Alexis Pinturault je bil v kvalifikacijah drugi (tri stotinke za Luitzom), v izločilnih bojih pa ni poznal poraza in je že v šesti različni disciplini premagal vso konkurenco (slalom, veleslalom, superveleslalom, kombinacija, mestna tekma, paralelna tekma). Foto: EPA
Alexis Pinturault je bil v kvalifikacijah drugi (tri stotinke za Luitzom), v izločilnih bojih pa ni poznal poraza in je že v šesti različni disciplini premagal vso konkurenco (slalom, veleslalom, superveleslalom, kombinacija, mestna tekma, paralelna tekma). Foto: EPA

Nobeden od trojice Slovencev se v dopoldanskih kvalifikacijah ni prebil v izločilne boje. Štefan Hadalin je na 17. mestu za vsega šest stotink zgrešil elitni del tekme, a vseeno – osvojil je 14 točk svetovnega pokala. Najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec, ki mu paralelne tekme (enostavna postavitev, majhne razdalje med vratci) ne ustrezajo, je s 17 stotink slabšim časom od Hadalina zasedel 25. mesto. Martin Čater je bil 57. Tudi zmagovalec letošnjega Söldna Lucas Braathen je obtičal v kvalifikacijah (18.).

Svetovni pokal skupno (2/38): 
 1. A. PINTURAULT   FRA  150
 2. H. KRISTOFFERSEN NOR  125
 3. L. BRAATHEN    NOR  113
 4. G. CAVIEZEL    ŠVI  100
 5. M. ODERMATT    ŠVI  80
 6. A. SCHMID     NEM  76
 7. S. LUITZ     NEM  54
 8. A. PERTL     AVT  50
 9. F. ZUBČIĆ     HRV  48
10. T. FAVROT     FRA  45
 . S. BISSIG     ŠVI  45
 . L. MEILLARD    ŠVI  45
...              
13. Ž. KRANJEC    SLO  42
...              
26. Š. HADALIN    SLO  14

Zelo izenačen finale
V večernem delu sta na dobro pripravljenem terenu največ pokazala Pinturault in Henrik Kristoffersen, ki je v četrtfinalu izločil zmagovalca kvalifikacij Stefana Luitza. Prvi del sanjskega finala je Pinturault na modri progi dobil za 16 stotink, na rdeči progi pa je izgubil le pet stotink, tako da je za 11 stotink prehitel velikega tekmeca in slavil 30. zmago v karieri na tekmah svetovnega pokala.

Bissig do prvih točk v karieri
Alexander Schmid je bil tako kot na februarski paralelni tekmi v Chamonixu tretji, potem ko je v malem finalu premagal Avstrijca Adriana Pertla. Presenetil je Švicar Semyel Bissig, ki je s petim mestom prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala.

Kranjec: Nisem uspel najti nečesa več za višja mesta.
"Sigurno sem si želel boljši rezultat, vendar je v paralelni disciplini neka specifika, vsaka malenkost mora biti na vrhunski ravni. Enostavno nisem mogel najti nekaj več, da bi se lahko boril za višja mesta, ampak moram dati glavo gor, že čez teden dni nas čaka veleslalom in treba se je čim bolje pripraviti,"
je dejal Kranjec, ki je uvodni veleslalom sezone v Söldnu končal na sedmem mestu. Februarja pa se je v paralelnem veleslalomu prvič boril v četrtfinalu.

Lech: Pinturault na koncu 11 stotink hitrejši od Kristoffersena

Hadalin: Korak je pozitiven in gremo dalje.
Hadalin na 17. mesto gleda kot na soliden rezultat: "Žal se za večerne finalne boje ni izšlo, kljub vsemu sem dobil dobre občutke in lahko grem optimistično v sezono. S prikazanim sem zadovoljen, mi je pa žal za tisto nekaj več, kar bi pomenilo večerne nastope. Korak je pozitiven in gremo dalje."

Čater: Led je prebit.
Čater pa se je veselil zanj začetka tekmovalne sezone: "Poskušal sem se preizkusiti v paralelni preizkušnji, vendar pa bo treba še veliko treninga. Je pa za mano prva tekma, s katero sem spet dobil malo tistih tekmovalnih občutkov, ko se začne v trebuhu dogajati, in led je prebit."

Naslednji moški tekmi (dva klasična veleslaloma) bosta 5. in 6. decembra v Santa Caterini v Italiji.

Finale:
PINTURAULT (FRA/2) - KRISTOFFERSEN (NOR/8) 0,11

Za 3. mesto:
SCHMID (NEM/3) - PERTL (AVT/4)

Za 5. mesto:
BISSIG (ŠVI/7) - CAVIEZEL (ŠVI/12)

Za 7. mesto:
LUITZ (NEM) - HIRSCHBÜHL (AVT/11)

Polfinale:
KRISTOFFERSEN (NOR/8)
- PERTL (AVT/4) +0,26
PINTURAULT (FRA/2) - SCHMID (NEM/3) odstop

Četrtfinale:
LUITZ (NEM/1) - KRISTOFFERSEN (NOR/8)
PERTL (AVT/4) - CAVIEZEL (ŠVI/12)
SCHMID (NEM/3) - HIRSCHBÜHL (AVT/11)
PINTURAULT (FRA/2) - BISSIG (ŠVI/7)

Osmina finala:
LUITZ (NEM/1) - FAIVRE (FRA/16)
KRISTOFFERSEN (NOR/8) - ZUBĆIĆ (HRV/9)
FAVROT (FRA/5) - CAVIEZEL (ŠVI/12)
PERTL (AVT/4) - MCGRATH (NOR/13)
SCHMID (NEM/3) - HAUGEN (NOR/14)
KILDE (NOR/6) - HIRSCHBÜHL (AVT/11)
BISSIG (ŠVI/7) - READ (KAN/10)
PINTURAULT (FRA/2) - RASCHNER (AVT/15)

Na moških paralelnih veleslalomih so do zdaj zmage slavili Kjetil Jansrud (2015), Cyprien Sarrazin (2016), Matts Olsson (2017), Marcel Hirscher (2018), Rasmus Windingstad (2019) in Loic Meillard (2020).