Andreja Slokar se lahko pohvali z dvema zmagama v svetovnem pokalu. Foto: Reuters
Andreja Slokar se lahko pohvali z dvema zmagama v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

Slokar, ki je v sezoni 2021/22 navdušila z dvema zmagama v svetovnem pokalu, je po poškodbi kolena na oktobrskih pripravah na ledeniku Schnalstal ostala brez celotne sezone in nastopa na svetovnem prvenstvu v Meribelu, na katerem je imela velika pričakovanja v slalomu, veleslalomu in paralelnem veleslalomu. "Njeno okrevanje poteka normalno, v torek je imela manjši poseg na desnem gležnju, ko so ji odstranili burzo. Na sneg bo šla, kot je bilo načrtovano, konec meseca maja. Trenutno je v Italiji na krajšem oddihu," je za STA sporočila Špela Pretnar, predstavnica 25-letne Ajdovke.

Tina Robnik že opravila dve operaciji

Sredi postopka rehabilitacije po poškodbi je druga poškodovanka Tina Robnik, ki se je na začetku februarja huje poškodovala med pripravami v Kranjski Gori. Za 31-letno veleslalomistko sta dve operaciji desne noge. Med prvim posegom so ji naravnali golenico in fiksirali koleno z zunanjim fiksatorjem. Robnik si je lani septembra ob padcu na treningu v Saas Feeju poškodovala isto desno koleno in izpahnila ramo. Nato se je vrnila na tekmovalne proge in osvojila dve točki z 29. mestom na drugem veleslalomu v Kranjski Gori. A jo je nova poškodba znova oddaljila od tekmovanj.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Meribelu bi morala Slovenijo zastopati v veleslalomu ter na ekipni in posamični paralelni tekmi. Teden po prvi operaciji je sledila nova: "Ko se je koleno umirilo, so lahko odprli koleno in na njem opravili poseg, ko so mi z vijaki ploščico fiksirali na kost." Kot je pojasnila, poškodovanih križnih vezi takrat niso mogli operirati: "Kost je bila zlomljena, vezi pa mi bodo lahko fiksirali na kost šele, ko se bo zacelila kost, približno šest mesecev po operaciji."

Na nogo še ne sme stopati

Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je posegla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta. Foto: EPA
Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je posegla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta. Foto: EPA

Operacija križnih kolenskih vezi jo čaka sredi avgusta, ko ji bodo pobrali ven tudi ploščice in vijake. "Trenutno sem še na berglah. Ko bo minilo osem tednov od druge operacije, bom lahko začela postopno rahlo obremenjevati nogo in stopati nanjo. Trenutno lahko nogo samo polagam na tla, ne smem pa še nanjo stopati. Bilo je kar hudo. Šlo je za tako hud izpah, da je bila velika sreča v nesreči, da se niso poškodovali živci in žile, ker potem bi lahko bile posledice veliko hujše," je dejala.

"Sem doma, bolečine so še prisotne, predvsem ponoči, čez dan pa je že kar v redu, poškodbo čutim pri vajah, ki jih lahko delam, in po terapijah kot 'reakcijo'," je okrevanje opisala Robnik. Smučarka si je zlomila isto nogo, ki jo je že zlomila štiri mesece pred tem: "Kost, ki sem jo takrat zlomila, je ostala cela. Mi je res grdo zasukalo nogo, tudi če ne bi imela že takrat poškodovanega kolena, bi se mi ob takem padcu isto zgodilo. Poškodba bi bila lahko še hujša, če bi bila slabo fizično pripravljena, tako da so bili zdravniki pozitivno presenečeni, ker ni bilo še hujše, ampak vseeno je poškodba kar zalogaj."