Lila Lapanja. Foto: EPA
Lila Lapanja. Foto: EPA

Informacijo, ki so jo prvi objavili na spletni strani Sportkluba, so za STA potrdili tudi pri Smučarski zvezi Slovenije.

29-letnica, hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje, je izrazila zanimanje za prestop v vrste ženske reprezentance za tehnični disciplini pod okriljem slovenske smučarske zveze.

Kot so potrdili za STA, so pri SZS-ju soglašali z željo Lile Lapanje za prestop, želji smučarke slovenskih korenin niso nasprotovali tudi pri matični ameriški smučarski federaciji.

Lila Lapanja leta 2016 v Flachauu. Foto: EPA
Lila Lapanja leta 2016 v Flachauu. Foto: EPA

S tem so bili izpolnjeni pogoji, da bo o njeni vlogi za prestop v slovensko smučarsko reprezentanco odločalo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze FIS. V Sloveniji, v slovenski Istri, sicer trenutno potekajo konference odborov in pododborov posameznih panog pod okriljem mednarodne federacije.

Oče Lile Lapanje je Vojko Lapanja, ki se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Štirikrat med dobitnicami točk
Po obetavnih dosežkih v mlajših kategorijah se je Lila Lapanja prebila v ameriško reprezentanco. V svetovnem pokalu je nastopala v slalomu in se štirikrat prebila med dobitnice točk. Nazadnje letos januarja na slalomu v Jasni, ko je slalom končala na 27. mestu. V svetovnem pokalu je bila še dvakrat 23. na tekmah v letih 2016 in 2023 v Flachauu, leta 2020 pa je bila 25. na slalomu v Leviju. Je sicer štirikratna državna prvakinja ZDA in večkratna slalomska prvakinja severnoameriškega smučarskega pokala Nor-Am.

Pridružila se bo Neji, Andreji, Ani
Smučarka ima ob ameriškem tudi slovensko državljanstvo in se bo po pričakovani potrditvi prestopa v slovenski ženski ekipi za slalom in veleslalom pridružila Neji Dvornik, Andreji Slokar in Ani Bucik. Od prejšnje sezone pod okriljem Smučarske zveze Slovenije po prestopu iz Italije tekmuje tudi 20-letna zamejska Slovenka iz Nabrežine Caterina Sinigoi, ki je pod slovensko zastavo že nastopila na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v Avoriazu in tekmah nižje ravni, evropskega pokala in FIS.

Sinigoi je vpisana v smučarski klub Gorica iz Nove Gorice, predtem je bila članica smučarskega kluba Devin.