Dominik Paris je bil po minuti na progi Kandahar nekaj stotink za Feuzom in Mayerjem, a v zadnji tretjini je Švicarja in Avstrijca prehitel za štiri desetinke. Foto: AP
Dominik Paris je bil po minuti na progi Kandahar nekaj stotink za Feuzom in Mayerjem, a v zadnji tretjini je Švicarja in Avstrijca prehitel za štiri desetinke. Foto: AP
Končni vrstni red:                    
 1. D. PARIS          ITA    1:33,81
 2. B. FEUZ           ŠVI      +0,37
 3. M. MAYER          AVT       0,40
 4. M. FRANZ          AVT       0,42
 5. C. INNERHOFER     ITA       0,72
 6. C. JANKA          ŠVI       1,02
 7. T. GANONG         ZDA       1,10
 8. M. ODERMATT       AVT       1,12
 9. D. HEMETSBERGER   AVT       1,15
10. J. CLAREY         FRA       1,18
11. V. KRIECHMAYR     AVT       1,23
12. D. SCHWAIGER      NEM       1,36
13. K. JANSRUD        NOR       1,42
...
31. M. ČATER          SLO       2,98
41. B. KLINE          SLO       3,76
Odstop: Muzaton, Ferstl, 
Reichelt, Hrobat ...                      

Čater je nastopil s številko 18, a je bil občutno počasnejši od vseh predhodnikov in v cilju z zaostankom +2,98 zasedel zadnje mesto, ki ga je držal vse do številk nad 30. Na koncu je drugič zapored ostal brez točk za svetovni pokal, na 31. mestu je za vsega stotinko zaostal za Italijanom Emanuelom Buzzijem. Boštjan Kline po dobrem začetku sezone prav tako ne najde več stika z vrhom in je bil 41. (+3,76), medtem ko je Miha Hrobat odstopil v srednjem delu proge Kandahar.

"Boštjan in Miha sta imela zaradi vseh prekinitev malo slabše razmere, vidljivost, sneg pa je ob teh temperaturah že spustil. A še vedno to ni bilo neko smučanje, vsaj pri Boštjanu ne. Moram reči, da smo pričakovali več po včerajšnjem spodbudnem zgornjem delu. Martin ni izkoristil dobre številke in vidljivosti, bil je premalo odločen. Prve številke imajo v Garmischu dobro vidljivost, potem pa je za zadnje številke čisto druga tekma, tako da se zgodba iz leta v leto ponavlja," je povedal trener Gregor Koštomaj.

Lani je smuk v Garmischu dobil Nemec Thomas Dressen, ki pa v tej sezoni zaradi okrevanja po poškodbi še ni tekmoval. V četrtek je sicer opravil trening, a je bil danes le predtekmovalec. Foto: EPA
Lani je smuk v Garmischu dobil Nemec Thomas Dressen, ki pa v tej sezoni zaradi okrevanja po poškodbi še ni tekmoval. V četrtek je sicer opravil trening, a je bil danes le predtekmovalec. Foto: EPA

Feuz za tri stotinke pred Mayerjem, a ...
Zaradi toplega vremena in boljše vidljivosti so se najboljši smukači odločili za nizke štartne številke, ki so bile znova v občutni prednosti. Navsezadnje je tudi lani Thomas Dressen slavil s številko ena. Tokrat je smuk odprl olimpijski prvak iz Sočija 2014 Matthias Mayer, čigar čas je za vsega tri stotinke izboljšal nato dvakratni zmagovalec Kitzbühela Beat Feuz.

Paris z najboljšo popotnico na SP
A vodilna smučarja v smukaški razvrstitvi je nato z izjemno natančno vožnjo v zadnje pol minute smuka prehitel prekaljeni Dominik Paris. Za 31-letnika iz Merana je to prva zmaga za svetovni pokal po predbožičnim dvojnim slavjem na smukih v Bormiu 2019. Paris je s 15. smukaško zmago napovedal tudi kandidaturo za naslov svetovnega prvaka na domačem SP-ju v Cortini d'Ampezzo: "Malce sem presenečen, sem pa res napadal in bil na limitu. Vse boljši sem, včerajšnji trening mi je dvignil samozavest. Veliko je bilo treba postoriti, da sem znova na najvišji stopnički zmagovalnega odra."

Smuk zmagovalca Parisa in tri sekunde počasnejšega Čatra

Po grdem padcu konec sezone za Ferstla
Pri številki 24 je na zahtevnem skoku na sredini proge grdo padel Nemec Josef Ferstl, ki je izgubil ravnotežje tik pred skokom, kjer ga je vrglo v ograje. Ferstl se je čez čas postavil na noge in se na koncu kar sam na smučeh spustil v cilj, medtem ko so morali bavarski prireditelji na novo postaviti varnostne ograje, ki so tokrat opravile svoje delo z odliko. Pozneje so podrobni pregledi v bolnišnici pokazali raztrgano mišico ob levem kolku in zlom gležnja, kar pomeni, da je sezona za 32-letnega Nemca že končana.

Grd padec Nemca Ferstla v Garmischu

Pred odhodom v Cortino še Super-G
Alpske smučarje pred začetkom svetovnega prvenstva, kjer se bodo vrata odprla že v ponedeljek, 8. februarja, čaka samo še sobotna tekma v Garmischu: po spremembi programa bo to superveleslalom.


Alpsko smučanje - svetovni pokal: superveleslalom in smuk (M)

SKUPNI VRSTNI RED

Po 26 tekmah (od 37):

  1. A. PINTURAULT     FRA         924
  2. M. SCHWARZ        AVT         666
  3. M. ODERMATT       ŠVI         639
  4. A. A. KILDE       NOR         560
  5. H. KRISTOFFERSEN  NOR         544
  6. L. MEILLARD       ŠVI         526
  7. M. MAYER          AVT         524
  8. F. ZUBČIĆ         HRV         484
  9. B. FEUZ           ŠVI         458
 10. R. ZENHÄUSERN     ŠVI         443
 ...                                  
 38. Ž. KRANJEC        SLO         163
 47. Š. HADALIN        SLO         143
 59. M. ČATER          SLO         112
 99. B. KLINE          SLO          29
103. M. HROBAT         SLO          25

Smuk (6/9):

 1. B. FEUZ           ŠVI           406
 2. M. MAYER          AVT           358
 3. D. PARIS          ITA           288
 4. J. CLAREY         FRA           243
 5. A. A. KILDE       NOR           190
 6. R. BAUMANN        NEM           174
 7. V. KRIECMAYR      AVT           167
 8. O. STRIEDINGER    AVT           155
  . A. SANDER         NEM           155
10. M. FRANZ          AVT           141
...                                    
16. M. ČATER          SLO           111
40. B. KLINE          SLO            17