Zlata lisica bo petič zapored v Kranjski Gori, tokrat prvič v organizaciji Smučarske zveze Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Zlata lisica bo petič zapored v Kranjski Gori, tokrat prvič v organizaciji Smučarske zveze Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

V Smučarski zvezi Slovenije, ki je od smučarskega kluba Branik Maribor v celoti prevzela organizacijo Zlate lisice, upajo, da bo vreme sodelovalo in da bo na začetku januarja poskrbelo za pravo zimsko pravljico. "Temperature so se na srečo v zadnjih desetih dnevih kljub vsemu spustile toliko pod ledišče, da je bila mogoča priprava tehničnega oziroma kompaktnega snega na samem poligonu v Podkorenu," je dejal novi generalni sekretar Zlate lisice Tomaž Šušteršič.

"Za zdaj nam žal naravne padavine, ki so bile napovedane bolj izdatno, kot se je kasneje izkazalo, niso prav veliko pomagale. Če bi bilo kakšen centimeter snega več, bi seveda bili toliko bolj hvaležni," je dodal.

"A ocena je, da je vendarle bolje, da je osnova pripravljena iz kompaktnega snega. Tvorba kristalov pri tem snegu je drugačna, takšen sneg je bistveno bolj odporen tudi na vse vremenske nevšečnosti, ki lahko sledijo, bodisi da bi začel vmes padati dež bodisi da bi prišlo do odjuge," je dejal Šušteršič, ki upa, da bodo zimske temperature s hladnimi nočmi vztrajale do januarja. Vremenska napoved je ugodna.

Snežna kontrola 27. decembra

Za organizatorje smučarskih tekmovanj na prostem je najtežje pričakovan trenutek, ko snežni kontrolor prižge zeleno luč. Mariborskim organizatorjem zaradi zelenih zim v zadnjih letih zelena luč ni zasvetila, kar je bil tudi glavni razlog, da je Zlata lisica zapustila svoj pohorski brlog. Pregled proge bo 27. decembra. Stanje snežne podlage bo preveril Slovenec Janez Hladnik kot predstavnik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis).

"Preveril bo tudi stanje drugih logističnih rešitev, tako električnih kot tudi priklopov za optične povezave, temu se daje vedno večji poudarek, predvsem zaradi tega, da se zagotovi nemoten in čim kakovostnejši televizijski prenos. Verjamem, da bodo marljivi kranjskogorski delavci teren pripravili do takšne mere, da bo snežna kontrola pomenila še eno kljukico v načrtu priprav tega tekmovanja in da se potem do novega leta dodajo še določene dodatne podrobnosti na tekmovalni progi, potem pa takoj po novem letu samo še dokončanje prizorišča in izvedba tekmovanja," je napovedal Šušteršič.

Ključno je, da je Zlata lisica ostala v Sloveniji

Mariborski klub je v zadnjih letih prevzel organizacijo tekmovanja tudi, ko je bilo to v Kranjski Gori. S 60. jubilejno Zlato lisico se je to spremenilo. Iz kluba ASK Branik Maribor so Smučarsko zvezo Slovenije obvestili, da za njih prirejanje tekem v Kranjski Gori ni finančno vzdržno.

"Odločili smo se, da bomo tekmo organizirali in izvedli pod okriljem SZS-ja, pri čemer pa bomo najeli lokalnega organizatorja iz Kranjske Gore, ki bo poskrbel za tekmovalni del oziroma pripravo smučarske proge, terena in izvedbo športnega dela tekmovanja. Za vse ostalo, kar se nanaša na medije, obiskovalce, logistiko samega tekmovanja, pa bo poskrbela ekipa, ki sicer tradicionalno skrbi za planiška tekmovanja v smučarskih skokih in poletih," je pojasnil Šušteršič.
"V tem trenutku je ključno, da ostane tekmovanje doma, v Sloveniji. To je tudi geslo tekmovanja: Doma, v Sloveniji," je poudaril Šušteršič.

V Kranjski Gori do sezone 2025/2026

"Njihov pogoj je bil, da je tekma na tistem prizorišču, ki se napove in kjer je tudi večje jamstvo zadovoljive snežne podlage in se bo tekmovanje lahko izpeljalo. V soglasju z mednarodno zvezo smo se dogovorili, da bo to tekmovanje do vključno sezone 2025/26 imelo domovanje v Kranjski Gori."

"Smučarska zveza s tem ni prevzela le pravic, temveč tudi vse obveznosti. S plačilom oziroma najemom blagovne znamke Zlata lisica in plačilom nadomestila mariborskemu klubu pa smo zagotovili, da bo jubilejna 60. izvedba tega tekmovanja še vedno potekala pod imenom Zlata lisica, mariborskemu klubu pa smo v zameno zagotovili del sredstev, iz katerega bo lahko poskrbel za svoje redne programe."

Neugoden termin, dobra gledanost

Veliko možnosti za izbiro termina tekmovanja niso imeli. "Gre za preliminarne koledarje, kar pomeni, da se tekmovanja potrjujejo vsako leto sproti, in v tem okvirju nam je bil kot termin ponujen prvi januarski konec tedna. Gre sicer za termin, ki je zaradi turističnega obiska v Kranjski Gori dokaj neugoden, kajti namestitvene kapacitete so res polno zasedene, zato pa je toliko pomembnejši zaradi televizijskih gledalcev in televizijske gledanosti. Kar posebej šteje pri pokroviteljih, sponzorjih takšnih dogodkov, saj dosegamo res fantastično gledanost, številke gredo v več deset milijonov."

Proračun dober milijon evrov

Šušteršič upa, da bodo lahko Zlato lisico izpeljali s proračunom v višini dobrega milijona evrov. "V tem trenutku se predvsem trudimo, da bi Zlato lisico izpeljali s pozitivno ničlo," je še dodal.

Za pripravo tekmovalne proge bodo poskrbeli izkušeni delavci lokalnega kluba ASK Kranjska Gora v sodelovanju z RTC žičnice Kranjska Gora, ki pripravljajo tudi moški Pokal Vitranc. Vodja tekmovanja bo Janez Slivnik, ki sicer opravlja naloge vodje slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc.