Žan Kranjec je bil lani v Söldnu odličen tretji. Foto: EPA
Žan Kranjec je bil lani v Söldnu odličen tretji. Foto: EPA

Koledar bo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) potrjevalo prihodnji teden. Zaradi novega koronavirusa je odpadla severnoameriška turneja belega cirkusa. Vrhunec sezone bo februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo od 8. do 21. februarja, sezona pa se bo sklenila s finalom svetovnega pokala od 17. do 21. marca v Lenzerheideju.

V Söldnu šest Slovencev

Na ledeniku Rettenbach se bodo na uvodnem veleslalomu sezone 17. oktobra, en teden prej kot običajno, najprej pomerile alpske smučarke, nato pa bo 18. oktobra sledila še moška veleslalomska preizkušnja. Na startu ledeniške uverture bo šest Slovencev: Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Štefan Hadalin in Žan Kranjec, ki je lani nad Söldnom skočil na tretje mesto.

Po Söldnu bo sledil skoraj enomesečni premor, ko se bo karavana, 13. in 14. novembra, ustavila znova v Avstriji (Lech/Zürs) na nočnem paralelnem veleslalomu. Nato se bodo poti žensk in moških razšle. Alpske smučarke čaka še novembra v Leviju na Finskem dvojni slalomski spored, medtem ko se bodo alpski smučarji decembra za dalj časa zadržali v Savojskih Alpah v Val d'Iseru na dveh veleslalomih in na smuku in superveleslalomu.

Z izjemo olimpijske generalke vse tekme v Evropi

Razen poti alpskih smučark v Jančing na Kitajskem, kjer bo ženska generalka v hitrih disciplinah za olimpijske igre, ki bodo leta 2022 na Kitajskem, ni načrtovanih poti na druge celine. Na sporedu sta tudi, kot je bilo predvideno že sprva, slovenski postaji Zlata lisica v Mariboru z ženskima veleslalomoma 16. in 17. januarja, ter pokal Vitranc v Kranjski Gori z moškima veleslalomom in slalomom 13. in 14. marca.

Alpski smučarji imajo na provizoričnem sporedu 39 preizkušenj, alpske smučarke 35. V svetovnem pokalu ni nobene preizkušnje v alpski kombinaciji, edina tekma v tej disciplini bo na svetovnem prvenstvu. Na koledarju alpskih smučark je osem smukov, sedem superveleslalomov, devet veleslalomov, devet slalomov in dve paralelni tekmi. Moški imajo devet smukov, sedem superveleslalomov, deset veleslalomov, 11 slalomov in dve paralelni tekmi.

SP leta 2025 v Saalbachu, nordijci v Trondheimu

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bo leta 2025 v Saalbachu, so sporočili iz FIS-a. Avstrijsko zimskošportno središče je z 12 glasovi ugnalo Crans Montano in Garmisch-Partenkirchen, ki sta prejela po en glas. Saalbach je SP v alpskem smučanju nazadnje gostil leta 1991, ko je srebrno kolajno za takrat še Jugoslavijo v slalomu osvojila Nataša Bokal.

Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah bo leta 2025 gostil Trondheim na Norveškem, ki je bil edini kandidat. Tam je bil SP že leta 1997. Naslednje prvenstvo bo februarja in marca prihodnje leto v Oberstdorfu, leta 2023 pa ga bo gostila Planica. Najboljši alpski smučarji se bodo zbrali v Cortini d'Ampezzo (2021) ter Courchevelu in Meribelu (2023).