Lani je bilo na ledeniku Rettenbach ob smučišču vsaj nekaj snega, letos ga še ni, morda pa zapade do konca tedna, da bo kulisa res bolj zimska. Foto: EPA
Lani je bilo na ledeniku Rettenbach ob smučišču vsaj nekaj snega, letos ga še ni, morda pa zapade do konca tedna, da bo kulisa res bolj zimska. Foto: EPA

Avstrijska ministrica za okolje iz vrst Zelenih Leonore Gewessler je za avstrijske medije povedala, da bo treba razmisliti o koncu tekmovanj v Söldnu v mesecu oktobru. V Alpah so podnebne spremembe še posebej očitne, zato se ji zdi nerazumljivo, zakaj je treba sezono začeti že zdaj oziroma zakaj je treba v teh razmerah, ko preživljamo najtoplejši oktober v zgodovini, tekmovati na zadnjih ostankih ledenika.

Ledenik Rettenbach bo ta konec tedna praznoval že 30. obletnico prirejanja uvodnih tekem svetovnega pokala. A če je bilo nekoč zajamčeno, da bo tam konec oktobra dovolj snega, je zaradi podnebnih sprememb zdaj drugače. Mednarodna smučarska zveza je sicer prizorišču pred dnevi prižgala zeleno luč za izvedbo tekmovanja, saj je na progi dovolj snega, pogled okrog pa razkriva gole skale oziroma zelene travnate površine. Če z 22 snežnimi topovi ne bi izdelovali tehničnega snega, tekme ne bi bilo.

Tudi največje smučarske zvezdnice, predvsem Mikaela Shiffrin in Lara Gut - Behrami, pozivajo, da bo treba v prihodnje razmisliti, kdaj začeti sezono svetovnega pokala.

Sobotni ženski veleslalom se bo začel ob 10. uri, finale bo ob 13.00 s prenosom na TV Slovenija 2, kjer si boste v nedeljo lahko ogledali še moški veleslalom.

Medtem je vse bolj jasno, da novembrske smukaške premiere pod Matterhornom tudi letos ne bo. Vreme je pretoplo, lokalna skupnost pa zbira podpise proti Mednarodni smučarski zvezi, saj se ne strinjajo z gradbenimi deli, ki so nujna za ureditev proge na ledeniku Theodul. Moški smuk za svetovni pokal Zermatt-Cervinia bi moral biti med 8. in 12. novembrom, žensko tekmovanje v smuku na istem prizorišču pa med 15. in 19. novembrom.