Lara Gut je po sedmih veleslalomih sezone vodilna v seštevku discipline. V boju za veliki kristalni globus Švicarka zaostaja le za Mikaelo Shiffrin, in sicer za manj kot 200 točk. Foto: EPA
Lara Gut je po sedmih veleslalomih sezone vodilna v seštevku discipline. V boju za veliki kristalni globus Švicarka zaostaja le za Mikaelo Shiffrin, in sicer za manj kot 200 točk. Foto: EPA

Na zadnjem veleslalomu v Jasni je blestela Sara Hector in kar za poldrugo sekundo premagala Mikaelo Shriffrin, ki zaradi padca v Cortini v torek ne bo nastopila. Švedinja ima že zmago na Kronplatzu (2022), prav tako Federica Brignone, ki je dobila uvodno tekmo na tem prizorišču leta 2017.

Proga je zelo zahtevna, strma, največji naklon preseže 60 odstotkov. Presenečenja so malo verjetna. Najboljša slovenska uvrstitev je peto mesto Mete Hrovat leta 2021. Leto pozneje je bila Ana Bucik deveta. Lani sta bili na progi Erta dve veleslalomski tekmi, obakrat je zmagala Mikaela Shifrin.

Po 11. mestu Ane Bucik na prvem veleslalomu sezone v Söldnu se Slovenke v nadaljevanju sezone niso več uvrstile med prvo petnajsterico, kar bi moral biti jutri cilj za Ano Bucik in Nejo Dvornik, ki bosta edini slovenski predstavnici. Andreja Slokar ne bo nastopila, potem ko je bila v tej sezoni na vseh veleslalomskih tekmah daleč od uvrstitve v finale.

Tekma se bo začela ob 10.30, odprla jo bo Ragnhild Mowinckel, ki se je v soboto veselila svoje prve zmage v smuku. Bucik ima številko 19, Dvornik 38.

Finale bo ob 13.30.

Startna lista:
 1  R. MOWINCKEL      NOR 
 2  M. BASSINO        ITA 
 3  S. HECTOR         ŠVE 
 4  F. BRIGNONE       ITA 
 5  L. GUT-BEHRAMI    ŠVI 
 6  A. ROBINSON       NZL 
 7  T. L. STJERNESUND NOR 
 8  M. F. HOLTMANN    NOR 
 9  C. DIREZ          FRA 
10  K. LIENSBERGER    AVT 
11  P. MOLTZAN        ZDA 
12  M. GASIENICA-D.   POL 
13  F. GRITSCH        AVT 
14  S. GOGGIA         ITA 
15  Z. LJUTIĆ         HRV 
...
19  A. BUCIK          SLO 
38  N. DVORNIK        SLO