Žan Kranjec je bil počasnejši od Stefana Brennsteinerja. Foto: EPA
Žan Kranjec je bil počasnejši od Stefana Brennsteinerja. Foto: EPA
Četrtfinalni dvoboj Avstrije in Slovenije

Švica je slavila presenetljivo, saj je nastopila z zelo mlado četverico, od katere še nihče ni stal na odru za zmagovalce tekem svetovnega pokala. Izkazali so se Delaphine Darbellay, Andrea Ellenberger, Livio Simonet in Fadri Janutin. Najprej so premagali Kanado, ko so bili boljši v vseh parih, s 3:1 so bili boljši v polfinalu od Nemčije, aktualnih olimpijskih podprvakov, v finalu pa z istim rezultatom še od Avstrijcev, sicer vodilnih v pokalu narodov. Dvoboj za tretje mesto so proti Norveški dobili Norvežani.

Kranjec se želi vrniti med najboljšo veleslalomsko sedmerico

Na startu je bilo le osem ekip, Slovenija, ki je nastopila v postavi Andreja Slokar, Tina Robnik, Žan Kranjec in Martin Čater, pa se je pomerila z olimpijskimi prvaki. Avstrija je bila v četrtfinalu boljša že v Pekingu, kjer je slovenski kvartet sicer dobil dvoboj osmine finala s Kanado.

V Meribelu je v prvem dvoboju Slokar za deset stotink premagala Ricardo Haaser. Sledil je obračun Kranjca in Stefana Brennsteinerja, ki je olimpijskega podprvaka v veleslalomu prehitel za 16 stotink. Robnik je Sloveniji priborila drugo točko, ko je bila osem stotink hitrejša od Katharine Truppe, toda Čater ni bil kos (+0,69) Patricku Feursteinu in Avstrija je zaradi najboljšega časa napredovala med štiri, Slovenija pa je tako zasedla šesto mesto.

Finale ekipne tekme v Meribelu

"Malo nam je zmanjkalo, meni je žal malce zmanjkalo, da bi zmagal v paru. Zdaj je fokus že na jutrišnji tekmi. Današnja tekma s terenom nima kaj dosti povezav in bomo jutri videli, kako bo. Po Kranjski Gori smo tukaj trenirali dva dni v Curchevelu. Imeli smo povsem spomladanske razmere in nekaj takega se pričakuje tudi jutri," je dejal Kranjec, Slokar pa dodala: "Odlično, da smo preizkusili teren, kjer bo jutri potekal slalom. Vesela sem, da sem spoznala teren in podlago. Mislim, da bo nekaj podobnega tudi jutri."

Na sporedu finala sezone svetovnega pokala 2021/22 v Franciji sta še dva tekmovalna dneva. V soboto bo moški veleslalom s Kranjcem in ženski slalom s Slokar in Ano Bucik, ki bo v nedeljo smučala tudi v veleslalomu. Moški slalom bo brez slovenske udeležbe.


Finale:
Avstrija – ŠVICA 1:3

Za tretje mesto:
Norveška – NEMČIJA 1:3


Polfinale:
AVSTRIJA – Norveška 3:1

Nemčija – ŠVICA 1:3


Četrtfinale:
AVSTRIJA – Slovenija 2:2
Haaser – Slokar -0,10
Brennsteiner – Kranjec +0,16
Truppe – Robnik -0,08
Feurstein – Čater +0,69

Francija – NORVEŠKA 2:2

Italija – NEMČIJA 1:3

Kanada – ŠVICA 0:4