27-letni Žan Kranjec, ki prihaja iz Bukovice pri Vodicah, je prejšnja dva veleslaloma v Adelbodnu končal na 5. mestu, tokrat pa je stopil na najvišjo stopničko. Kranjec se je po veleslalomu v Saalbach-Hinterglemmu decembra 2018 veselil druge zmage v karieri. V svetovnem pokalu ima še štiri tretja mesta. Na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu je bil četrti, lani na svetovnem prvenstvu v Areju pa peti. Foto: Reuters
27-letni Žan Kranjec, ki prihaja iz Bukovice pri Vodicah, je prejšnja dva veleslaloma v Adelbodnu končal na 5. mestu, tokrat pa je stopil na najvišjo stopničko. Kranjec se je po veleslalomu v Saalbach-Hinterglemmu decembra 2018 veselil druge zmage v karieri. V svetovnem pokalu ima še štiri tretja mesta. Na olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu je bil četrti, lani na svetovnem prvenstvu v Areju pa peti. Foto: Reuters
Končni vrstni red:          
 1. Ž. KRANJEC     SLO  2:27,90
 2. F. ZUBČIĆ      HRV   +0,29
 3. H. KRISTOFFERSEN  NOR    0,64
 . V. MUFFAT-JEANDET  FRA  isti čas
 5. A.-A. KILDE     NOR    0,66
 6. R. LEITINGER    AVT    0,91
 7. T. LIGETY      ZDA    0,95
 8. M. FAIVRE      FRA    1,01
 9. F.-W. SOLHEIM    NOR    1,19
10. A. PINTURAULT    FRA    1,21
...                  
                   
Odstop: Sarrazin, Mölgg, Favrot, De  
    Aliprandini          

27-letni smučar iz Bukovice pri Vodicah je imel v finalu pred tedaj vodilnim Hrvatom Filipom Zubčićem zgolj dve stotinki sekunde naskoka, a je hitro smuknil v prednost in jo kljub napaki v srednjem delu proge zadržal do konca.

Najboljši veleslalomisti v Adelbodnu (z leve proti desni): Filip Zubčić, Žan Kranjec, Victor Muffat-Jeandet in Henrik Kristoffersen. Foto: Reuters
Najboljši veleslalomisti v Adelbodnu (z leve proti desni): Filip Zubčić, Žan Kranjec, Victor Muffat-Jeandet in Henrik Kristoffersen. Foto: Reuters

Toda na končno odločitev je moral še malce počakati, saj je bilo na štartu še pet tekmovalcev. Mathieu Faivre je zaostal za dobro sekundo, Kanadčanu Ericu Readu se je nastop popolnoma ponesrečil in je ciljno črto prečkal na predzadnjem, 23., mestu. Ko je zaostal tudi domačin Loic Meillard, se je Kranjec že veselil uvrstitve na stopničke.

Po prvi vožnji:            
 1 L. DE ALIPRANDINI  ITA  1:12,25
 2. G. BORSOTTI     ITA   +0,04
 3. L. MEILLARD     ŠVI    0,11
 4. E. READ       KAN    0,13
 . M. FAIVRE      FRA    0,13
 6. Ž. KRANJEC     SLO    0,24
 7. F. ZUBČIĆ      HRV    0,26
 8. A. SCHMID      NEM    0,38
 9 L. BRAATHEN     NOR    0,39
10. H. KRISTOFFERSEN  NOR    0,45
...                  
                   
Odstop: Nestvold-Haugen, Ford, Cavie- 
    zel, Tumler          
                   
Hadalin ni nastopil.         


O zmagovalcu je odločal italijanski dvojec Borsotti-De Aliprandini. Neizkušeni Giovanni Borsotti, ki se je v finale uvrstil s štartno številko 58, je bil prepočasen, Luca De Aliprandini pa je odstopil. Kranjec je tako postal prvi Slovenec z veleslalomsko zmago v Adelbodnu, ta pa mu je prinesla tudi vrh veleslalomskega seštevka za svetovni pokal, kjer ima 17 točk prednosti pred Norvežanom Henrikom Kristoffersenom. To je bila tudi 84. slovenska zmaga v svetovnem pokalu, 26. v moški konkurenci.

Skupni vrstni red:          
 1. H. KRISTOFFERSEN  NOR    531
 2. A. A. KILDE     NOR    519
 3. A. PINTURAULT    FRA    501
 4. D. PARIS      ITA    454
 5. M. MAYER      AVT    362
 6. B. FEUZ       ŠVI    361
 7. V. KRIECHMAYR    AVT    360
 8. Ž. KRANJEC     SLO    306
 ...                 
 49. Š. HADALIN     SLO    80
 79. K. KOSI       SLO    40
106. M. HROBAT      SLO    15
118. M. ČATER      SLO    10
136. B. KLINE      SLO     2
                   
Veleslalom (4/9):           
 1. Ž. KRANJEC      SLO    270
 2. H. KRISTOFFERSEN   NOR    253
 3. A. PINTURAULT    FRA    172
 4. M. FAIVRE      FRA    161
 . T. FORD       ZDA    161
 6. F. ZUBČIĆ      HRV    138
 7. V. MUFFAT-JEANDET  FRA    115
 8. L. NESTVOLD-HAUGEN  NOR    110
 9. L. BRAATHEN     NOR    108
10. T. LIGETY      ZDA    105
 . A.-A. KILDE     NOR    105

Italijana presenetila v prvi vožnji
Ko je že kazalo, da bodo imeli Švicarji po prvi vožnji na vrhu rojaka, je Meillarda s prvega mesta presenetljivo izrinil Italijan De Aliprandini. 29-letnik se je na progo podal s štartno številko 13, ves čas je smučal hitro, pred ciljno strmino je imel devet stotink sekunde zaostanka, nato pa je prestavil v višjo prestavo, vratca je premagoval z neverjetno lahkotnostjo, ciljno črto je prečkal z 11 stotinkami naskoka. Francoz Faivre je osvojil tretje mesto. Kranjec je bil dolgo na četrtem mestu, njegov čas bi bil lahko še boljši, če ne bi tri vratca pred ciljem zapeljal iz idealne linije. Nato pa ga je na peto mesto izrinil odlični Kanadčan Read, ki je s štartno številko 26 dosegel enak čas kot Faivre.

Za še večje presenečenje je s štartno številko 53 poskrbel De Aliprandinijev rojak Borsotti, ki je senzacionalno zasedel drugo mesto, za najboljšim časom pa je zaostal za pičle štiri stotinke sekunde.

Nekateri asi imeli težave s postavitvijo proge
S prvo progo, ki jo je postavil Klemen Bergant, so imeli številni smučarji obilo težav, Leif Kristian Nestvold-Haugen in Tommy Ford sta hitro odstopila, domačin Gino Caviezel je odstopil tik pred koncem. Štefan Hadalin je imel štartno številko 58, a se na progo ni podal.

Kranjec: Najverjetneje sem v najboljši formi v karieri

Kranjec v Adelbodnu do druge zmage v karieri

"Ta zmaga mi veliko pomeni. Vedno sem sanjal, da bi nekoč zmagal v svetovnem pokalu, potem mi je v pretekli sezoni to uspelo. Sanjal sem tudi o zmagi v Adelbodnu, saj je zame to eno najtežjih prizorišč, če ni največja klasika v svetovnem pokalu, in zdaj mi je uspelo tudi to. Najverjetneje sem v najboljši formi v karieri. Danes je bila težka tekma, a vem, da je v drugi vožnji vse mogoče. Napadel sem in bilo je dovolj, zato sem zelo vesel. Pred nekaj leti sem sanjal o rdeči majici vodilnega in osvojitvi malega globusa, zdaj pa sem vodilni in upam, da bom nadaljeval v tem ritmu, in na koncu bomo videli, kakšen bo seštevek," je dejal Kranjec, ki je očitno presenetil prireditelje, saj niso imeli pripravljene slovenske zastave za podelitev, zato so si jo izposodili od enega izmed obiskovalcev.

Nisem si mislil, da bom prevzel vodstvo

Kranjec je pred 22.000 gledalci zmagal na eni največjih klasik v svetovnem pokalu – progi Chünisbergli v Adelbodnu. Za zmago bo prejel 41.600 evrov nagrade. Foto: EPA
Kranjec je pred 22.000 gledalci zmagal na eni največjih klasik v svetovnem pokalu – progi Chünisbergli v Adelbodnu. Za zmago bo prejel 41.600 evrov nagrade. Foto: EPA

"V drugi vožnji sem se veliko bolje počutil, bolj napadal. Bil sem hitrejši v primerjavi z drugimi, so se mi pa dogajale tudi napake, tudi na ciljni strmini, a sem k sreči v zgornjem in v srednjem delu veliko bolje vozil, da je bilo na koncu dovolj za zmago. Zaradi napak, ki so se mi dogajale na progi, si nisem mislil, da bom prevzel vodstvo ob prihodu v cilj. Na takšni tekmi, ko je šlo tako na tesno kot na tej, si nisem mislil, da bo moja vožnja dovolj dobra. Zato je še toliko lepše, ko prideš v cilj in zagledaš zeleno barvo," se je smejalo Kranjcu.

Nimam se za naslednika Marcela Hirscherja
Kljub prestižni zmagi, za katero je prejel nagrado 45.000 švicarskih frankov (41.600 evrov), ostaja skromen in realen: "Za naslednika Marcela Hirscherja se ne bi imenoval tudi, če dobim vse veleslalome, on je zmagoval zraven še na slalomih. Ne vem, ali bom kdaj stopil v Marcelove smučarske čevlje, sem pa vseeno zelo zadovoljen z današnjo zmago."

Kranjec v velikem slogu dobil klasiko v Adelbodnu

Mama ponosna na sina
Med najbolj ponosnimi mamami med 22-tisočglavo množico, ki se je zbrala na smučarskem festivalu v ciljni areni proge Chünisbergli, je bila zanesljivo mama slovenskega zmagovalca Adelbodna, ki je ponosno stiskala pesti in navijala za sina.

Kranjec skupno osmi
Kranjec je v tej sezoni daleč najboljši Slovenec tudi v skupnem seštevku. S tretjimi stopničkami v tej sezoni, dvakrat je bil tretji (Sölden, Alta Badia), najslabši četrti je bil v Beaver Creeku, je osmi skupno. Tako visoko še ni bil nikoli. "Vsako tekmo bom vzel posebej, poskusil najboljše odtekmovati, kolikor se bo dalo. Sem že dokazal, da sem lahko dober na vsakem terenu, najboljši oziroma konkurenčen," napoveduje Kranjec.

V nedeljo v Adelbodnu še slalom
V nedeljo bo v Adelbodnu še slalom. Prva vožnja ob 10.30, druga pa ob 13.30. Slovenske barve bosta zastopala Kranjec in Hadalin. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Zadnjih šest veleslalomistov v Adelbodnu
Slavnostna podelitev najboljšim veleslalomistom v Adelbodnu