da bi ju izvedli pred praznimi tribunami, če bi tako narekovalo epidemiološko stanje v državi. To pa bi pomenilo približno petodstotni primanjkljaj v proračunu z naslova prodaje vstopnic. "Naš proračun je 1.600.000 evrov, od tega od prodanih vstopnic dobimo okoli 80, morda 100 tisočakov," je za MMC potrdil generalni sekretar Pokala Vitranc Srečko Medven.

V Oslu brez gledalcev

Tekme smučarjev skakalcev, tekačev in nordijskih kombinatorcev bodo ta konec tedna v Oslu potekale brez prisotnosti gledalcev. Ta ukrep so zaradi grožnje novega koronavirusa sprejele norveške oblasti.

Številna vprašanja za zdravstveno stroko

Ker pa v Sloveniji trenutno ni odpovedi prireditev in tečejo priprave za normalno izvedbo t. i. vrhunca zime prihodnji konec tedna, so bili na novinarski konferenci v središču pozornosti seveda predstavniki zdravstvene stroke.

Zdravi ljudje se nimajo česa bati, treba pa je slediti navodilom organizatorjev. Obisk množičnih prireditev je odsvetovan tistim, ki kažejo znake obolenja, starejšim in kroničnim bolnikom.

Usmeritev stroke za Pokal Vitranc

"Pomembno je, da pridemo v Kranjsko Goro in odidemo iz Kranjske Gore zdravi. Vsem obiskovalcem želimo, da uživajo v tekmi in uživajo v okolju, ne želimo pa, da pride do prenosa virusa, ki nam dela težave pri organizaciji. Zdravstvena služba in promet bosta organizirana po posebnem režimu," je dejal vodja komisije za zdravstvo pri OK Pokala Vitranc Matej Andoljšek.

"Tisti, ki so zdravi, so dobrodošli. Na tiste, ki kažejo kakršne koli znake bolezni, pa apeliramo, naj tokrat ostanejo doma. Bodo še druge priložnosti, že prihodnje leto bodo lahko prišli na Pokal Vitranc," je poudaril.

Če bodo na prizorišču vendarle opazili koga z bolezenskimi znaki, bo postopek tak, kot če se ga prestreže na vhodu v zdravstveno ustanovo. "Dobil bo zaščitno masko in napoten bo v urgentni blok jeseniške bolnišnice, če pa bi bila potrebna hospitalizacija, pa so na Gorenjskem za to prostori namenjeni na kliniki Golnik," opiše.

Matej Andoljšek miri, da se zdravi ljudje nimajo česa bati, poudarja pa dosledno spoštovanje navodil. Foto: MMC RTV SLO
Matej Andoljšek miri, da se zdravi ljudje nimajo česa bati, poudarja pa dosledno spoštovanje navodil. Foto: MMC RTV SLO

Ločevanje tekmovalcev in gledalcev

Sprejeli pa so številne preventivne ukrepe, ne bo npr. mešanja smučarjev med občinstvom na javnem žrebanju, vse aktivnosti bodo potekale na prostem, tako po sobotnem koncertu Jana Plestenjaka in Nine Pušlar ne bo zabave v dvorani.

Tudi v ciljni areni bodo ločili poti tekmovalcev, organizatorjev in gledalcev. "To ločevanje bo dokaj striktno, se pravi – ni selfijev, ni rokovanj, ohranjanje razdalje na vsaj en meter in pol. Vse to v želji, da pač ne pride do stikov, ki niso potrebni," opozori vodja zdravniške službe.

Ukrepi bodo tudi v kranjskogorskih hotelih, kjer bodo nameščene ekipe. "Tam bo ločevanje od ostalih gostov, ki jih na srečo v trenutno ni veliko - ločene poti v restavraciji, deli hotela se bodo zaprli," našteva Andoljšek.

Drugačno kot pretekla leta bo tudi delo novinarjev. "Novinarje bomo bolj oddaljili od gledalcev. Treba se bo prilagoditi tudi v povezavi z mikrofoni, treba jih bo dezinficirati, ne bo podajanja med tekmovalci iz rok v roke," pojasnjuje.

Poudarja, da skušajo biti pripravljeni na vse, kar se lahko zgodi. Na popolnoma običajni scenarij in tudi na to, da se ta scenarij lahko spremeni. "Prepoved prireditve se pri nas lahko izreče samo na podlagi Zakona o varovanju z nalezljivimi boleznimi in je v domeni ministrstva za zdravje oziroma vlade Republike Slovenije. Glede prisotnosti gledalcev na tribunah pa se lahko odloči tudi organizacijski odbor in za to seveda prevzame tudi polno odgovornost," razloži.

"Vnosa virusa, kakršen se je zgodil, se absolutno preprečiti ne da. Lahko pa z ukrepi zamejimo možnost prenosa in tako zmanjšamo nevarnost nekega širšega izbruha te bolezni. Širši izbruh pomeni, da nimaš nekih podatkov o tem, kako in zakaj se je to zgodilo. Primeri okužb, ki smo jih imeli do zdaj, prihajajo iz tveganih območij v Evropi in takrat, ko znaš razložiti, da je šlo za ta in ta stik, je to bistveno. Z vsemi temi novimi povzročitelji pa se bomo tako in tako morali naučiti živeti," zaključuje Andoljšek.

Izvedba prireditve izziv za strokovnjake

Zaradi specifične situacije s pojavom koronavirusa so pritegnili tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kot je priznala Irena Grmek Košnik, je izvedba prireditve v takih razmerah tudi zanje izziv in kot pozitivno ocenjuje to, da bodo njihovi epidemiološki strokovnjaki, "ki že vse življenje študirajo nalezljive bolezni", bogato teoretično znanje uporabili tudi v praksi.

"Zelo si želimo, da bi bila izpeljana tako Vitranc kot Planica, kjer bi izvajali te javnozdravstvene ukrepe, in da nihče na tej prireditvi ne bi obolel," pojasnjuje, da bi bil uspešno izpeljan projekt dokaz, da je pravimi ukrepi mogoče izpeljati marsikaj.

Postavljanje tribun pod Vitrancem. Foto: MMC RTV SLO
Postavljanje tribun pod Vitrancem. Foto: MMC RTV SLO

Tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju bosta v Kranjski Gori 14. (veleslalom) in 15. marca (slalom), v neposrednem prenosu ju boste lahko spremljali na TV SLO 2, MMC-ju in na Valu 202.

V Kranjski Gori in Planici dobili novo pošiljko snega