Kranjskogorska strmina je letos že gostila Zlato lisico, marca pa bosta na sporedu še tradicionalni tekmi alpskih smučarjev za Pokal Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Kranjskogorska strmina je letos že gostila Zlato lisico, marca pa bosta na sporedu še tradicionalni tekmi alpskih smučarjev za Pokal Vitranc. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Za zadnje točke svetovnega pokala pred finalom sezone se bodo alpski smučarji na svetu merili 9. in 10. marca. Prvi operativec organizacije Srečko Medven je optimističen. "Vremenske razmere niso najugodnejše, imamo pomlad oziroma poletje sredi zime, kar se v vsakem primeru pozna na snežnih zalogah, vendar v tem trenutku situacija še ni zelo kritična," je na novinarski konferenci v Kranjski Gori povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokala Vitranc Medven.

Sneg trenutno samo na tekmovalni progi

"Potrebovali bomo zagotovo nekaj sodelovanja vremena z nizkimi temperaturami, morda tudi s kakšnimi snežnimi padavinami, tako da v tem trenutku gledamo v bistvu v te tri tedne, ki nas čakajo do same tekme, zelo optimistično. V tem trenutku je sneg samo na tekmovalni progi, z osnovo od veleslalomskega starta do cilja. Manjka nam ogrevalna proga, ki je v tem trenutku ni. To bomo reševali pozneje, ko bomo videli, kakšne bodo razmere," je dodal Medven, ki verjame, da bodo zadostili zahtevam Mednarodne smučarske zveze in bodo tekmi v veleslalomu in slalomu potrdili 29. februarja, ko bo snežna kontrola: "Prišli bodo vsi najboljši smučarji v tem trenutku v svetovnem pokalu, ki seveda niso poškodovani."

Glavni slovenski adut bo Žan Kranjec, ki v veleslalomu sodi v sam vrh, slalomska tekma, kjer so Slovenci za zdaj izgubili stik s konkurenco, pa bo v znamenju slovesa zadnjega Slovenca v točkah za svetovni pokal alpskih smučarjev Štefana Hadalina, ki se je odločil za konec tekmovalne poti.

Predvečer Pokala Vitranc, 8. marca, je rezerviran za spominsko revialno tekmo s humanitarnim pridihom, v spomin prezgodaj umrlega slovenskega smučarja in trenerja Draga Grubelnika. V soboto med tekoma bodo v ciljni areni za dobro vzdušje poskrbeli člani ansambla Saša Avsenika, po tekmovanju pa se bo dogajanje preselilo na Trg zmagovalcev v Kranjski Gori, kjer napovedujejo "največji slovenski apre ski", torej zabavo z desetimi nastopajočimi, med njimi bodo Čuki z orkestrom harmonikarjev, Kingston, Natalija Verboten, Špela Grošelj, Miran Rudan … Med vožnjama nedeljskega slaloma pa bo za dobro voljo skrbel Vili Resnik.

Han: Pokal Vitranc združuje Slovence in Slovenke

Pokal Vitranc ima posebno mesto in velik pomen tako v lokalnem kot tudi v nacionalnem okviru in presega zgolj športne razsežnosti. Navzoče na novinarski konferenci sta nagovorila tako minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han kot tudi županja Kranjske Gore Henrika Zupan. "Sem neizmerno počaščen, da sem lahko kot minister del športne ekipe, ker se zavedam, kaj je šport v zgodovini Slovenije naredil za promocijo naše države. Mislim, da je skrajni čas, da politika, država minimalno vrne športu tisto, kar je šport dal za promocijo te prelepe države," je v uvodu dejal minister Han.

Minister se zaveda pomena Pokala Vitranc: "Gre za eno izmed najstarejših tekmovanj v Sloveniji in definitivno Pokal Vitranc združuje in povezuje Slovence in Slovenke. Na Pokal Vitranc moramo biti absolutno ponosni in mislim, da gre za eno izmed treh najprestižnejših dirk v smučanju." Napovedal je razpis, vreden približno 30 milijonov evrov, ki bo namenjen obnovi športne infrastrukture v lokalnih skupnostih.

V smučarskem klubu Kranjska Gora načrtujejo gradnjo objekta, telovadnice v Podkorenu. A je usoda tega objekta odvisna tudi od prihodnosti Pokala Vitranca. Ta ostaja del sporeda, vendar je tekmovalni koledar svetovnega pokala v alpskem smučanju odvisen tudi od volje predsednika mednarodne zveze (FIS) Johana Eliascha, ki je prevzel izključno pristojnost za določanje sporeda tekem za zgolj dve sezoni vnaprej.