Ilka Štuhec je na torkovem treningu dosegla drugi najhitrejši čas. Foto: AP
Ilka Štuhec je na torkovem treningu dosegla drugi najhitrejši čas. Foto: AP

Mariborčanka, ki je na tem prizorišču že dvakrat v svoji karieri zmagala, je zadnji del priprav opravila v Copper Mountainu, na prvem treningu v Lake Louisu pa je dosegla drugi čas.

Pogled na letošnjo sezono ni bistveno drugačen od preteklih. Na vsako tekmo gledam kot na posebno poglavje. Vrhunec sezone so seveda olimpijske igre, a do tja je še dolga pot. Vsaka tekma je pomembna in je treba pokazati najboljšo formo. Veliko deklet smuča zelo dobro, konkurenca je velika in preprosto ni prostora za napake. Priprave so potekale po ustaljenem ritmu. Zdaj se moram umiriti in iztisniti iz sebe največ.

Ilka Štuhec

"Vedno se je lepo vrniti v Lake Louise. Na ta kraj me vežejo posebni spomini – tu sem dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, narava je čudovita in ni razloga, zakaj se ne bi veselila začetka sezone v Kanadi," je dejala Štuhec po nekaj dneh, preživetih na prizorišču prve tekme v hitrih disciplinah.

Morajo trenirati tudi v zahtevnih razmerah
Sklepni del priprav je z ekipo opravila v raju za smučarje v hitrih disciplinah – Copper Mountainu v Združenih državah Amerike. Zadnji večtedenski sklop priprav, ko ekipa spi na kar 3000 metrih nadmorske višine, je zahteven za telo in predstavlja pravi preizkus pred začetkom sezone. Letošnji obisk je minil v spremenljivih razmerah za smučanje, a kot poudarjajo v taboru slovenske smučarke, je to tisto, kar trenutno potrebuje tekmovalka. "Smučanje v zahtevnih razmerah je tisto, kar sem med drugim potrebovala, da sem dobro pripravljena na sezono. Stvari se hitro spreminjajo, moramo trenirati tudi v zahtevnih razmerah. Letos smo imeli skozi pripravljalno obdobje različne razmere in lahko rečem, da je tudi kamp v Copper Mountainu zelo dobro uspel," je poudarila slovenska smučarka.

V torek dosegla drugi čas
V Lake Louisu se bodo, kot kaže, organizatorji znova borili z vremenom. Torkov prvi smukaški trening je bil izveden, Ilka pa je s štartno številko 1 nastopila zelo spodbudno in dosegla drugi čas treninga. Zaostala je le za Italijanko Goggio. "Iskreno, med vožnjo na progi nisem imela najboljšega občutka. Po progi se je zamenjalo kar nekaj vrst snega, razmere so bile zelo zahtevne, tudi lovljenje idealne linije ni bilo ravno najboljše. A na koncu sem bila kljub temu hitra in to je dober znak. Pravi preizkus prihaja na tekmah konec tedna, zato skušam s treninga vzeti pozitivne stvari in na njih graditi," je svoj nastop na prvem treningu pokomentirala dvakratna svetovna prvakinja v smuku.

V letih 2017 in 2019 je v prestižnem smuku postala svetovna prvakinja.  Foto: Reuters
V letih 2017 in 2019 je v prestižnem smuku postala svetovna prvakinja. Foto: Reuters

Odpoved srednega treninga
Sredni trening je zaradi slabega vremena odpovedan, četrtkov pa je zaradi napovedanega obilnega sneženja tudi pod velikim vprašajem. "Upam, da bodo snežne razmere in vreme boljši, kot so bili na prvem treningu in danes, ko je trening celo odpadel," je poudarila Štajerka, ki je kot izkušena tekmovalka tovrstnih sprememb in vremenskih težav vajena. Tekme v Kanadi so na sporedu v petek, soboto in nedeljo, organizatorji in tekmovalci pa upajo, da bo vreme vendarle sodelovalo bolj kot pretekli konec tedna v moški konkurenci.

Olimpijske igre so vrhunec sezone
Letošnja sezona vključuje veliko standardnih postojank za karavano svetovnega pokala, ki bo februarja naredila prostor zimskim olimpijskim igram na Kitajskem. "Pogled na letošnjo sezono ni bistveno drugačen od preteklih. Na vsako tekmo gledam kot na posebno poglavje. Vrhunec sezone so seveda olimpijske igre, a do tja je še dolga pot. Vsaka tekma je pomembna in je treba pokazati najboljšo formo. Veliko deklet smuča zelo dobro, konkurenca je velika in preprosto ni prostora za napake. Priprave so potekale po ustaljenem ritmu. Zdaj se moram umiriti in iztisniti iz sebe največ," je še povedala Štuhec.

Prvi smuk v letošnji sezoni je na sporedu v nedeljo ob 20.30.