Vrhunec prihajajoče zime bodo februarske olimpijske igre v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com
Vrhunec prihajajoče zime bodo februarske olimpijske igre v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com

Panoga vstopa v popolnoma nove čase. Na alpskem zboru so bili vsi sklepi sprejeti soglasno. "Prihodnost alpskega smučanja je usmerjena. S predsedniki klubov smo v zadnjih dveh mesecih velikokrat sedeli in skušamo vse naše načrte uskladiti s posameznimi klubi. Vemo, da v Sloveniji ni več veliko klubov, ki se ukvarjajo z razvojem smučarjev od začetkov do resnega nadaljevanja na tekmovanjih. Takšnih klubov je v Sloveniji sedem in z vsemi sedmimi smo zelo povezani in skušamo najti najboljše načine, da bi število tekmovalcev v prihodnje raslo in ne padalo," je po koncu seje dejal predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik, ki je še enkrat poudaril, da je panoga finančno in strokovno stabilna.

Finančni načrt panoge je postavljen na višini med 3,3 in 3,5 milijona evrov. Od tega bodo 1,1 milijona namenili vsem moškim ekipam, vsem ženskim pa 900.000 evrov. Več kot lani bodo vložili tudi v pogon mladincev.

Največja novost zadeva žensko A-ekipo za tehnični disciplini. Ženska ekipa za svetovni pokal za slalom in veleslalom bo ena. V ženski tehnični ekipi je glavni trener Sergej Poljšak, ki bo zadolžen za Ano Bucik in Tino Robnik, potem se je ekipi pridružil Italijan Livio Magoni, nekdanji trener dveh šampionk Tine Maze in Slovakinje Petre Vlhove, ki bo zadolžen za Meto Hrovat, ter trener Boštjan Božič, ki bo zadolžen za Andrejo Slokar.

Ilka Štuhec bo še naprej delovala s svojo ekipo, Klemen Bergant bo še naprej zadolžen za najboljšega veleslalomista Žana Kranjca in slalomista Štefana Hadalina, Grega Koštomaj pa bo še naprej odgovorni trener moških smukačev. Ekipi, v kateri so Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat, povratnik po poškodbi Klemen Kosi, se bo pridružil Nejc Naraločnik.