Matthias Mayer je dobil prvo kombinacijo v karieri in skupno sedmo tekmo v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Matthias Mayer je dobil prvo kombinacijo v karieri in skupno sedmo tekmo v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

29-letni Korošec Matthias Mayer je kot najhitrejši v smuku po novih pravilih za kombinacijo odprl slalom in odlično izkoristil nedotaknjeno smučino v slalomu. Olimpijski prvak v smuku je s četrtim časom slaloma ubranil vodstvo in zmagal.

Pinturault prekratek za 7 stotink
A brez drame ni šlo, saj je prvi favorit in zmagovalec uvodne kombinacije zime v Bormiu Alexis Pinturault zaostal za vsega 7 stotink. Francoz je po smuku za Avstrijcem zaostajal za 1,68 sekunde, na koncu pa mu je zmanjkala za vratca ali dve daljša proga. Kombinacijski zmagovalni oder je zaokrožil drugi Francoz Victor Muffat-Jeandet, ki je do 3. mesta napredoval z 12. mestom.

Martin Čater šesti na kombinaciji v Wengnu

"Čutil sem nekaj pritiska, ampak moral sem napasti. Veseli me, da sem prišel do cilja tudi v slalomu. V zgornjem delu mi je vožnja dobro uspela, na strmini pa sem imel nekaj težav. Za moje razmere mi je uspela zelo dobra vožnja," je dejal olimpijski prvak v superveleslalomu.

Wengen srečen kraj za Čatra
Odlično je s kombinacijo opravil Martin Čater, ki je s končnim 6. mestom izenačil svoj najboljši izid v svetovnem pokalu. V Kvitfjellu 2017 je bil 27-letni Celjan šesti v superveleslalomu, iz Wengna pa ima Čater že 8., 9., 11. in 12. mesto. Čater je dobro odpeljal že smuk, kjer je za Mayerjem zaostal 1,05 sekunde. Še bolje glede na svoj hitrostni pedigre pa je Čater odpeljal slalom, kjer je postavil osmi čas.

Kombinacijski slalom Čatra v Wengnu
Štefan Hadalin je bil po smukaškem nastopu zadovoljen, četudi je bil to na koncu le 30. čas smuka za kombinacijo. Po starem sistemu bi odprl slalom, a zdaj je na razriti progi hitro odstopil. Foto: Reuters
Štefan Hadalin je bil po smukaškem nastopu zadovoljen, četudi je bil to na koncu le 30. čas smuka za kombinacijo. Po starem sistemu bi odprl slalom, a zdaj je na razriti progi hitro odstopil. Foto: Reuters

Hadalin po 30. mestu odstopil v slalomu
Na štartu je bilo 55 alpskih smučarjev, od petih Slovencev je šel prvi na slovito smukaško progo Lauberhorn Štefan Hadalin, a je po obetavnem zgornjem delu nato spodaj izgubil veliko časa. Sledili so mu še specialisti za smuk Martin Čater, Miha Hrobat, Klemen Kosi in Boštjan Kline. S smukom je bil lahko zadovoljen le Čater, ki se je uvrstil v vodilno skupino smukačev, kjer je prvi s sekundnim zaostankom za najhitrejšim.

Svetovni podprvak v kombinaciji Hadalin je po 30. mestu v smuku nato v slalomu odstopil že po nekaj zavojih. Njegovo usodo je delil še Boštjan Kline (33. po smuku). Miha Hrobat in Klemen Kosi sta za 21. in 27. mesto osvojila nekaj novih točk za svetovni pokal.

Koštomaj: Ta rezultat je spodbuda za naš celotni smukaški tabor
"Super Martinov rezultat. Smučanje in pristop. Z malenkost bolj sproščenim slalomskim nastopom bi lahko iztržil še kaj več, ampak takšnemu vrhunskemu rezultatu se ne gleda v zobe," je pojasnil Grega Koštomaj, ki je na trenerskem mestu nasledil Petra Pena.

"Ta rezultat je spodbuda za naš celotni smukaški tabor. Spodbudni so bili že treningi in verjamem, da se bodo fantje v soboto, če bodo pogoji dobri, izkazali," je zaključil nekdanji trener Ilke Štuhec.

WENGEN, kombinacija

Končni vrstni red (smuk + slalom):

 1. M. MAYER            AVT    2:32,45 
 2. A. PINTURAULT       FRA      +0,07 
 3. V. MUFFAT-JEANDET   FRA       0,67 
 4. L. MEILLARD         ŠVI       1002 
 5. R. TONETTI          ITA       1,24 
 6. M. ČATER            SLO       1,34 
 7. K. JANSRUD          NOR       1,52 
 8. A. A. KILDE         NOR       1,56 
 9. N. HINTERMANN       ŠVI       1,68 
10. V. KRIECHMAYR       AVT       1,87 
...                                    
21. M. HROBAT           SLO       4,12 
27. K. KOSI             SLO       4,68 
                                       
Odstop: Dressen, Caviezel, Baumann, Mu-
        zanton, Hadalin, Kline.        

Vrstni red po smuku:

 1. M. MAYER            AVT    1:41,40
 2. G. ROULIN           ŠVI      +0,53
 3. D. DANKMAIER        AVT       0,67
 4. D. PARIS            ITA       0,79
 5. N. HINTERMANN       ŠVI       0,80
 6. M. ČATER            SLO       1,05
 7. R. TONETTI          ITA       1,09
 8. V. KRIECHMAYR       AVT       1,10
 9. A. A. KILDE         NOR       1,12
10. M. MUZANTON         FRA       1,20
...                                   
19. A. PINTURAULT       FRA       1,68
27. M. HROBAT           SLO       2,14
30. Š. HADALIN          SLO       2,41
32. K. KOSI             SLO       2,48
33. B. KLINE            SLO       2,63
Odstop: Dressen, Caviezel, Baumann.