Najboljše v Crans Montani – Federica Brignone, Stephanie Venier in Marta Bassino. Foto: AP
Najboljše v Crans Montani – Federica Brignone, Stephanie Venier in Marta Bassino. Foto: AP

Tridnevni program se je na švicarskem prizorišču končal s superveleslalomom, prvič pa je bila v tej disciplini najboljša Venier. 30-letna Tirolka je poskrbela za tretjo zmago Avstrijk v tej sezoni, hkrati pa je to tudi njena tretja v karieri. Do zdaj je dobila dva smuka, letos je bila najhitrejša v Cortini, kjer je bila potem v superveleslalomu še druga. Petič se je v tej disciplini zavihtela na oder za zmagovalke, 11. pa v karieri.

Brignone in Bassino potrdili odlično formo

Za las je prehitela Federico Brignone, ki je drugi dan zapored končala na drugem mestu, tretja pa je bila še ena Italijanka. Marta Bassino je zaostala 15 stotink. Obe sta blesteli v soboto na smuku, ko je bila Bassino korak pred konkurenco in je prismučala do prve zmage v kraljevski disciplini, tudi Brignone je bila več kot pol sekunde hitrejša od prve zasledovalke.

Nastopa Brignone in Venier na superveleslalomu v Crans Montani

Venier je proti njej glavno prednost naredila v zgornjem delu. Najhitrejša je bila v drugem odseku, Milančanka pa je bila odlična v spodnjem, a na koncu v igri stotink priznala premoč Avstrijki. Brignone je že 65. v karieri osvojila stopničke svetovnega pokala, 30. – petič v superveleslalomu – pa je to uspelo Bassino.

Do konca sezone so še štirje superveleslalomi. Obeta se še oster boj za mali kristalni globus. V seštevku discipline vodi Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je bila tokrat šesta. Tik pred njo je v Crans Montani končala Avstrijka Cornelia Hütter, ki je druga s petimi točkami zaostanka. Brignone zaseda tretje mesto, zbrala pa je 34 točk manj. 94 točk zaostaja četrta Venier.

Štuhec prehitela le eno smučarko

Nastop Ilke Štuhec na superveleslalomu v Crans Montani

Potem ko je oba smuka končala v deseterici, pa se je superveleslalomski nastop popolnoma ponesrečil Ilki Štuhec, ki v tej disciplini letos ni konkurenčna. Edina slovenska predstavnica na tekmah v hitrih disciplinah je takoj začela delati napake. Že v zgornjem delu je zgrešila idealno linijo in bila pozna v zavojih. Na prvem vmesnem času je bila že sekundo za najhitrejšimi.

V naslednjem odseku, kjer je imela težave že na smuku, je dodala še sekundo in pol. V cilj je prišla na zadnje mesto, potem ko je zaostala 3,51. Tedaj je bila od druge najslabše počasnejša debelo sekundo. Na koncu je Mariborčanka zasedla 39. mesto, za njo pa je zaostala le Italijanka Nadia Delago.

Karavana se seli v Val di Fasso, kjer bosta prihodnji konec tedna dva superveleslaloma.

CRANS MONTANA, superveleslalom    
                    
Končni vrstni red:           
 1. S. VENIER     AVT   1:16,52
 2. F. BRIGNONE    ITA    +0,04
 3. M. BASSINO     ITA     0,15
 4. R. MIRADOLI    ITA     0,28
 5. C. HÜTTER     AVT     0,45
 6. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI     0,46
 7. K. V. LIE     NOR     0,61
 8 E. LEDECKA     ČEŠ     0,64
 9. K. WEIDLE     NEM     0,69
10. L. GAUCHE     FRA     0,75
...                  
39. I. ŠTUHEC     SLO     3,51
Odstop: Mowinckel, Gritsch ...     
Skupno (31/41):           
 1. L. GUT-BEHRAMI  ŠVI    1414
 2. M. SHIFFRIN    ZDA    1209
 3. F. BRIGNONE    ITA    1128
 4. P. VLHOVA     SLK     802
 5. S. GOGGIA     ITA     792
 6. S. HECTOR     ŠVE     780
 7. C. HÜTTER     AVT     652
 8. M. BASSINO    ITA     628
 9. M. GISIN     ŠVI     593
10. S. VENIER     AVT     532
...                 
37. I. ŠTUHEC     SLO     178
43. A. BUCIK     SLO     151
53. N. DVORNIK    SLO     120
59. A. SLOKAR     SLO     101