Žan Kranjec se bo v novo sezono podal z novim trenerjem. Foto: Reuters
Žan Kranjec se bo v novo sezono podal z novim trenerjem. Foto: Reuters

Novi vodja panoge Matjaž Šarabon in nekdanji direktor Elana, ki je na začetku aprila nasledil Miho Verdnika, je na novinarski konferenci pojasnil, da usklajevanje poteka dalj časa, kot je pričakoval. Nobene pogodbe s trenerji tako še niso podpisali, določene pa so že ekipe tekmovalcev, združene v eno za svetovni in evropski pokal, je pojasnil Šarabon.

Pri tem je pomemben tudi podatek, da so alpske reprezentance v preteklosti ustvarile okrog 800.000 evrov obveznosti do SZS-ja, ki jih morajo pokriti v naslednjih treh letih. K izgubi so prispevali tudi odpadli pokal Vitranc in predčasni konci karier nekaterih tekmovalcev.

V moški ekipi za tehnični disciplini so Žan Kranjec, Tijan Marovt, Anže Gartner in Miha Oserban, kandidat za odgovornega trenerja je Miha Verdnik, za trenerja pa Sergej Poljšak. V ekipi za hitri disciplini so Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Rok Ažnoh in Martin Čater. Kandidat za odgovornega trenerja je Aleš Brezavšček, za trenerja Natko Zrnčić Dim.

V ženski ekipi za smuk in superveleslalom je le Ilka Štuhec v tehnični ekipi pa so Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar, Nika Tomšič, Anja Oplotnik in Katarina Šinigoj. Kandidati za trenerje so Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič.

Kranjec z novim trenerjem, a bodo potrebna usklajevanja

Žan Kranjec se je po prejšnji zimi razšel z dolgoletnim trenerjem Klemenom Bergantom, nov trener naj bi bil Verdnik. "Skupaj s Kranjcem smo po razhodu z Bergantom reševali to vprašanje in na koncu našli rešitev, a so ta čas razhajanja še zelo velika in Verdnikova trenutna pričakovanja precej presegajo naše možnosti. A verjamem, da bomo z osnovano in danes predstavljeno ekipo našli skupno pot," je dejal Šarabon.

Tudi Štuhec se je po koncu sezone odločila za korenito spremembo v svoji individualni ekipi, naloge trenerja je prevzel nekdanji tekmovalec Aleš Gorza. Šarabon je dejal, da so po prvih stikih z odvetnikom ekipe ugotovili, da razhajanja še obstajajo in se bo po potrebi znova vključil v dogovore.

Alpski smučarji predstavili reprezentance in finančne okvire delovanja

Massi le član ekipe Andreje Slokar

Z individualno ekipo slovenske alpske smučarke Andreje Slokar je začel sodelovati Andrea Massi, ki je s Tino Maze dosegel zgodovinske slovenske uspehe. "Z Massijem sem se pogovarjal o možnosti sodelovanja tudi na drugih področju, a dogovor ni bil sprejet. Tako on ni del SZS-ja, ampak le član ekipe Andreje Slokar," je pojasnil Šarabon.

Povedal je, da je proračun panoge na ravni lanskega leta. "Skupaj je na voljo 3,3 milijona evrov. Od tega 1,65 milijona evrov za ekipe za svetovni in evropski pokal. Osnovali smo take programe, da bi dosegli cilje v sezoni SP ter naredili temelje za olimpijsko sezono 2025/26," je napovedal Šarabon.

O Lili Lapanja brez komentarja

Dodal je, da skušajo najti rezerve skupaj s trenerji, saj trošenja denarja prek razpoložljivih sredstev ne bo. "Mogoče smo se v zadnjih 10 letih preveč razvadili, zdaj moramo znižati stroške podpornega osebja, ker drugega ne moremo, da bi ohranili obseg programov za tekmovalke in tekmovalce."

Američanka slovenskih korenin Lila Lapanja, za katero je 44 nastopov v svetovnem pokalu in je štirikratna ameriška prvakinja, si želi v novi tekmovalni sezoni smučati za državo svojega očeta, Slovenijo. Do zaključka postopka na Mednarodni smučarski zvezi SZS celotnega procesa ne bo komentiral.